Tolags DVD-brennere kommer


Sonys eksterne DRX-700UL

Strengt tatt er Sony først ute av de to, med den nye 700-serien som består av det de kaller DVD+R DL - der DL står for Dual Layer (eller Dobbelt Lag). Serien består av den interne DRU-700A (IDE) og den eksterne DRX-700UL (FireWire), som begge leser og skriver til "alle" de vanlige formatene.

- Sony har hatt suksess med introduksjonen av Dual RW (flerformats-brennere), og med introduksjonen av DVD+R DL tilbyr vi ytterligere allsidighet for sluttbrukerne, sier Sony Norges Anita Åsødegård.

DL-formatet muliggjør plater med to sammensatte "skrivelag" med en gjennomsiktig hinne i mellom dem. Siden det øverste laget på platene er semi-transparent, kan laseren simpelthen fokusere gjennom det for å nå laget under. Formatet er dessverre ikke overskrivbart.

Selv om Sonys tolags brennere noe forvirrende kalles DVD+R DL, kan skriverne både lese, skrive og overskrive både pluss- og minus-formatene, med 8x "vanlig" DVD-hastighet på DVD+R og -R, og 4x på +RW og -RW. Tolags brenning går unna på 2,4x, ifølge Sony. Brennerne kommer på markedet i midten av juni, og vil koste 1995 og 2795 kroner for henholdsvis den interne og eksterne utgaven.


Lite-On
Også Lite-On vil i følge DigiTimes lansere to nye DVD-brennere i dag - foreløpig bare for det taiwanske markedet. Modellene skal være en "8x Dual DL" og en 12x "vanlig" DVD-brenner. Begge DVD-brennerne skal støtte "alle" formater, men "8x" i Dual DL-brenneren henviser neppe til hastigheten på DL-brenningen - som i likhet med Sony går unna på 2,4x.

Selv om Lite-On-brennerne bare skal være for hjemmemarkedet deres, finnes DL-brenneren på plass i en europeisk nettbutikk allerede - til 185,9 Euro, eller vel 1500 norske kroner.

Hverken Sony eller Lite-On er derimot de første med DVD-DL-brennere, BenQ var ute med en DL-brenner i slutten av april.

Både BenQ og Lite-On er for øvrig også OEM-produsenter, og ifølge DVD Intelligence skulle produksjonen deres allerede være godt i gang for datakjempene Dell og HP - som begge vil ha DL-brennere i toppmaskinene sine så snart som mulig.

Det eneste vi trenger da, er DVD-DL-plater, som ikke ser ut til å ha kommet i like sterk grad enda.

(Kilder: Sony Norge, DigiTimes, DVD Intelligence)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen