To nye teleobjektiver fra Canon

Canon EF28-300 f/3.5–5.6L IS USM

Tanken om å slippe unna med bare ett objektiv virker besnærende. Canon har fra før et 35-350 mm objektiv i proff-klassen, så lanseringen av et tilsvarende 28-300 mm objektiv er litt overraskende. Objektivet har nemlig uansett ikke god nok vidvinkel til å fungere som det eneste objektivet til de fleste seriøse fotografer; det tilsvarer 44.8-480 mm på et Canon EOS 10D, 36.4-390 mm på et Canon EOS 1D. De fleste vil synes at det er for lite vidvinkel.

Har man derimot Canon EOS 1Ds, som har samme størrelse på bildebrikken som en filmrute, kan kanskje objektivet være aktuelt å bruke som det eneste. Spørsmålet er om de optiske egenskapene og lysstyrken er god nok for disse fotografene, 1Ds retter seg jo mot de aller mest krevende fotografene.

For å bøte på den svake lysstyrken finnes det optisk bildestabilisator, i følge Canon kan man da få skarpe bilder med tre ganger langsommere lukkertid.

På digitale speilrefleks får man også bedre resultater på høye ISO-verdier enn med filmbaserte kameraer, og på Canons speilrefleks kan man fint bruke ISO 400 og 800 med godt resultat. Lysstyrken på selve objektivet er ikke like avgjørende som i filmens dager.

Det at Canon fortsetter å utvikle objektiver av denne typen, kan være en indikasjon på at Canon i fremtiden vil satse på bildebrikker med større fysisk størrelse enn på dagens generasjon av konsumentkameraer.

Supplerer man 28-300 objektivet med en god vidvinkel-zoom, er 28-300 helt sikkert et interessant valg også for de som har speilrefleks med mindre bildebrikker.

Objektivet vil komme i mai, og vil koste i underkant av 30 000 kroner.

Mer informasjon på neste side.

Canon EF 70-300 mm f/4,5-5,6 DO IS USM

70-300 mm objektivet Canon lanserte i dag er også en overraskelse. Canon har flere objektiver i stallen fra før med liknende zoom-omfang og lysstyrke, og ettersom nyvinningen vil koste hele 14 000 kroner forventer man betydelig bedre lysstyrke enn på modellene til 2000-6000 kroner. Det er ikke tilfelle.

Her betaler man for mindre størrelse, muligens bedre autofokus, og forhåpentligvis bedre bildekvalitet og byggekvalitet.

Objektivet har optisk bildestabilisator, men det har Canon også i et rimelig 75-300 mm objektiv til under halvparten av prisen.

Etter prisen å dømme skulle man tro at det var et L-objektiv (Canons profesjonelle serie), men det er ikke tilfelle.

Hvis objektivet har betydelig bedre bildekvalitet enn de rimeligere modellene, kunne nok objektivet ha vært aktuelt for mange som et supplement til en normalzoom med tilstrekkelig vidvinkel. Men til f.eks. Canon EOS 10D har ikke Canon noe objektiv som passer, det nærmeste man kommer er 17-40 F4L objektivet, men i kombinasjon med 70-300 vil man altså mangle brennviddene mellom 40 og 70.

Per i dag er det en "missing link" i Canons objektivsortiment. Canon burde forsøke å lage et 17-70 mm objektiv eller liknende, da ville et objektiv som 70-300 blitt enda mer interessant.

70-300 millimeteren er Canons andre objektiv med såkalte DO-linseelementer. DO står for "Diffractive Optical", og skal i følge Canon gjøre det mulig å lage mindre objektiver med suveren bildekvalitet.

Pressemeldingene og spesifikasjonene følger på de neste sidene.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen