Tomtom satser med nye GPS-er
Teknofil

Tomtom satser med nye GPS-er

Alle GPS-produsenter er på evig jakt for å kunne ta deg kjappest mulig frem i trafikken uten at det går ut over sikkerheten. Løsningene er like mange som det fins produsenter, men Tomtom mener nå de har utviklet den beste.

Lyst på ny GPS? Les stortest av GPS for bil her.

Største endringen på innsiden

I midten av april vil Tomtom lansere nye versjoner av sine GPS-er, Tomtom One og Tomtom XL, for det norske markedet. GPS-ene har fått nye festeanordninger og har samtidig fått en aldri så liten designendring. Spesielt merkbart er den nye festeanordningen som gjør det langt enklere å plassere GPS-en i lomma. Utsiden er også endret med en svart finnish. GPS-ene har også fått noen endringer i sine menyer, men den viktigste forbedringen ligger på innsiden av GPS-ene.

- IQ routing er den teknologien som gjør Tomtom unik. Gjennom innsamling av informasjon fra GPS-en vil nå enhetene finne den veien som tar deg raskest frem når som helst på døgnet, forteller Tore Bjørnsangen, salgsansvarlig hos Tomtom Norge.


Målet for Tomtom er å skape et system som lærer og kjenner trafikksituasjonen gitt forskjellige tider på døgnet. Ut fra dette skal enheten kunne servere deg den raskeste kjøreruten og holde deg unna veier med stor trafikk ved rushtiden.

Finn raskeste vei gjennom Oslo
Informasjonen IQ-routes baserer seg på er hentet ut fra Tomtoms egne kunder. Med tjenesten Tomtom Home har kunder både kunnet legge til endringer samtidig som enhetene har lastet opp anonymisert informasjon til Tomtoms informasjonsdatabase. Det er dette som nå gir utslag i forbedret teknologi.

For eksempel vil nå enhetene kalkulere seg frem til at Ring 3 i Oslo er kraftig trafikkert i rushtiden og at dette, som i utgangspunktet ofte er raskeste vei for destinasjoner i Oslo, til gitte tider ikke er den mest optimale. Enhetene foreslår da heller andre veier som i praksis blir raskere.


Hvor godt dette vil fungere i norske byer gjenstår å se. I rushtiden er det få gater som ikke er kraftig trafikkert og de snarveiene som fins er for lengst velkjent blant rushtidspendlerne. Men om du er på ukjente veier skal du i teorien her kunne få servert lokalkunnskap rett fra GPS-en. Ifølge Tomtom selv vil systemet gi deg et bedre veivalg i minst 35 prosent av tiden du bruker på veien.

Foruten IQ-routes vil de nye GPS-ene også fått det Tomtom kaller Advanced Lane Guidance. Dette er et system som fremstilles grafisk på skjermen mens du kjører som skal gi deg bedre oversikt og hjelpe deg til å finne riktig fil. Dette skal forhåpentligvis være med å senke stressnivået hos føreren, for de med høyt blodtrykk bør dette være svært gode nyheter.

Finn nærmeste veterinær
Tomtom har samtidig også noen andre forbedringer. Blant annet har produsenten fått på plass flere land i Europakartet, som nå tilsammen teller 42 land. Menyen er også forbedret med en egen "hjelp meg"-seksjon. Her får du rask informasjon om veibeskrivelse og telefonnummer til alt fra nærmeste politistasjon til dyrlege. Dessverre har ikke GPS-ene innebygd blåtann slik at du kan benytte GPS-en for å ringe disse numrene. Enhetene kan derimot utstyres med trafikkvarsling via TCM for et pristillegg på 300 kroner.


GPS-ene som kommer i handelen i midten av april vil ha en veilledende pris på 1395 kroner for Tomtom One med kart over Skandinavia og 1699 for samme GPS med kart over Europa. Tomtom One kommer med en trykkfølsom skjerm på 3.5 tommer. Tomtom XL som har en noe større bredskjerm på 4.5 tommer vil koste 1695 kroner for modell med kart over Skandinavia og 1995 kroner for modellen med Europa-kart.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen