Kan e-sigaretter redde liv?
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Kan e-sigaretter redde liv?

Så mange som to av tre røykere vil dø av røyking, viser ny langtidsstudie.

Alle vet at røyking er livsfarlig. Nå skriver imidlertid Forskning.no om en ny studie, hvor australske forskere har konkludert med at røyking er enda farligere enn det tidligere resultater har vist. 

– Våre funn viser at opp mot to av tre røykere kan forvente å dø av uvanen sin hvis de ikke slutter, sier Professor Emily Banks fra The Australian National University (ANU),  som har ledet studien, i en pressemelding.

Studien er publisert i BMC Medicine.

– E-sigg og snus er mindre farlig

Kan e-sigaretter og snus være redningen for røykere?
Kan e-sigaretter eller snus være redningen for røykere? Foto: Shutterstock.

I den australske undersøkelsen kommer det også frem at røykere har rundt tre ganger så høy risiko for å dø tidig, sammenlignet med folk som aldri har røykt. I snitt vil røykerne dø ti år tidligere enn ikke-røykere.

Forskerne fant ellers ut at antall røykte sigaretter per dag også økte dødelighetsrisikoen betraktelig. Røyker du ti sigaretter om dagen, har du dobbelt så høy risiko for å dø som en ikke-røyker. En pakke røyk om dagen – 20 sigaretter – vil derimot risikoen være 4-5 ganger høyere.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) hevder at den nye studien er til å stole på, og at funnene samsvarer med andre store befolkningsundersøkelser om røykerelaterte sykdommer.

– Langvarig sigarettrøyking er altså langt farligere enn hva vi antok bare for noen tiår siden. [...] Trøsten får være at andelen røykere går ned. Og at flere inntar nikotin gjennom mindre farlige alternativer, som snus og e-sigaretter, sier Lund til Forskning.no.

I fjor kom det meldinger om at Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsket å regulere e-sigaretter. I den forbindelse advarte forskere fra flere land mot å forby e-sigaretter, nettopp fordi de «muligens kan redde flere hundre millioner liv».

Over 10 000 døde av i Norge i 2013

Denne uken publiserte Kreftregisteret en ny rapport om kreft i Norge. Der kom det frem at 10 699 personer døde av en eller annen form for kreft i 2013. Heldigvis øker samtidig sannsynligheten for å overleve en kreftdiagnose, noe 232 000 nordmenn som tidligere har hatt en slik diagnose er et bevis på.

Kreftsykdom er likevel noe som rammer mange mennesker. Ifølge rapporten er sannsynligheten for å utvikle kreft før fylte 75 år på 36 prosent for menn, og 29 prosent for kvinner. 

Lungekreft, som ofte forbindes med røyking, er derimot en av krefttypene som tilsynelatende går litt tilbake, i alle fall hos den mannlige delen av befolkningen. Foruten lungekreft, er røykere særlig utsatt for hjerte- og karsykdommer og luftveissykdommer, som potensielt kan være dødelig. E-sigaretter eller snus fremstår derfor som to alternativer som kan redde fryktelig mange liv.

Sannsynligvis vil ingen dø av snus

Folkehelseinstituttet har vurdert helserisikoen ved bruk av snus.
Folkehelseinstituttet har vurdert helserisikoen ved bruk av snus. Foto: skjermbilde/FHI

Foreløpig finnes det få forskningsrapporter som tar for seg potensielle helseskader ved bruk av e-sigaretter. Nikotin og andre kjemikalier i væsken som inhaleres er det som eventuelt kan gi grunn til bekymring. Snus vet vi litt mer om, selv om også dette røyk-alternativet kunne trengt flere studier.

Den siste rapporten til Folkehelseinstituttet viser at det kan være en svak sammenheng mellom snusbruk og enkelte typer kreft, men at dette først og fremst er påvist i dyreforsøk. Ingen dødsfall blant mennesker kan foreløpig kan knyttes direkte til bruk av snus, slik tilfellet definitivt er med røyk.

Selv om snus ikke skal være dødelig, finnes det likevel beviser på at det kan være skadelig for helsen. Snus inneholder nikotin, som igjen kan skille ut kreftfremkallende nitrosaminer i kroppen. Videre antas det at gravide som snuser, kan overføre nikotinet til fosteret. Andre potensielle helseskader som forbindes med snus er høyt blodtrykk, diabetes II, skader på muskler og skjelett, samt skader på tennene og i munnhulen. Flere av disse tingene kan selvfølgelig ha en medvirkende årsak til å dø tidligere enn det som ville vært naturlig.

Dessuten er Helsedirektoratet opptatt av å skåne ungdom mot snus, da de negative effektene angivelig kan få større konsekvenser i utviklingsfasen av livet. Ikke minst antas det at snus kan være en «gateway» til røyking blant de unge.

Vil du stumpe røyken eller kaste snusboksen, finner du gode råd på Helsenorge.no. Nikotinholdige e-sigaretter må du foreløpig privatimportere fra utlandet.

Hollywood bytter ut røyk med e-sigaretter
– Jeg ser ingen problemer ved å glamorisere noe som redder liv »

(Kilder: KreftregisteretForskning.noBMC MedicinepressemeldingFolkehelseinstituttetHelsedirektoratetHelsenorge.no)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen