Topplista: Beste musikkvideoer

På Kulturo.no vil vi gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser og aktører innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Hvem har vel ikke sittet å sløvet foran MTV dagen derpå? Da vet du at mange musikkvideoer knapt kan kalles tidtrøyte. Fra tid til annen kommer det allikevel videoer som skinner av kvalitet. Her kommer Kulturos liste over de beste musikkvideoene.

10. Plass: Johnny Cash - Hurt

Trykk på bildet for å se Hurt.
Trykk på bildet for å se Hurt.

På en verdig tiende plass finner vi Johnny Cash med musikkvideoen til låta Hurt. Hurt er i utgangspunktet laget av Trent Reznor i Nine Inch Nails. Med dette som utgangspunkt har Cash laget noe så usedvanlig som en dypt personlig coverlåt. Og som om det ikke var nok slår Cash til med en musikkvideo av det sjeldne slaget, med bilder og musikk som rører uten å bikke over i det sentimentale.

En kombinasjon av nydelig foto og innklipp fra den nå avdøde legendens liv smelter sammen med tekstfraser som "What have I become/My sweetest friend/Everyone I know goes away/In the end". Ikke lenge etter døde Cash og Hurt blir av mange ansett som den populære musikerens siste avskjed. Se videoen her.

9. Plass: Aphex Twin - Windowlicker

Har du sett denne, husker du den garantert. Låta Windowlicker er laget av den innflytelsesrike elektronika-musikeren Richard David James, best kjent som Aphex Twin. Videoen til låta starter på tradisjonelt, og ganske kjedelig, vis. To sorte menn prøver å sjekke opp heite damer osv. Så et par minutter uti tar Aphex Twin over showet.

Som en slags surrealistisk spøk over den jevne hip hop-musikkvideoen blander Aphex Twin det tiltrekkende, i form av deilige modelldamer, og det frastøtende, i form av seg selv. Med Aphex Twin-hoder festet på rumpevrikkende booty-babes er sjansen stor for at du kommer til å sitte der med en stiv en i buksa og et forskremt utrykk i ansiktet. Ta det i så fall med ro, det er en helt normal reaksjon. Sørg bare for å holde fingrene unna fatet.

Høydepunktet nås da Aphex Twin-misfosterne med modellkropper danser i fallosvinklet champagnesprut. Må sees.

8. Plass: Fatboy Slim - Praise You

Først tenker du: Hæ? Så sier du: Hva i hel....? Og så ler du, og klarer ikke å stoppe før lenge etter at videoen er ferdig. Dansingen er absurd og sammen med publikums reaksjoner blir det hele en meget severdig affære, selv om videoen teknisk sett kunne ha vært laget av hvem som helst.

Og det er nettopp denne herlige amatørmessige følelsen som ligger over det hele, som gjør videoen så spesiell. Produksjonskostnadene lå på rundt 800 dollar, og Spike Jonze – som selv opptrer som danser i videoen – kan med dette virkelig sies å ha levd opp til frasen om å skape gull ut av gråstein.

7. Plass: OK Go - Here It Goes Again

Denne musikkvideoen er et typisk eksempel på at om man har en god idé trenger man slettes ikke store pengesummer for å lage en bra video. Hele videoen er fri for klipping og etterarbeid - det sies at det måtte 17 forsøk til før alt stemte 100% og før de fikk det perfekte klippet uten feiltrinn av noe slag.

Ingrediensene er åtte tredemøller, fire dansere, et stereoanlegg med fjernkontroll og et videokamera - på godt norsk en klar representant for alle hjemmelagede lavbudsjettsmusikkvideoer. Videoen passer ypperlig for alle aldersgrupper og kan, i tillegg til å være en liten genistrek, lokke frem litt latter i en grå hverdag.

6. Plass: Fatboy Slim - Weapon of Choice

Trykk på bildet for å se Weapon of Choice.
Trykk på bildet for å se Weapon of Choice.

Denne Fatboy Slim-videoen havner vanligvis høyt på denne typen lister, og også her har vi funnet plass til Christopher Walkens elegante dansetrinn. For det er ikke uten grunn at videoen til Weapon of Choice til stadighet dukker opp i slike kåringer. Koreografien er god og innholdet passer låten utmerket, men mest av alt er det Walkens nærmest hypnotiserende framtoning som gjør videoen så minneverdig.

For med en hvilken som helst annen person i hans sko hadde nok ikke denne videoen kunnet hevde seg i det gode selskap. Walken oser av energi der han flyter over gulvet, og hans nærvær skaper en unik stemning få andre vil kunne gjenskape. Se videoen her

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen