Test

TomTom Go 720

TomTom Go 720

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 ", 480 x 272
Lagringsplass: 2GB, støtte for SD/MMC-minnekort
Inn-/utganger: 2,5 mm minijack, USB.
Dimensjoner: 11,81 x 8,3 x 2,39 cm, 220 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC: Nei
Medfølgende kart: Vest-Europa, Kanariøyene
Ekstra funksjoner: Mp3-spiller
Pris: 4200 - 4800 kroner

Finn beste pris i prisguiden >

TomTom Go 720

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 ", 480 x 272
Lagringsplass: 2GB, støtte for SD/MMC-minnekort
Inn-/utganger: 2,5 mm minijack, USB.
Dimensjoner: 11,81 x 8,3 x 2,39 cm, 220 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC: Nei
Medfølgende kart: Vest-Europa, Kanariøyene
Ekstra funksjoner: Mp3-spiller
Pris: 4200 - 4800 kroner

Finn beste pris i prisguiden >
Monteringen gjøres enkelt ved hjelp av en sugekopp.
Monteringen gjøres enkelt ved hjelp av en sugekopp.
Kartene i Go 720 er oversiktlige og greie. (Alle foto: Einar Eriksen)
Kartene i Go 720 er oversiktlige og greie. (Alle foto: Einar Eriksen)

Go 720 er et av de råeste bilnavigasjonssystemene du får fra TomTom. Vi har testet godsaken, med smertefrie kjøreturer som resultat.

Fantastisk førsteinntrykk

TomTom 720 gir et solid førsteinntrykk, på alle mulige måter.

I salgsforpakningen finner du GPS-en og alt du trenger for å montere den i bilen. Løsningen er en enkel sugekopp i frontruta på bilen, som gjør monteringen enkel og sitter som støpt. GPS-en lader ved hjelp av en ledning som går rett til sigarettenneruttaket i bilen din.

I tillegg får du med en dockingstasjon som lader via USB-kabel. Når du plugger denne inn i maskinen, dukker GPS-en opp som en egen harddisk. Installerer du programvaren får du mulighet til å opprette ruter, oppdatere GPS-en og mye annet.

USB-kabelen kan også stikkes inn i en medfølgende transformator, og dermed fungere som en helt vanlig lader for stikkontakter med 230 Volt.

Stilfull GPS

Go 720 er stilfull. GPS-en er laget i grå og sort plastikk. Den kjennes også solid og god ut, og har en bred 4,3 tommers skjerm. Skjermen er minimalt mottakelig for fingermerker og andre fettflekker. Skjermbildet er også skarpt og klart.

GPS-en er litt for stor til å oppbevare i skjorte- eller bukselomma. Men den er likevel ikke for stor til å ta med ut av bilen og navigere videre fra parkeringsplassen til fots.

Batterilevetiden er oppgitt til fem timer. Det betyr at du kan gå lange fotturer i storbyen før du trenger å bekymre deg for å ikke finne tilbake til hvor du parkerte bilen din.

Innebygget i GPS-en er det 2 GB minnekapasitet, med ferdig innlagte kart for Vest-Europa og Kanariøyene.

Å navigere til et bestemt sted koster deg ikke mange tastetrykk.
Å navigere til et bestemt sted koster deg ikke mange tastetrykk.
Skjermtastaturet kan vises i alfabetisk rekkefølge eller qwerty.
Skjermtastaturet kan vises i alfabetisk rekkefølge eller qwerty.

Lett å bruke

Menyene til TomTom Go 720 består av store ikoner. Dermed er det lett å navigere i menyene mens du venter på grønt lys.

For å få opp menyen klikker du midt på skjermen. Når du skal navigere taster du først inn by, og deretter for eksempel adresse. GPS-en husker hvilken by du tastet inn sist, slik at du slipper å skrive navnet hver eneste gang.

GPS-en gjetter seg også frem til navnet på adresser i nærheten, slik at du slipper å taste inn hele adressen hver gang.

Standard-tastaturet er taster plassert i alfabetisk rekkefølge. Du kan velge å heller bruke skjermtastatur i qwerty-format, noe som i vårt tilfelle gjorde det mye enklere å skrive inn adresser.

Når du har tastet inn en adresse, ser du hele ruten på skjermen. Da gis du mulighet til å endre på ruten. Du kan nemlig trykke på "finn alternativ", og velge å unngå veisperringer, reise via et bestemt punkt eller lignende.

Du kan også velge å navigere etter andre preferanser som nylige destinasjoner, interessepunkter, bysentrum, postnummer eller veikryss.

Når du kjører fortere enn fartsgrensen, piper GPS-en for å varsle deg om dette. Dette kan du deaktivere om du ønsker.

Nattmodusen gjør navigeringen mer behagelig i mørket.
Nattmodusen gjør navigeringen mer behagelig i mørket.
Du kan navigere til interessepunkter som bensinstasjoner og resturanter på en enkel måte.
Du kan navigere til interessepunkter som bensinstasjoner og resturanter på en enkel måte.

Feilfri navigering

Når du er i gang med navigeringen får du tydelige anvisninger på skjermen. En pil på kartet peker på den veien du skal svinge etter. I tillegg viser GPS-en et felt som viser hva du skal gjøre i den neste svingen, så vel som hvor mange meter det er til svingen.

I tillegg får du høre stemmeanvisninger. Stiller du GPS-en på fullt volum fyller den bilen med en klar og tydelig stemme som forteller deg hvor du skal svinge.

Stemmeanvisningen fungerer svært godt i praksis, og vi opplevde ikke å misforstå den. GPS-en sier for eksempel ifra at du skal til venstre i neste rundkjøring, og forsikrer om at det blir tredje avkjørsel. Hvis du i tillegg spanderer GPS-en et lite blikk, går det neppe an å navigere feil.

Piler på kartet viser hvor det er enveiskjøringer, og i hvilken retning de går.

GPS-er og tunneler går ofte dårlig sammen, siden en GPS-mottaker må ha kontakt med satellittene for å vite hvor du befinner deg. TomTom har imidlertid som vane å gjøre tunnelkjøring enklere for brukeren. Her simulerer den at du kjører gjennom tunnelen i fartsgrensen, og gir ekstra tydelige veianvisninger.

Ønsker du å stoppe på rasteplassen for å bla i kartene, er ikke det noe problem. GPS-en har en egen funksjon for å bla i kartene, som blant annet har en zoom-funksjon som er enkel å bruke. Du kan med andre ord trygt la papirkartene eller NAFs veibok ligge nederst i hanskerommet uten å ha problemer med å lete frem de beste rutene.

Alt i alt føles det trygt å navigere etter Go 720. Den gir klare og feilfrie anvisninger som er enkle å følge.

Det bør imidlertid nevnes at TomToms kart oppleves litt mindre pent designet enn hos den belgiske produsenten Mio. TomToms kart fungerer altså bra, men Mios kart har renere og jevnere linjer, og en bedre illustrasjon av horisonten.

Go 720 varsler automatisk om fotobokser, noe som være en grei påminnelse

GPS-en kan brukes som håndfri og til å sende og motta SMS.
GPS-en kan brukes som håndfri og til å sende og motta SMS.
Mobilens telefonliste kan enkelt overføres over blåtann.
Mobilens telefonliste kan enkelt overføres over blåtann.

Kan brukes med mobilen

Go 720 har bred støtte for mobiltelefoner. Den kobler seg mot mobilen ved hjelp av Bluetooth, og fungerer som håndfri med de fleste mobiler. Det vil si at alle telefonsamtalene automatisk går gjennom GPS-en. Stemmen til motparten høres klart og tydelig fra GPS-ens høyttaler, og en innebygget mikrofon fanger opp lyden.

Samtalekvaliteten er alt i alt grei, men for mottakeren er ikke stemmen like klar som om vi snakker rett i mobilen. Mottakeren opplever lyden som litt mer utydelig enn vanlig, men det gikk likevel fint å føre samtaler med Go 720.

Du kan også sende og motta SMS med Go 720. SMS-ene dukker opp på GPS-skjermen, og du kan enkelt lese dem uten å dra mobilen din opp av lomma. Du kan også sende tekstmeldinger fra GPS-en via telefonen.

Håndfrifunksjonen støttes av stort sett alle mobiler med blåtann, men det er ikke sikkert at tekstmeldingsfunksjonene fungerer sammen med alle telefoner. Her kan du se hvilke telefoner TomTom garanterer kompatibilitet med »

Morofunksjoner er på plass.
Morofunksjoner er på plass.

Underholder deg på rasteplassen

Go 720 kan ikke bare navigere og la deg føre samtaler. I tillegg kan GPS-en underholde, ved å spille musikk eller vise bilder. Den kan også brukes til å styre iPod-en din.

GPS-en støtter minnekort av typen SD. Minnekortet kan du enkelt laste med musikk eller bilder, og stikke rett inn i Go 720.

En helt fantastisk detalj er at GPS-en har innebygget radiosender. Den kan dermed sende FM-signaler over kort distanse slik at lyden kommer ut av bilens stereoanlegg helt uten å kreve tilkoblinger og ledningsrot. Dette fungerer også feilfritt.

Lyden kan også sendes via Bluetooth til for eksempel A2DP-utstyr eller sendes ut til et ledningsbasert hodesett.

Når du kobler GPS-en til PC-en dukker den også opp som en harddisk, slik at du enkelt kan overføre filer - uansett om du har Windows, Mac OS X eller Linux-basert operativsystem.

Har du Windows, kan du i tillegg bruke den medfølgende programvaren til å planlegge ruten, oppdatere kartene og en rekke andre ting.

En rekke ekstrafunksjoner kan legges til.
En rekke ekstrafunksjoner kan legges til.

Installer ekstra funksjoner

I tillegg til de funksjonene du finner i GPS-en fra før, kan du installere en rekke ekstrafunksjoner fra TomTom, som koster penger.

TomTom Vær viser værmeldingen på GPS-skjermen, både for din egen posisjon og for andre posisjoner.
TomTom Buddies gjør at du og vennene dine kan se hvor hverandre befinner seg på GPS-en sin.
TomTom Fotobokser sier ifra om hvor fotobokser befinner seg, og lar deg legge til flere på kartet.

I tillegg finner du en tjeneste TomTom også en ny tjeneste som skal gjøre kartene enda mer oppdaterte en før. Den nye tjenesten heter Map Share, og går ut på at du øyeblikkelig kan korrigere de innebygde kartene dersom veien er forandret, eller et nytt skilt har dukket opp. De korrigerte kartene kan du dele med andre TomTom-brukere.

Dermed kan du selvsagt også laste ned kartoppdateringer som andre brukere har gjort. TomTom selv kaller tjenesten en "Community".

For å installere og bruke disse funksjonene, kobler GPS-en seg til internett via mobilen.

Go 720 er basert på operativsystemet Windows CE, og det finnes derfor også tredjeparts programvare som passer til GPS-en.

Konklusjon

TomTom har gjort en god jobb med Go 720, og GPS-en overbeviser på nesten alle områder.

Utseendet til Go 720 er stilrent, og GPS-en gjør ikke skam på bilens interiør. Skjermen er gigantisk og viser et skarpt bilde.

Det er enkelt å finne frem i menyene. Funksjoner er lett tilgjengelig og plasseringene er gjennomtenkte. Ikonene er i tillegg store, og lette å trykke på.

Det føles trygt å navigere etter Go 720. Stemmen og informasjonen på skjermen sier tydelig ifra om hvor du skal kjøre, og det er vanskelig å kjøre feil. At GPS-en i tillegg simulerer at du kjører gjennom tunneler gjør at du ikke bommer på utkjørselen. Fotoboksvarsling er også innebygget.

En innebygget FM-sender gjør at lyden kan komme ut på stereoanlegget om du vil, helt uten å kreve ledninger.

At Go 720 i tillegg fungerer som en håndfri og til å motta og sende SMS gjør at det er en fullstendig assistent mens du er på kjøretur.

Et alternativ kan være Mios C520, som har tynnere utforming til en litt billigere penge. Da mister du imidlertid FM-senderen og muligheten til å bruke TomToms ekstrafunksjoner.

Tomtom GO 720 Europa   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen