To av de største Internett-gigantene skiller lag etter 12 år
(Bilde: Ken Wolter/Shutterstock.com, eBay)

To av de største Internett-gigantene skiller lag etter 12 år

eBay og PayPal blir separate selskaper.

Både auksjonsnettstedet eBay og betalingstjenesten PayPal er nok godt kjente selskaper for de fleste som bruker Internett regelmessig. Sistnevnte ble kjøpt opp av eBay allerede i 2002, og i dag er begge selskapene ledende på hvert sitt område.

Med tanke på den enorme suksessen selskapene har hatt under samme paraply kommer det kanskje som en overraskelse at eBay i en fersk pressemelding nå opplyser om at PayPal skal skilles ut som et eget, uavhengig selskap. Beslutningen kommer som et resultat av grundige, strategiske vurderinger, skriver de.

– Best for begge selskapene

Hovedårsaken til separasjonen er at styret i eBay mener dette er den beste måten å sikre videre vekst og inntjening i fremtiden, ved at selskapene kan fokusere helt og holdent på deres egne virksomheter.

– eBay og PayPal vil bli skarpere, sterkere, mer fokuserte og mer konkurransedyktige som separate selskaper i deres egne, respektive markeder. Som uavhengige selskaper vil eBay og PayPal nyte godt av økt fleksibilitet til å oppsøke nye markeder og partnerskap, sa eBay-toppsjefen John Donahoe i pressemeldingen.

Donahoe peker på at begge selskapene i lang tid har tjent godt på å befinne seg under samme tak, men at landskapet i industrien nå er i så rask endring at et videre samarbeid strategisk sett vil bli stadig mindre fordelaktig.

Står for 41 prosent av eBays omsetning

eBay tar sikte på å skille ut PayPal i løpet av andre halvdel av 2015, men det spesifikke tidspunktet vil avhenge av markedsforhold, juridiske forhold og andre ting.

Som avisen The New York Times peker på stod PayPal for hele 41 prosent av eBays samlede omsetning i 2013, noe som altså betyr at splittelsen vil gjøre eBay til et vesentlig mindre selskap.

Begge selskapene vil få ny ledelse som følge av delingen. Ellers er det uvisst hvilke konsekvenser det eventuelt får for forbrukerne at de to selskapene nå skiller lag, men antakelig vil vi nok ikke merke mye til det.

I mellomtiden utvikles PayPal stadig: Nå har tjenesten fått støtte for Bitcoin-valutaen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen