Tøffere tider for AMD?

Alternativ tekst mangler
AMDs fabrikk utenfor Dresden, Tyskland
(Bilde: amd-images.de)

Det er liten tvil om at AMD har gjort mye riktig de siste årene. Det er bare å se på selskapets markedsandeler i det totale PC-markedet: I 3. kvartal 2004 var markedsandelen på 15,9 %, mens den hadde økt til 23,3 % i 3. kvartal 2006.

Den gode utvklingen kan AMD takke sin K8-arkitektur for, som virkelig har åpnet mange dører for selskapet. Man har fått innpass hos Dell og selskapets Opteron-prosessorer finner stadig nye kunder. AMD har aldri før solgt så mange prosessorer som nå.

Men til tross for større volum, tapte AMD penger i det siste kvartalet av 2006. Grunnen er den pågående priskrigen og stadige priskutt. Totale inntekter (ATI ikke medregnet) endte på 1,37 milliarder dollar (8,81 milliarder kroner), noe som fører til at selskapet er ventet å postere et tap per aksje på 0,91 dollar - etter at utgifter til ATI-oppkjøpet er trukket fra.

Kan det være enda mer trøbbel i vente for AMD? Sammenlignet med Intel har selskapet vært treg med å ta i bruk 65 nm-teknologi. Intel har produsert prosessorer med 65 nm-teknologi i ett år, mens AMD nettopp har begynt - bare for å se at Intel starter testproduksjon og snart er klar med 45 nm-teknologi.

Intels Core-baserte prosessorer har også tatt mye av glansen fra AMDs K8-prosessorer. Kongen av ytelse heter nå Intel Core 2 - ikke Athlon 64. Intel tilbyr også firekjerneprosessorer både i desktop- og server-markedet, mens AMD ikke ventes å tilby slike prosessorer før senere i år.

Men ting kan snu raskt. Senere i år ventes altså AMDs "ekte" firekjerner og et helt nytt prosessordesign - "K8L".

(Kilder: Reuters, Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen