Test

Tomtom XXL IQ Routes

Skjerm: LCD, trykkfølsom, 5 tommer
Lagringsplass: 2 GB lagring
Inn-/utganger: Mini-USB
Dimensjoner: 11,8 x 8,0 x 2,5 cm, 170 gram
GPS-mottaker: SiRF Star IV + Instant Fix II
TMC: Nei - kan kobles til som ekstrautstyr
Medfølgende kart: Europa (42 land)
Kartleverandør: Tele-Atlas
Pris: Fra 1500 kroner
Renskåret GPS-enhet. (Alle foto: Marius Valle)
Renskåret GPS-enhet. (Alle foto: Marius Valle)
Selvforklarende menyer er et kjennetegn på Tomtoms enheter.
Selvforklarende menyer er et kjennetegn på Tomtoms enheter.

Tomtom XXL er en litt schizofren GPS. Den har en veldig stor skjerm og ser ut som en toppmodell. 

Men spesifikasjonslisten stemmer ikke med inntrykket. Her er det navigasjon som står i fokus, og XXL mangler både Bluetooth for bruk som håndfri, TMC-mottaker for mottak av trafikkmeldinger og i det hele tatt funksjonene vi forbinder med toppmodeller.

Ikke at det er noe galt, for det vi jo først og fremst ser etter i en GPS er navigasjon. Tomtom er da også en produsent som er kjent for å lage svært gode navigasjonsenheter.

Enkelt

En annen ting Tomtom er kjent for er enkle menyer, og XXL følger i forgjengernes fotspor. Menyen er mer eller mindre selvforklarende. Så snart du har skrudd på enheten og gått igjennom konfigurasjonen presenteres du for en hovedmeny som tar deg rett til navigasjon, innstillinger, ruteplanlegger og Tomtom-spesifikke tjenester.

Det kan for øvrig være greit å starte opp GPS-en en gang før du legger ut på langtur. På vårt eksemplar var nemlig ikke norsk stemmeanvisning installert, så dette må lastes ned ved å koble enheten til en PC og installere PC-programvaren.

Via PC-programvaren kan du også oppdatere kartet, fotoboksvarslingen og annet.

Kom kjapt i gang

Ruteoppsummeringen etter du har tastet inn mål gir deg god oversikt over hvor du skal kjøre.
Ruteoppsummeringen etter du har tastet inn mål gir deg god oversikt over hvor du skal kjøre.

Å sette i gang navigasjon er enkelt. Et trykk på “Naviger til” henter frem navigasjonsmenyen. Her kan du taste inn adresse, interessepunkt, velge et punkt på kartet, posisjon ved siste stopp eller om det skulle være behov for det legge inn bredde- og lengdegrad.

Inntasting av adresser går enkelt. Du kan velge bysentrum, postnummer, veikryss eller gate- og husnummer.

Ved inntasting av gate velger du først by, deretter adresse, så husnummer. Etter inntasting får du oppsummert ruten og varsles om eventuelle fergeoverfarter eller bomringer.

Renskåret

Her er det lett å se hvor du skal kjøre.
Her er det lett å se hvor du skal kjøre.
Øverst til høyre vises eventuelle skilter du skal følge. Dette gjør det lett å orientere seg mot den virkelige verden.
Øverst til høyre vises eventuelle skilter du skal følge. Dette gjør det lett å orientere seg mot den virkelige verden.

Under navigasjon setter vi pris på at kartet er fritt for rusk og rask. Her får du se ruten din, de omliggende veiene og noen gatenavn. Eventueller fotobokser og interessepunkter du ønsker å se vises også.

Selve kjøreruten er tydelig og bra markert i kartet, og skulle det være svinger vil disse vises som piler i ruten. I tillegg kommer instruksjonene under kartet.

Her ser du et ikon som forteller deg hva neste sving er, og hvor langt det er dit. I tillegg vises det blant annet hvor langt det er til destinasjonen, antatt tid det tar å kjøre dit, og hvor fort du kjører. Skulle du kjøre for fort vil hastigheten din markeres i rødt, og gjeldende hastighet på strekningen vises.

Stemmeanvisningene er tydelige og gode. Her er det ikke masing, men kortfattede opplysninger som hjelper deg på vei.

I tillegg har Tomtom XXL en god feltviser, som viser hvilket felt og hvilken avkjøring du skal velge. I tunneler vil XXL simulere hvor du befinner deg, og da guide deg videre dersom det skulle være avkjøringer inne i tunnelen.

Tregheter

Tomtom XXL IQ Routes har en praktisk bilholder, men strømkabelen må plugges rett i enheten.
Tomtom XXL IQ Routes har en praktisk bilholder, men strømkabelen må plugges rett i enheten.

En ting vi ikke er så fryktelig fornøyd med er at navigasjonsvinduet ofte henger igjen når vi har svingt. Dette kan føre til forvirrende situasjoner, spesielt om du skal ta en ny sving rett etter forrige.

Dette er for øvrig det eneste negative vi har å trekke frem. Vi skal for ordens skyld nevne at holderen som følger med ikke har strømtilkobling, så du må koble en USB-kabel direkte til enheten. Dette er ikke en veldig stor ulempe, siden det er veldig enkelt å feste og fjerne enheten fra holderen. Holderen sitter for øvrig som støpt på frontruten.

Nyttige ekstrafunksjoner

Tomtom XXL kan være en venn i nøden.
Tomtom XXL kan være en venn i nøden.
Her får du tips til hvordan du sjekker enkle ting på bilen din om noe skulle gå galt.
Her får du tips til hvordan du sjekker enkle ting på bilen din om noe skulle gå galt.

Av andre funksjoner finner du i menyen valg for å navigere alternativ rute. Dersom du på forhånd vet at en vei er stengt, eller du heller vil kjøre en annen rute enn XXL foreslår kan du bare trykke på dette ikonet.

I tillegg har XXL funksjonen “Hjelp meg” som geleider deg til nærmeste hjelp (som sykehus eller verksted) eller hjelper deg med å finne telefonnummeret til hjelp. Her vises også posisjonen din, slik at du lett kan formidle hvor du er.

XXL har også en dokumentviser som gir deg informasjon om førstehjelp, informasjon om land, trafikkregler og faktisk et “crash course” i bilreparasjoner.

Du kan for øvrig også endre pilsymbolet under navigasjon til å vise en bil dersom du skulle ha glede av det.

Enheten har også Mapshare-funksjon. Det vil si at du kan koble enheten til PC-en din og oppdatere kartene med endringer sendt inn fra andre Tomtom-brukere.

Og det er stort sett det.

Konklusjon

Tomtom XXL er altså rendyrket navigasjon. Alt av ekstrafunksjoner, som ubrukelige mediaspillere, bildevisere og annet er skåret vekk. Det du sitter igjen med er en GPS med stor skjerm som fungerer veldig bra til navigasjon.

For de fleste er dette nok. Tross alt er det dette som er viktig på en GPS.

Navigasjonen er tydelig forklart, veiledningsikoner er forståelige, stemmeanvisningen er god. I det hele tatt er dette en god GPS for deg som vil finne frem. Her får du også fotoboksvarsling.

Det vi kan klage på er at navigasjonsvinduet av og til henger seg litt opp etter svinger. Noen vil også syns det er litt dumt at XXL ikke har innebygget håndfri til mobiltelefoner.

Men alt i alt er dette et svært godt produkt som gjør hva det skal. Og med en pris på rundt 1500 kroner er dette et svært godt kjøp om det er enkel og god navigasjon som betyr noe for deg.

Les også:

Tomtom XXL IQ Routes   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen