Tomt for nettadresser i 2010

Internet Protocol versjon 4 (IPv4) er rett og slett i ferd med å fylles opp. Med tempoet vi ser i dag, kan det være tomt for IP-adresser inn 2010. Men frykt ikke, løsningen er på vei, det går bare veldig sakte.

IP-adresser
Alle nettsider i hele verden er knyttet opp mot en IP-adresse, og det er disse 4,3 milliarder kombinasjonene som er i ferd med å bli oppbrukt. Det må ikke forveksles med domenenavn, som www.teknofil.no, for her er kombinasjonene nesten uendelige. IPv4s etterfølger er selvsagt ikke bare en enkel utvikling, men det er implementeringen, og overgangen som er utfordringen.

Hovedgrunnen for begrensningene i IPv4 skyldes at da standarden ble utviklet på 70-tallet, visste man neppe hvor stort internett ville bli i fremtiden. 

Fremtidens standard
Det som skal erstatte IPv4 er imponerende IPv6. og kommer til å løse alle problemer når det først er på plass. IPv6 tilrettelegger for 3.4 × 10 opphøyd i 38 nettadresser, altså 34 med 37 nuller bak. Det burde defintivt være nok i all overskuelig fremtid. Den grafiske sammenligningen av de to standardene sier egentlig det meste. Tettpakkede IPv4 til venstre og tilsvarende antall adresser representert i IPv6 til høyre.


Uninett ikke bekymret
Norske Uninett som styrer utviklingen her til lands er ikke veldig bekymret, men bekrefter at det vil være tomt for IPv4-adresser innen 2010. IPv6 er imidlertid godt implementert hos mange og de fleste nye maskiner vil heller ikke støte på nevneverdige problemer. Trond Skjesol hos Uninett ser kun få problemer i fremtiden.

- Nei, den vanlige forbruker vil ikke merke mye til dette. De to standardene kan kjøres parallelt, og dermed vil de aller fleste ikke merke noe som helst til dette. Det er kun de som utelukkende kjører en av standardene som vil merke noe til dette, og det er ikke så mange, sier Skjesol til Teknofil. 

Trege nettleverandører

Den store bremsen for utviklingen er imidlertid nettilbyderne, som er fryktelig trege. Skjesol høres litt oppgitt ut.

- Vi kan vel si at det ikke går veldig fort. Vi har jobbet med dette i ti år nå, og alt er egentlig klart, men internettleverandørene bremser utviklingen. Nå har det imidlertid kommet et EU-direktiv som sier at alle tjenester skal ha støtte for IPv6, fortsetter  Skjesol.

Noen begrensninger
Det er imidlertid noen som vil problemer. Det er de som enten tviholder utelukkende på en standard.

- Hvis du ikke kjører de to parallelt vil du kunne støte på problemer. En som kun bruker IPv4 vil ikke kunne lese en nettside som bruker  IPv6, og det samme gjelder motsatt vei, avslutter Skjesol.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen