ANBEFALING: Topp 3 hjernetrimspill
til mobilen
Anbefaling

Topp 3 hjernetrimspill til mobilen

Tren de små grå med disse appene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hjernetrim på mobilen var noe av det første som dukket opp i samtlige applikasjonsbutikker. Bruker du mobilen som alarmklokke om morgenen, finnes det til og med apper som krever at du løser mattestykker før den slår seg av. Det er imidlertid vanligere med spill som er ment å trene hjernecellene, og det er slike spill vi tar for oss her.

Hva som faktisk kvalifiserer som ”hjernetrim” kan selvfølgelig diskuteres, men så lenge du må tenke nøye over valgene du gjør i et spill, utvider ordforrådet ditt, forbedrer hoderegningen eller styrker hukommelsen din, innbiller vi oss at det har en viss effekt på hjernen. Å trene på å løse oppgaver kan neppe være negativt, samtidig som hjernetrim via mobilen heller ikke bør overvurderes.

Vi har sett på en lang rekke hjernetrimspill til Android, iOS, Symbian og Windows Phone og plukket ut de tre vi liker aller best.

3. plass: World of Goo

World of Goo er et av de mest populære spillene som du finner i applikasjonsbutikkenes hjernetrimkategorier, og det er ikke tilfeldig. Dette spiller du ikke først og fremst fordi du vil trene hjernecellene, men fordi det er morsomt og har god grafikk.

Dette er et fysikkbasert hjernetrimspill der du skal løse oppgaver med å bygge tårn eller broer med såkalte ”goo-balls” – små gjørme- eller tjærelignende skapninger. Via koblingen skal disse goo-ballene transporteres inn i et rør, og når det er gjort kommer du videre til neste brett. Spillet blir mer og mer krevende etter hvert, og da må du bruke de små grå for å klekke ut en plan.

World of Goo var opprinnelig et Wii- og PC-spill, men har for alvor gjort suksess som mobilspill på iOS- og Android-plattformene. På noen telefoner og nettbrett kan du kjøpe HD-versjonen av spillet, som har enda bedre grafikk og koster noen kroner mer.

Kjøp World of Goo: Android | iOS (iPhone)

Prøv spillet gratis: Android

I samme sjanger finnes iPhone-spillet Contre Jour, som også anbefales varmt.

2. plass: Mathemagics

Det finnes mange apper som lar deg trene på mattekunnskapene, men Mathemagics til iPhone skiller seg positivt ut. Her får du smarte tips til hvordan du kan regne enklere og kjappere, som du senere kan trene på i et spill.

Ett av triksene appen lærer deg er å regne alle multiplikasjoner inntil 20 x 20 på en svært enkel måte. For eksempel: 17 x 12. Da tar du 17 + 2 (bakerste siffer) = 19, og legger til en 0 på slutten, slik at det blir 190. Deretter ganger du 7 x 2 (bakerste siffer i begge tallene du vil gange med hverandre) = 14. Svaret blir da at 17 x 12 = 204 (190 + 14), noe en kalkulator kan bekrefte. Andre – og mer avanserte – triks går ut på å sjekke om et tall kan deles på 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 eller 12, samt dele alle tall på 5, multiplisere alle tall med 4, 5, 9, 25, og 99 og mye, mye mer.

Mathemagics kan lære deg mange nyttige måter å regne hurtigere og kontrollsjekke at du har regnet riktig. Noen av triksene vil være nyttig for de fleste i hverdagen, mens andre triks kanskje er større til hjelp på en matteeksamen eller i yrker som krever utregninger. Uansett er dette den mest nyttige matte-appen vi har funnet i applikasjonsbutikkene.

Kjøp Mathemagics i Apple App Store (14 kroner, til iPhone og iPad)

Vi har ikke funnet tilsvarende apper i de andre applikasjonsbutikkene, men det finnes flere som hjelper deg å trene matteferdighetene. Formelbøker for Videregående skole-nivå finnes det også mange av.

1. plass: Moron Test

The Moron Test fra utvikler DistinctDev er et av de mest populære hjernetrimspillene i applikasjonsbutikkene. Det kan vi godt forstå, for dette er morsomt, samtidig som spillet tvinger deg til å holde hodet kaldt for å løse diverse oppgaver. Du får instruksjoner på skjermen der det for eksempel kan stå at du må trykke på en blå knapp x antall ganger før du må trykke den røde, eller rangere en lang liste objekter alfabetisk eller etter størrelse. Dette går på tid, noe som tvinger deg til å ta raske beslutninger, og vanskelighetsgraden øker. Etter hvert som du spiller vil du få nye titler, som ”average mammal” (gjennomsnittlig pattedyr) eller ”genius” (geni).

Det som kan være en ulempe for noen norske mobilbrukere er at instruksjonene står på engelsk. Likevel kan det ikke sies å være spesielt avansert språk, så hvis du for eksempel klarer å følge handlingen i en Hollywood-komedie uten undertekster, klarer du fint å spille The Moron Test. Dessuten kan du starte brettet på nytt hver gang du feiler og prøve deg litt frem.

Navnet på appen antyder at den tester hvor dum du er – ikke hvor smart du er –, og du vil ganske sikkert føle deg litt dum enkelte ganger når du spiller The Moron Test. Brettene er proppet full av feller, og det er lett å la seg lure. The Moron Test vinner kåringen av de beste hjernetrimspillene fordi det både er morsomt og lærerikt, samt at du blir skikkelig hekta på å klare alle brettene.

Kjøp The Moron Test: Android | iOS (iPhone) | Windows Phone | Symbian – 6-10 kroner

Prøv gratis: Android | iOS (iPhone) | Windows Phone

Det finnes flere spill som kan minne om The Moron Test i de ulike applikasjonsbutikkene. Til iPhone kan vi særlig anbefale The Idiot Test 3. Ellers er Dumbometer til Android også veldig likt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen