Tollere vil snoke i din MP3-samling
Teknofil

Tollere vil snoke i din MP3-samling

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Siden 2006 har det foregått store forhandlinger mellom USA, EU og flere andre land for å få en stopp på kjøp, salg og nedlastning av piratkopierte varer. Derimot har få så langt visst hva disse forhandlingene går ut på da forhandlingene rundt avtalen har foregått bak lukkede dører. Nå må dørene åpnes mener flere.

Tollere skal sjekke din MP3-samling
Torgeir Waterhouse, prosjektleder hos IKT-Norge er en av de som med frykt ser at det nå utarbeides en ny internasjonal avtale for å stanse piratkopiering. Ikke fordi han frykter for piratenes fremtid, men fordi ACTA-avtalen ser ut til å gå langt i både å utfordre ditt personvern og din bruk av Internett.

- Den verste analysen av denne avtalen tilsier at den vil lede rett til et overvåkningssamfunn alá 1984. Her er det for eksempel snakk om at tollere skal få plikt til å gjennomgå din MP3-spiller for å se om den inneholder piratkopiert musikk. Men det verste med denne avtalen er at den blir utviklet gjennom en strengt lukket prosess. Her diskuteres det fremtiden for folks frihet uten at folk engang er klar over det, påpeker Waterhouse til Teknofil.


Han mener både politikere og folk flest snarest bør rette oppmerksomheten mot den nye avtalen.

Nettleverandører vil få overvåkningsplikt
Forrige uke ble det offentliggjort et seks siders sammendrag av det foreløpige utkastet til avtalen. I sammendraget kommer det frem at tollere vil få en langt større rolle i å avsløre piratvirksomhet, både når det gjelder organisert kriminalitet og enkeltpersoner. I sammendraget kommer det også frem at nettleverandørene skal pålegges en større rolle for å stanse digital piratvirksomhet. Dette vil kunne tilsi at nettleverandørene vil bli pålagt å sensurere nettet som en følge av tjenesten, men i sammendraget kommer det ikke frem hva de eksakte planene for dette er.

Waterhouse mener denne avtalen snarest bør bringes frem for debatt i det offentlige rom.

- Det er forståelig at de ønsker fred rundt forhandlingene, men dette er et stjerneeksempel på at det trengs åpenhet rundt slike saker. Trolig er det få norske politikere som engang er klar over avtalen, men de færreste vil ønske seg den type drakonisk overvåkning som det her legges opp til, sier Waterhouse.

Lite engasjement på politisk hold
En sjekk med Finansdepartementet, som har det overordnede ansvaret for tollvesenet, viser at de ikke har noe informasjon om avtalen eller vært med på utviklingen av denne fra norsk hold. Heller ikke Samferdsel har noe opplysninger om dette. Samtidig vil det være vanskelig for Norge å motsette seg avtalen.

- Avtalen vil settes høyt i internasjonalt lovverk og vil fort kunne erstatte andre lover, forteller Waterhouse.

Waterhouse er derimot ikke alene om denne bekymringen. Også Forbrukerrådet har sett at det har pågått forhandlinger i det skjulte og de etterlyser at norske politikere kommer på banen.

- Det er forståelig at forhandlingene om avtalen ikke tas offentlig, men samtidig har det vært en klar mangel på transparens rundt denne avtalen. Det har vært en oppsiktsvekkende lukket prosess, sier rådgiver hos Forbrukerrådet Hans Marius Graasvold.


Ifølge han kan avtalen få store betydninger for norske forbrukere som krysser landegrenser med strengere tollere og også med henhold til overvåkning av privat nettrafikk. Så langt er det kun representanter fra EU som har vært med på forhandlingene. Graasvold mener norske myndigheter snarest bør komme på banen og se hvordan avtalen vil påvirke Norge som EØS-medlem. Selv har han ikke hørt noe fra Norske politikere angående denne saken, men i Danmark har flere politikere reagert.

Datatilsynet frykter konsekvensene
De lovene som vil bli sterkest utfordret av avtalen ser ut til å bli personvernslovgivninger. Som sagt ser det ut til at både ditt private digitale innhold og din bruk av Internett vil bli satt under lupen som en følge av avtalen. Norske Datatilsynet er lite glade over utviklingen.

- Det har vært svært lite informasjon rundt denne avtalen, men det er veldig synd om det ikke blir debatt rundt denne før det er for sent. Avtalen tar for seg et minelagt område hvor en fort kan undergrave grunnleggende rettigheter, sier seniorrådgiver hos tilsynet Gunnel Helmers.


Også hun vil snarest ha norske myndigheter på banen og få en debatt rundt hva denne avtalen egentlig innebærer.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen