To tenåringer arrestert for angrepene

To tenåringer arrestert for angrepene

To tenåringer arrestert for angrepene

Kripos har pågrepet og siktet to personer for angrep mot DnB, PST, Norsk Tipping og flere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I går kunne vi melde at Anonymous navnga fire personer de hevdet stod bak angrepene mot blant andre DnB, Norsk Tipping og PST. Nå kunngjør politiet at de har arrestert to unge personer i saken.

De siktede er 18 og 19 år gamle, og ble pågrepet etter aksjoner på fredag og mandag. DDoS-angrepene har foregått over flere uker og for flere av virksomhetene innebærer dette betydelig tap. Kripos begynte en etterforskning etter å ha mottatt flere anmeldelser, og de mistenkte risikerer opptil seks år i fengsel hvis de blir funnet skyldige i siktelsen som omfatter grovt skadeverk.

DDoS – tjenesteangrep

Et DDoS-angrep, tjenestenektangrep på norsk, er et angrep hvor man hindrer at noen får tilgagng til en nettjeneste.

Ved et slik angrep vil en nettside bli bombardert med falske forespørsler. Dette vil på kort tid overbelaste serverne, noe som hindrer andre i å få tilgang til nettsiden.

Anonymous hevder at «DotNetFuckers» har kjøpt et botnet – en gruppe med infiserte datamaskiner rundt om i verden – på rundt 1000 enheter. Det skal være dette botnettet de har brukt for å ta ned en rekke norske nettsider.

Blant sidene som er rammet i Norge finner vi DnB, PST, Norsk Tipping, Blogg.no, Voeblogg.no, Artige.no, Itavisen.no, Digi.no og Dinside.no.

Sentrale i angrepet

– Vi har pågrepet de to vi mener er mest sentrale i disse angrepene, men vi ønsker fortsatt å snakke med flere, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos som fortsetter:

– Saken er fortsatt under etterforskning, og det er foreløpig for tidlig å si noe om motivet for handlingene.

I avhør med politiet skal den ene unggutten ha erkjent forholdene og tilstått sin medvirkning i gruppen som kaller seg DotNetFuckers. Dette hevder Gudbrandsdølen Dagningen, som er lokalavisen der den ene tenåringen kommer fra.

Ifølge politiet har saken «høy prioritet».

Hjalp politiet

Ifølge gudbrandsdalsavisen har den løst sammensatte hacktivistbevegelsen Anonymous vært sentrale i å hjelpe politiet med å oppklare saken. Anonymous skal visstnok ha vært irriterte over aktivitetene til nykommerne DotNetFuckers, og har som nevnt røpt identiteten til bakmennene på sine nettsteder, samt lagt ved dokumentasjon om lovbruddene.

Anonymous hevder de vil komme med mer informasjon om gruppen, som i tillegg til DDoS-angrep mot norske virksomheter også har lammet den britiske sikkerhetstjenesten SOCA og den tyske storavisen Bild.

(Kilder: Gudbrandsdølen Dagningen, Politiet)

NB: Informasjon som bidrar til å identifisere tenåringene skal ikke postes i artikkelkommentaren under.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen