Test
tomtom_go920_1000_topp (Bilde: Einar Eriksen)

TomTom Go 920

TomTom Go 920

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 ", 480 x 272
Lagringsplass: 4 GB, støtte for SD/MMC-minnekort
Inn-/utganger: 3,5 mm minijack, USB.
Dimensjoner: 11,81 x 8,3 x 2,39 cm, 220 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC: Nei
Medfølgende kart: Vest-Europa, USA, Canada
Batterilevetid (eksternt bruk): 5 timer
Ekstra funksjoner: Mp3-spiller
Pris: 4500 kroner

Finn beste pris i prisguiden >

TomTom Go 920

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 ", 480 x 272
Lagringsplass: 4 GB, støtte for SD/MMC-minnekort
Inn-/utganger: 3,5 mm minijack, USB.
Dimensjoner: 11,81 x 8,3 x 2,39 cm, 220 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC: Nei
Medfølgende kart: Vest-Europa, USA, Canada
Batterilevetid (eksternt bruk): 5 timer
Ekstra funksjoner: Mp3-spiller
Pris: 4500 kroner

Finn beste pris i prisguiden >

Go 920 er TomToms feteste GPS. Den har de fleste funksjoner du kan tenke deg, så vel som at den får deg fra A til B på en enkel måte.

Enkel montering

I salgsforpakningen finner du alt du trenger for å montere GPS-en i bilen. Du monterer den enkelt ved hjelp av en sugekopp i frontruta. Denne sitter som støpt. GPS-en lader ved hjelp av en ledning som går rett til sigarettenneruttaket i bilen din.

I tillegg får du med en dokkingstasjon som lader via USB-kabel. Når du plugger denne inn i maskinen, dukker GPS-en opp som en egen harddisk. Installerer du programvaren får du mulighet til å opprette ruter, oppdatere GPS-en og mye annet. Du kan også lade via vanlig stikkontakt i veggen hjemme.

Go 920 har en stilren design. (Alle foto: Einar Eriksen)
Go 920 har en stilren design. (Alle foto: Einar Eriksen)
GPS-en monteres på sekunder ved hjelp av den medfølgende sugekoppen.
GPS-en monteres på sekunder ved hjelp av den medfølgende sugekoppen.

God design

Go 920 har en enkel men stilren design, som ikke skriker noe høyere enn resten av interiøret i bilen din. Ytret består av grå og sort plastikk.

Skjermen er 4,3 tommer stor, og viser et skarpt og klart bilde med sine 480 x 272 bildepunkter. Den store skjermen gjør at du enkelt kan bruke GPS-en uten å konsentrere deg for mye, for eksempel mens du står i et lyskryss. 

GPS-ens oppgitte vekt er 220 gram, og dette sammen med de forholdsvis store dimensjonene gjør at du ikke så altfor ofte har lyst til å ha den i lomma mens du spaserer. Likevel er det ikke noen problem å dra GPS-en ut av bilen og navigere til hotellet i en ukjent by til fots. 

Batterilevetiden er også helt topp, og du kan rote rundt i byen til fots i hele fem timer før du trenger å ta i bruk din egen retningssans og evne til å lese kart.

I Go 920 er det 4 GB innebygget minne, med forhåndsinstallerte kart for Europa, USA og Canada.

Menyene består av store ikoner som er enkle å bruke mens du for eksempel står i lyskrysset.
Menyene består av store ikoner som er enkle å bruke mens du for eksempel står i lyskrysset.

Enkel i bruk

Menyene til Go 920 er helt like alle andre GPS-er fra TomTom. Ikonene er store, og det er enkelt å bruke GPS-en. At skjermen i tillegg er av de større, hjelper også på. 

For å få opp menyen klikker du midt på skjermen. Når du skal navigere taster du først inn by, og deretter for eksempel adresse. GPS-en husker hvilken by du tastet inn sist, slik at du slipper å skrive navnet hver eneste gang.

GPS-en gjetter seg også frem til navnet på adresser i nærheten, slik at du slipper å taste inn hele adressen hver gang.

Du kan velge mellom å bruke et tastatur i vanlig qwerty-format eller et alfabetisk. Hvis du er vant til å skrive på PC-en, skriver du sannsynligvis raskest med et qwerty-tastatur. 

Når du har tastet inn en adresse, ser du hele ruten på skjermen. Da gis du mulighet til å endre på ruten. Du kan nemlig trykke på "finn alternativ", og velge å unngå veisperringer, reise via et bestemt punkt eller lignende.

Du kan også velge å navigere etter andre preferanser som nylige destinasjoner, interessepunkter, bysentrum, postnummer eller veikryss.

Når du kjører fortere enn fartsgrensen, piper GPS-en for å varsle deg om dette. Dette kan du deaktivere om du ønsker. På skjermen står det også nøyaktig hvor fort du kjører, noe som er greit siden GPS viser en nøyaktig måling i motsetning til speedometernåla. 

Det er også viktig å være obs på at fartsgrensene ikke nødvendigvis er helt oppdaterte, selv om vi aldri opplevde at GPS-en tok feil. Viser skiltene noe annet, så er det de som har rett.

Fotoboksvarsling er inkludert i Go 920, og vi merket at den hadde alle de nyeste fotoboksene innebygget. Dette er ikke en funksjon du bør stole fullt og helt på, men det kan være greit som en påminnelse om å gi speedometeret litt ekstra oppmerksomhet. 

Det er enkelt å følge anvisningene på skjermen.
Det er enkelt å følge anvisningene på skjermen.

Feilfri navigering

Selve navigeringen fungerer akkurat som på alle andre GPS-er fra TomTom, men Go 920 har fått de helt nyeste kartene med den mest nøyaktige kartinformasjonen.

Du kan se kartet i 2D eller 3D, og en pil viser tydelig hvilken vei du skal følge. Informasjon på skjermen viser antall meter til svingen, og et eget lite felt viser tydelig hva slags manøver du skal gjøre.

I tillegg sier en stemme ifra hva du skal gjøre, slik at du slipper å stirre på skjermen mens du kjører. Stemmeveiledningen er enkel å følge, og informasjonen er enkel å forstå. GPS-en sier for eksempel "sving til høyre og ta deretter andre avkjøring til høyre" eller "ta til venstre i rundkjøringen, tredje avkjørsel". 

Du kan enkelt bla i kartet for å få et oversiktsbilde.
Du kan enkelt bla i kartet for å få et oversiktsbilde.

GPS-er og tunneler går ofte dårlig sammen, siden en GPS-mottaker må ha kontakt med satellittene for å vite hvor du befinner deg.  Go 920 simulerer imidlertid at du kjører gjennom tunnelen i fartsgrensen, og gir ekstra tydelige veianvisninger på forhånd. Av en eller annen grunn stopper simuleringen imidlertid etter et par minutter.

Det er ikke noe problem å bla i kartet når du står på rasteplassen. Go 920 har en egen funksjon for å bla i kart, og det er enkelt å panorere ved å dra fingeren over skjermen. 

Alt i alt føles det trygt å navigere etter Go 920. Den gir klare og feilfrie anvisninger som er enkle å følge. Kartene er likevel ikke like rene og pene som i Mios GPS-er eller i Panasonic GP50.

Det er enkelt å gjøre telefonsamtaler fra GPS-en som kobler seg til mobilen din via Bluetooth.
Det er enkelt å gjøre telefonsamtaler fra GPS-en som kobler seg til mobilen din via Bluetooth.
Du kan også sende SMS fra GPS-en.
Du kan også sende SMS fra GPS-en.

Fungerer som håndfri

Go 920 kan kobles til mobilen din for så å brukes som håndfri. Håndfrifunksjonen er den beste vi har prøvd i en GPS.

Lyden er klar og tydelig, men skurrer litt når du skrur volumet på fullt. Heldigvis er volumet kraftig nok til å fylle opp bilen når den står på 70 prosent. Hos motparten er lyden like klar og tydelig som en vanlig håndfri.

Du kan koble GPS-en til stereoanlegget i bilen eller rett og slett plugge inn et vanlig hodesett dersom lyden er for svak. 

Du kan også sende og motta SMS med Go 920. SMS-ene dukker opp på GPS-skjermen, og du kan enkelt lese dem uten å dra mobilen din opp av lomma.

Håndfrifunksjonen støttes av stort sett alle mobiler med blåtann, men det er ikke sikkert at tekstmeldingsfunksjonene fungerer sammen med alle telefoner. Her kan du se hvilke telefoner TomTom garanterer kompatibilitet med »

Ved hjelp av denne fjernkontrollen, kan du styre GPS-en fra baksetet.
Ved hjelp av denne fjernkontrollen, kan du styre GPS-en fra baksetet.

Mye underholdning og ekstrafunksjoner

Med Go 920 kan du spille musikk eller vise bilder, og du kan også bruke GPS-en til å styre iPod-en din. GPS-en støtter minnekort av typen SD. Minnekortet kan du enkelt laste med musikk eller bilder, og stikke rett inn i Go 920. 

Når du kobler GPS-en til PC-en, dukker den også opp som en egen harddisk. På denne måten er det enkelt å overføre filer uansett om du har Windows, OS X eller Linux.

Innebygget i Go 920 er det en FM-sender, slik at du kan høre musikken rett på bilstereoen uten å bruke noen ledninger. Her sendes lyden over kort distanse over FM-båndet, slik at du bruker radioen i bilen din til å fange opp signalene. Dette finnes også i Go 720, og er en funksjon vi setter stor pris på.

Lyden kan også sendes via Bluetooth med A2DP-profil. På den måten kan du bruke sende lyden direkte til eksempelvis et trådløst stereohodesett eller en bilstereo med A2DP-støtte.

Med i salgspakken følger det med en fjernkontroll, slik at også passasjerene i baksetet kan styre GPS-en fullt og helt - både til underholdning og til andre ting. Spesielt hendig er dette til å styre musikken eller titte gjennom bildene fra ferieturen. 

Det som er greit med TomTom, er at det finnes en rekke gode ekstrafunksjoner som du kan ta i bruk, som TomTom Buddies som viser vennene dine på GPS-kartet, eller TomTom Vær som viser værmeldingen rett på skjermen.

Tjenesten MapShare lar deg dessuten dele kartopplysninger med andre TomTom-brukere. På denne måten kan du laste ned oppdateringer andre har gjort, og omvendt. Alt dette kan skje rett via mobilen din, eller du kan koble GPS-en til en PC med Windows for å spare datatrafikk på mobilregningen din. 

Go 920 er basert på operativsystemet Windows CE, og det finnes derfor også tredjeparts programvare som passer til GPS-en.

Konklusjon

TomTom Go 920 virker godt gjennomført. Utseendet er stilrent, og skjermen er gigantisk og viser et skarpt bilde. Den store skjermen bidrar også til at det er svært enkelt å finne frem i menyene, og menyene består av store ikoner.

Å navigere ettet Go 920 fungerer helt utmerket, og på grunn av tydelige anvisninger både på skjermen og fra den innebygde høyttaleren er ikke så lett å kjøre feil.

Underholde kan GPS-en også. Støtte for minnekort gjør at du har plass til musikken din, og en medfølgende fjernkontroll gjør at lyden kan styres fra baksetet. Lyden kan sendes rett til stereoanlegget fra den innebygde FM-senderen, eller via Bluetooth til et trådløst stereohodesett.

I tillegg kan Go 920 fungere som en fullverdig bilhåndfri, og kobles til telefonen via Bluetooth. Mikrofon og høyttaler er innebygget og lyden er god både hos deg og motparten. 

Go 920 har også fått kart for både Europa, USA og Canada, og har dermed et uvanlig stort dekningsområde. 

Alt i alt er Go 920 en svært god GPS, og ligner mye på lillebroren Go 720. Go 920 koster 700 kroner mer enn Go 720. For disse pengene får du bare en fjernkontroll for passasjerene dine, og kart for USA og Canada. Dersom du ikke trenger dette, bør du heller gå for lillebroren.

Les test av Go 720 »

Dersom du vil ha en superavansert GPS, krever ikke Panasonic noe mer enn 4000 kroner for GP50 som har en mye større skjerm.

Tomtom GO 920   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen