Googles Project Wing
Googles Project Wing (Bilde: Google)

Topphemmelig Google-prosjekt avslørt

Viste frem sin egen leverings-drone.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det foregår mye rart hos den litt mystiske forskningsavdelingen til Google, som simpelthen bare blir kalt Google X Lab. Avdelingen er hittil kanskje mest kjent for oppfinnelsen Google Glass, men har fra før av blant annet stått bak selvkjørende biler i tillegg til at de ifølge rykter arbeider med en egen spillkonsoll.

Nå har Google X Labs akkurat avduket sitt hittil siste forskningsprosjekt, et prosjekt som kan endre hele bransjer og som går rett i tottene på et annet stort selskap. 

Skal herske i luften

Google Wing tar av fra bakken og kan lande, men pakker firer den ned via en vaier.
Google Wing tar av fra bakken og kan lande, men pakker firer den ned via en vaier.Foto: Google

Prosjektet går under betegnelsen «Wing», og spiller selvsagt på at det denne gangen er droner som står i fokus. Google har arbeidet i det stille med droner i over to år og forteller til The Atlantic at de ønsker å utvikle dem til det punktet hvor de kan ta bli et fullgodt alternativ for de mer tradisjonelle frakttjenestene som sniker seg av gårde på bakken. 

Fra tidligere har nettbutikkjempen Amazon kunngjort at de også arbeider med en løsning for pakkelevering med droner, og de mener alvor. De har allerede søkt amerikanske luftfartsmyndigheter om tillatelse til å bruke sin «Prime Air» til normale flyvninger. Google kan dermed møte solid konkurranse, og det spørs om det ikke går mot en skikkelig luftkrig mellom de to.

Google har stadig nye prosjekter på gang:
Nå har de vist frem en selvbygger-telefon »

Google Wing navigerer presist etter forhåndsoppsatte GPS-koordinater.
Google Wing navigerer presist etter forhåndsoppsatte GPS-koordinater.Foto: Google

Et par forskjeller mellom de to dronesatsningene er det likevel. Mens Google ser for seg å klare å levere en pakke på tvers av en amerikansk storby på så lite som to minutter, sikter Amazon mot en halv time. Videre, som du kan se i videoen nedenfor, har Google valgt å fire lasten ned med en vaier når dronene når bestemmelsesstedet. Amazon sin løsning velger på sin side å foreta en full landing. 

Presis, men langt fra ferdig

Fra det vi kan se flyr Googles drone svært presist, der den følger ferdig oppsatte GPS-koordinater frem til sitt mål. Pakken den bærer med seg lander forholdsvis pent på bakken, men vi ville nok ikke valgt dronelevering for vår nye krystallysestake riktig ennå.

Ifølge The Atlantic, som allerede har fått være med Google på en testflygning, ligger Googles luftherredømme et stykke unna. På god avstand beskrives dronene deres som komplette med god byggekvalitet. Når man foretar en nærmere inspeksjon avsløres det at selskapet har benyttet svært røffe og håndlagde deler som er satt sammen manuelt.

På Tek Ekstra:
Slik hjelper droner til med å bygge fremtidens telefonnett i Norge »

(Kilder: The Atlantic, Techcrunch, Reuters, The Verge)  

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen