Tjenestene som tapper lommeboken din

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Værvarsling, radarvarsling, horoskop eller ringetoner er tjenester vi ser reklame for titt og ofte. Det kan være hendig, men du må huske på at tjenestene kan koste penger, og kanskje til og med tappe ringesaldoen din, eller gjøre seg godt til kjenne på telefonregningen din.

Det er lett å la slike meldinger tikke inn på mobilen din uhindret, så lenge det ikke koster mange kaloriene å slette dem igjen. Men at det koster penger, det er sikkert.

Tjenesteleverandørene driver nemlig ikke veldedighet. Enten betaler du for hver SMS du mottar, eller for hver måned. Det finnes også flere eksempler på tjenesteleverandører som tar betalt for hver gang du mottar reklame. For eksempel koster det en krone å motta reklame fra 1985.

Får klagestrøm
Forbrukerombudet avslører at de får inn et betydelig antall klager som gjelder slike tjenester. Det er mye fokus på måten tjenestene markedsføres på.

- Brukeren skal bli informert om pris, hvor mange meldinger han kan forvente å motta, hvordan tjenesten kan stoppes, og nummeret til kundeservice. Det skal brukeren få vite allerede når han bestiller tjenesten, sier Petter Ravne Bugten, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet.

Et kroneksempel er Jamba. Når du bestiller en ringetone eller et bakgrunnsbilde koster det deg 30 kroner i måneden helt frem til du avbestiller tjenesten.

Stopp tjenesten
Dersom du ikke bruker tjenesten aktivt, er det helt klart en idé å stoppe tjenesten. Som regel skal det være nok å sende en tekstmelding med kodeordet "stopp" til avsendernummeret. Ifølge forbrukerrådet bør alle innholdsleverandører la deg stoppe tjenesten på denne måten.

Andre kodeord som ofte kan brukes er "stoppalle" eller "stopall". Da bør alle tjenester fra den tjenesteleverandøren stoppes.

- Dersom du ikke får stoppet tjenesten på denne måten, og ikke har fått informasjon om hvordan du gjør det, oppfordrer vi til å klage til oss, sier Bugten.

Telenors liste over tjenesteleverandører >>

NetComs liste over tjenesteleverandører >>

(Kilder: Forbrukerombudet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen