Topplista: Bassister

På Kulturo.no vil vi gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser og aktører innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Paul McCartney. Foto: Wikipedia Commons
Paul McCartney. Foto: Wikipedia Commons

Som oftest er det gitaristene som baner seg inn i folks bevissthet som symbolet på et bands vitalitet, skaperkraft og/eller galskap. Men selv de mest begavede gitaristene hadde i de fleste tilfeller stått på vaklende musikalske bein om de ikke hadde hatt en dyktig bassist bak seg. Og denne gangen trekker vi frem nettopp ti bassister:

10.plass – Paul McCartney

Vi starter denne lista med en, om ikke umenneskelig begavet, så i alle fall viden kjent bassist. Jada, gamle Sir Paul er trolig for de fleste kjent som vokalist og låtskriver i The Beatles. McCartney overtak bassplassen i gruppa etter at Stuart Sutcliffe sluttet i 1961.

Sir Paul skal likevel berømmes for sine ferdigheter på bassen. Blant annet fremstilles han som en av de mest kreative bassistene i sin samtid, og som mannen som løftet den elektriske bassen til "stuerene" høyder.

9. Plass: Jaco Pastorius

Jaco Pastorius Foto: Wikipedia Commons
Jaco Pastorius Foto: Wikipedia Commons

Jaco, eller John Francis Pastorius den 3., revolusjonerte instrumentet el-bass. Det er derfor alle el-bassister med respekt for seg selv både har Pastorius-DVD og instruksjonsbøker med legendens intrikate basslinjer nøye notert. Jaco ble først lagt merke til etter to plater med stjernegitaristen Pat Metheny. Men det var med sin selvtitulerte soloplate, der han også komponerte låtene selv, at han etablerte seg for alvor som den første store jazzbassisten som benyttet seg av el-bass.

Som medlem i den suksessrike fusiongruppa Weather Report ble Jaco enda mer kjent rundt om i verden på grunn av utstrakt turnévirksomhet med bandet som kanskje var et av de mest innovative i sin samtid, uansett sjanger. Heller ikke samarbeidet med Joni Mitchell er mulig å komme utenom hvis man skal sette opp lista over uunnværlige utgivelser fra siste del av 1970-tallet. Dessverre endte livet til Jaco i depresjoner og rusproblemer. Pastorius døde 21. september 1987, angivelig etter et ublidt møte med en dørvakt. Men talentet kunne ingen ta i fra ham.

8.plass – Mark King

Mark King er viden kjent som personen som populariserte "slap and pop"-bassteknikken, og tok i bruk teknikker som tidligere kun ble brukt innen jazz og funk i pop og mer "alminnelig" musikk. Hans elleville og ekstremt raske soloer var på 80-tallet inspirerende og nyskapende, og er skremmende imponerende den dag i dag.

King er teknisk sett en mester innen faget, en virtous og inspirasjonskilde til tusen.

Mark King grunnla pop/funk-bandet Level 42 i 1979, hvor han fortsatt er frontfiguren etter bandets gjenforening i 2001. Kings spillestil blir ofte omtalt som "maskingevær-stilen", fordi han hele tiden holder raske grunntoner i bunn mens hans tornadofingre hopper lynraskt mellom de øvre strengene. Level 42-bassisten har utarbeidet en veldig perkussiv stil som minner mye mer om et rent rytmeinstrument enn et melodisk sådan, noe som er grunnideen bak hans ekstreme basslinjer og soloer. King er teknisk sett en mester innen faget, en virtous og inspirasjonskilde til tusen.

7.plass – John Myung

John Myung. Foto: Henning Ihmels/Wikipedia Commons
John Myung. Foto: Henning Ihmels/Wikipedia Commons

Herr Myung er bassist i gruppen Dream Theater, ett band som ofte blir beskyldt for å onanere på sine instrumenter. I så henseende er heller ikke Myung ett unntak. Kjent som en av verdens dyktige bassister hva det tekniske angår, er det ikke rent sjeldent at han får lov til å briljere med sine komposisjoner på sangene til Dream Theater.

Ett av hans mange instrumenter er en Grand Chapman Stick, en bass med hele tolv strenger! Blant annet bruker han dette monsteret av en bass til finesse på låta Misunderstood fra albumet "Six Degrees of Inner Turbulence". John Myung er uten tvil en av de mest begavede bassistene i samtiden, og det gjenstår bare å se med hvilket ry han til syvende og sist blir stående i musikkhistoriebøkene.

Niels-Henning Ørsted Pedersen. Foto: Björn Milcke/Wikipedia Commons
Niels-Henning Ørsted Pedersen. Foto: Björn Milcke/Wikipedia Commons

6.plass – Niels-Henning

Ørsted Pedersen

Skandinavias største jazzmusiker noensinne? Mange vil påstå at Niels-Henning Ørsted Pedersen, også kjent som NHØP, var det. Riktignok er bassisten som regel den siste du legger merke til på scenen. Men med «den store dansken med det uendelige navnet» var det annerledes. For med teknikk og musikkforståelse la han grunnlaget for en fantastisk karriére og derfor forblir NHØP, som døde i 2005, udødelig for de fleste jazzelskere.

Sitt internasjonale gjennombrudd fikk han tidlig på 1970-tallet, i en tid da København var en pulserende jazzby der de amerikanske musikerne kunne komme for å få pusterom, anerkjennelse og groupies. Hit kom de altså med sine beste trioer og kvartetter, men unge Ørsted Pedersen, oppvokst et lite sted på Sjælland, sto ingenting tilbake for de gjestende amerikanerne i kvalitet.

I 1973 fikk han seg jobb som bassist i Oscar Petersons trio. Senere fikk han spille på konserter og plater med Dexter Gordon, Sonny Rollins, Bill Evans, Dizzy Gillespie og Ella Fitzgerald. For å nevne noen. Det sies at ingen kan spille helt reint på en kontrabass med unntak av Nils-Henning Ørsted Pedersen. Antageligvis er det sant.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen