Test

Tøffe virustider i vente

  • Endret
De siste ukene er mailbokser i Norge og utlandet blitt bombardert med varianter av Netsky, Bagle og Mydoom, i det som virker å være en krig mellom forskjellige virusskrivere. Mye tyder på at 2004 blir et nytt tøft virusår.

- 2003 blir regnet som det verste virusåret hittil, og det til tross for at virusskriverne knapt hadde noen fremgang med å utvikle nye, farligere koder i fjor. I år tror jeg vi vil se stadig flere nye ormer og virus. Dette, sammen med dårlige sikkerhetsrutiner og en god del vettløse brukere, blir en livsfarlig kombinasjon, sier Holthe, som er markedssjef i det norske sikkerhetsselskapet PDI.

Allianser og kriger
I fjor ble det synlig at virusskrivere og spammere hadde begynt å samarbeide med hverandre. Dette resulterte i at tusenvis av maskiner ble infisert med ormer som gjorde dem til masseutsendere av søppelpost.

- Nå har det brutt ut full krig mellom ulike grupper av virusskrivere, og det ser vi godt på det stadig økende antallet med infiserte meldinger som vi registrerer. Netsky prøver å fjerne Mydoom og Bagle fra maskiner som den infiserer, men dessverre fjerner det ikke seg selv, forteller Holthe.

Rammet sykehus
I 2003 bidro virus og ormer ifølge it-magasinet Wired til å krasje viktige datanettverk på sykehus, overbelaste nødtelefoner og stoppe fly- og togtrafikk ved å infisere reservasjonssystemer.

- Det skremmende er at disse ormene egentlig ikke var programmert til å gjøre dette. De var hovedsakelig programmert til å formere seg. Når slike ormer gjør såpass med ugang, er det god grunn til å frykte hva en virkelig ondsinnet orm kan gjøre av skade, sier Holthe.

Sprer seg lynraskt
En fersk undersøkelse viser at rundt halvparten av britiske bedrifter ble skadet av datavirus eller såkalte denial of service-angrep. Dette er en oppgang på 25 prosent fra året før. Konsulentselskapet PriceWaterhouseCoopers, som gjennomførte undersøkelsen, legger en del av skylden på folk som blindt stoler på antivirusprogrammet sitt.

- Nå tar det ofte bare noen timer for nye ormer og virus å spre seg over hele verden. Da sier det seg selv at et antivirusprogram som ikke nylig er oppdatert er ubrukelig. Nå er det viktigere enn noen gang at it-sjefene faktisk tar ansvar for sikkerheten. Mange bedrifter trenger eksperthjelp for å unngå alvorlige infeksjoner i 2004, sier Holthe. Skrevet av Pressekontoret

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen