Tom Martinsen er død

Dagbladet melder i dag at en av norges store nestorer innen fotografi, Tom Martinsen, er død.

Foto: Siv Elin Nærø
Foto: Siv Elin Nærø

De fleste av oss kjenner Tom gjennom hans faste spalte i Magasinet, hvor han hver lørdag i årevis har bragt oss lesere fantastiske øyeblikk fra fotografiets historie, sammen med noen få, korte linjer som sammen med bildet satte tankeprosessene i gang. Få har gjennom sitt arbeid og sin lidenskap gjort mer enn Tom Martinsen for forståelse og verdsettelse av foto i Norge.

Som en hyllest til Toms lange arbeid for og med foto i Norge og verden for øvrig, valgte vi da vi startet vår bildespalte "ukens bilde" å åpne med et av hans bilder. Dette er hva vi skrev om ham den gangen:

"Tom Martinsen er en gammel traver i Dagbladets fotoavdeling. Det vil si, spesielt gammel er han ikke, men han har liksom vært der i all evighet. Gjennom over 30 år som fotojournalist har han blitt en av norges mest kjente i sitt yrke, men de siste årene har han blitt mer kjent for andres bilder enn sine egne. Med en unik formidlingsglede viser han utvalgte bilder hver uke i Magasinet i sin faste spalte "Øyeblikket". Navnet kommer fra Henri Cartier-Bressons uttrykk "det avgjørende øyeblikk" - øyeblikket da alle elementene passer sammen og skaper noe tidløst, øyeblikket da bestanddelene utgjør noe større enn summen av dem. Tom karakteriserer selv sine bilder som en slags søken etter det poetiske. Han er opptatt av japansk estetikk og poesi, og i likhet med kjente fotografer som Bill Brandt ser han sine bilder som en slags visuell haiku, en slags destillasjon av elementer helt ned til det essensielle. Tom Martinsens bilder er ikke verdt tusen tilfeldige ord - de er verdt noen få velvalgte, som oppsummerer og setter i gang tankene hos leseren."

Vi i Akam.no sender våre kondonalser og tanker til Toms familie, venner og kolleger, samt alle hans tusener av trofaste lesere. Du vil bli savnet, Tom. Lørdagen er bare ikke den samme uten Øyeblikket.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen