Test

To nederlag for platebransjen

  • Endret
Den første dårlige nyheten kom fra Nederland, der høyesterett skulle avgjøre anken fra Buma/Stemra mot Sharman Networks Ltd. Buma/Stemra ville at Sharman skulle stenge den gratis nedlastningstjenesten Kazaa.

Høyesterett fant ingen grunn til å gjøre endringer fra den tidligere dommen fra 2002 og Buma/Stemra må nå kjempe mot piratkopiering på andre måter. Shareman/Kazaa mener dette var en historisk seier for forbrukerne, som sannsynligvis kommer til å møte RIAA i amerikanske rettssaler i løpet av 2004.

RIAA taktikk ikke lovlig
På samme dag ble det i USA avgjort at RIAA ikke har dekning for å jage etter brukerne av fildelingstjenester slik de gjør i dag. RIAA må nå først bevise at det har foregått ulovlig bytting av beskyttet materiale før de saksøker brukere.

Desember 2002 ble Verizon tvunget til å oppgi navnet på deres kunder som var misstenkt for å delt ut over 1 000 sanger via fildelingstjenesten Kazaa. Grunnlaget for avgjørelsen var bestemmelser i Digital Millennium Copyright Act (DMCA) som ble skrevet i 1998.

Med bakgrunn i denne dommen har RIAA truet over 1000 brukere med rettssaker og enorme bøter dersom de ikke er villige til å inngå et kompromiss. De fleste har gått med på å betale erstatninger fra 2 000 dollar og oppover til 20 000 dollar. Fortsatt er det over 400 personer som skal opp i løpet av det kommende året.

På fredagen fant 3 dommere ut at RIAA ikke har dekning under Digital Millennium Copyright Act (DMCA) for å gå etter brukere slik de har gjort det siste året. RIAA blir nå tvunget til å bevise at beskyttet materiale har blitt byttet før de kan true med søksmål.

Dommen vil ikke ha noe å si for de 400 personene som nå har blitt saksøkt av RIAA. Men den vil gjøre det mye vanskeligere for organisasjonen å stoppe piratvirksomhet på nettet. RIAA må eventuelt finne andre måter å stoppe fildelingen på.

Kilde: stereophile

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen