To menn ble tiltalt for Telenor-hackingen

Slapp 10 000 sett med nettverksnøkler.

Rettsaken mot to menn som er tiltalt for å ha offentliggjort WPA-nøkler til trådløse Telenor-rutere startet denne uken. Høsten 2010 kunne Hardware.no avsløre at hele 10 000 sett med trådløse nettverksnavn- og passord, parret med GPS-koordinater, lå fritt tilgjengelig på nett. Telenor valgte da å anmelde saken.

– Telenor er svært opptatt av våre kunders sikkerhet, og den anstrenger vi oss for å ivareta på en best mulig måte. Derfor var det også viktig for oss å anmelde denne saken i 2010, og vi er fornøyde med at det nå ble en rettsak, slik at vi får prøvet dette for retten, sier sikkerhetssjef Rune Dyrlie til Hardware.no.

Én av de to frifunnet

Rettsaken startet mandag de to, som er fra Sandefjord. En mann i 20-årene var tiltalt for å blant annet ha lekket den store listen, mens en mann i 30-årene er tiltalt for å ha laget standardnøklene til Zyxel-ruterne Telenor leverte til kundene sine, basert på nettverksnavnet.

Tirsdag frafalt aktor i saken, Kjetil Baustad Efelie, tiltalen mot mannen i 20-årene. Det skriver Sandefjord Blad, der mannens advokat forteller at siktelsen mot hans klient var for tynn. Den tiltalte har hele tiden benektet kjennskap til offentliggjøringen av listene.

– Vår forståelse av saken er at det er begått en ulovlig handling, og det er derfor riktig og viktig for oss å anmelde denne saken. Politi og påtalemyndighet opprettet en tiltale som en bekreftelse på at de deler vår forståelse av sakens alvor. At retten har funnet forhold som gjør at tiltalen mot den ene personen ble frafalt endrer ikke på dette. Vi tar det til etterretning, sier Dyrlie.

Tiltalen mot den andre av de to, personen som skal ha laget nøklene, står fortsatt. Sandefjord Blad skriver at personen hevder han flere ganger har vært i kontakt med produsenten Zyxel om sikkerhetsproblemet.

Da vi avslørte saken i 2010 var vi i kontakt med en annonym person som sa det var ham som hadde oppdaget problemet med ruterne, og at han hadde kontaktet produsenten gjentatte ganger. Om det er samme person som nå er tiltalt, kjenner vi ikke til.

Kjente problemet lenge

Et lite utsnitt av de mange opplysningene som ble lekket i 2010.
Et lite utsnitt av de mange opplysningene som ble lekket i 2010.

Listene med 10 000 SSID-er, WPA-nøkler og GPS-koordinater til ruterens fysiske lokasjon ble lagt ut på Norsk Freakforum i oktober 2010. Telenor hadde imidlertid kjent til problemet i flere måneder:

– Vi har kjent til dette problemet siden juli, altså hvordan man kommer seg inn på denne måten. Metoden har dabbet av, før den nå tok seg opp igjen, sa informasjonssjef Per A. Meling til Hardware.no den gangen. Men det var først når den store listen ble lekket i oktober, at selskapet gikk til aksjon.

Flere av de 10 000 ruterne som stod på listen skal ha blitt byttet, og samtlige berørte kunder skal ha blitt kontaktet. 

Selv om lekkasjen kun omfattet én bestemt Zyxel-ruter, skal den samme problematikken ha berørt flere andre modeller. Etter avsløringene lovet Telenor å gjøre en systematisk endring i måten de konfigurerte ruterne.

Sammenlignes med innbrudd

Sikkerhetsjef i Telenor, Rune Dyrlie, er fornøyd med at saken nå kommer for retten.
Sikkerhetsjef i Telenor, Rune Dyrlie, er fornøyd med at saken nå kommer for retten.Foto: Telenor

Telenor ser på det som et viktig prinsipp at det å spre passord og annen data som kan gi tilgang til et datasystem, er en ulovlig handling. 

– Det disse to personene er tiltalt for tilsvarer å kopiere opp husnøkler og distribuere disse til hvem som helst som ønsker en kopi av denne nøkkelen. Det at man har verktøy, kunnskap og mulighet til å bryte seg inn i et hus, betyr ikke at det er en legitim handling å gjøre det, sier Dyrlie. 

Hardware.no har prøvd å komme i kontakt med advokaten til den tiltalte og statsadvokaten i Vestfold og Telemark for kommentar, uten hell.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen