To nye fra NEC

I Sverige lanserer nå operatøren 3 to nye 3G-telefoner fra den asiatiske produsenten NEC. Den ene av disse, kamskjellstelefonen e616, finnes allerede i dag i svenske butikker, mens den andre, som har fått modellnummeret e313 vil finne sin plass i svenske butikker i løpet av de neste to ukene.

E616 er utvilsomt den mest spennende av disse to modellene, som med både GPS og innebygd kompass burde kunne falle i smak hos de med dårlig retningssans. Hovedgrunnen til at telefonen har fått GPS er nok allikevel fremtidige 3G-tjenester som hjelper brukeren å navigere seg frem til både utesteder, severdigheter og nærmeste resturant.

Telefonen er utstyrt med støtte for videotelefoni, som er spådd å bli den hippeste funksjonen i 3G-nettene rundt om i verden. Telefonen har videre to kameralinser, der den ene peker innover, altså mot brukeren av telefonen, mens den andre peker utover. Man kan skifte mellom hvilken linse man skal bruke med et enkelt tastetrykk, slik at man for eksempel med letthet kan veksle mellom å vise ansiktet sitt og utsikten i løpet av en videosamtale. Telefonen har også innebygd kameralys, som gjør det mulig å ta bilder og gjennomføre videosamtaler i mørket.

Skjermen er av typen TFT og har en fargedybde på 65536 farger, mens oppløsningen er på 240 x 176 piksler. Dette er litt høyere oppløsning enn Siemens SX1, som har 220 x 176 pikslers oppløsning. E616 har i tillegg blitt utstyrt med en utvendig svart-hvitt skjerm med 30 x 120 piksler.

Telefonen har fått en integrert Mp3-spiller, men kan ikke lagre mer enn rundt 20 minutter med musikk, ettersom telefonens interne minne ikke er større enn 19 MB, noe som er temmelig lite for en 3G-telefon i dag. Vil man utvide minnet kan man gjøre dette, men da må man kjøpe dyre minnekort av typen Memory Stick Duo, som i tillegg ikke kommer med større kapasiteter enn 128 MB.

Dimensjonene på e616 er på 10,3 x 5,3 x 2,6 cm, og vekten er på 131 gram. Selv om dette er mye i forhold til de små GSM-telefonene vi er vant til i Norge, er det allikevel en klar forbedring i forhold til mange tidligere 3G-telefoner, som ofte veier over 20 gram mer. Det at telefonen også har en plasskrevende funksjon som GPS gjør dette enda mer imponerende.

Telefonen kommer med to batterier i forskjellige størrelser og kapasiteter. Det største batteriet gir en standby-tid på 77 timer, mens taletiden er oppgitt til å være 162 minutter. Videosamtaler tapper batteriet etter 113 minutter. Det lille batteriet gir en ytelse på litt over halvparten. Det er dermed enda et godt stykke igjen til 3G-telefonene får en batterilevetid som kan måle seg med dagens GSM-modeller.

E616 har videre både Blåtann og port for USB-kabel, slik at man kan synkronisere telefonen med en vanlig datamaskin eller andre enheter.

NEC e313 kan på en måte sees på som lillebroren til e616. Denne modellen kommer også med videotelefoni, TFT skjerm med en oppløsning på 240 x 176 piksler og 65.536 farger, samt innebygd Mp3-spiller, akkurat som e616.

De største forskjellene på de to telefonene er at E313 har ikke fått Blåtann, GPS eller kompass, og har i tillegg en minnekapasitet som er 15 MB mindre enn e616, altså 4 MB. Dette holder såvidt til å lagre en liten Mp3-fil, slik at de som ønsker å bruke den integrerte Mp3-spilleren må belage seg på å investere i et minnekort.

En annen og mer øyensynlig forskjell er designet. Mens e616 har et eksklusivt kamskjellsdesign, har nemlig e313 fått et mer ordinært design. Dimensjonene er på 14,65 x 64 x 20,5 mm, noe som gjør denne telefonen en god del høyere og bredere enn e616. Vekten er på 125 gram, altså 6 gram mindre enn e616.

En annen ting man raskt legger merke til er at e313 har vridbar kameralinse, akkurat som på for eksempel Samsung P400. Dette er en mer økonomisk løsning enn den doble linsen til e616, men er utvilsomt en mer tungvint løsning for å skifte synsvinkel enn å bare trykke inn en tast.

Standbytiden er på 85 timer, taletiden er på 136 minutter, mens videosamtaler tar livet av batteriet etter 106 minutter.

Prisen på e313 er ennå ikke klargjort, men den blir nok mye lavere enn prisen på e636, som ligger på rett under 6000 kroner i Sverige. For de som ikke har så mye penger tilgjengelig er selvfølgelig 3 mer enn villige til å subsidiere telefonen - mot et par års bindingstid.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen