Tjener grovt på ladere og håndfrier

Å kjøpe mobiltilbehør i lokale butikker kan være svindyrt. Ofte kan prisene være mer enn fem ganger så høye som i nettbutikkene.

Svimlende priser

Priseksempel:
Nokia HDC-5


Innkjøpspris: Rundt 46 kroner

Nettbutikker: 52 kroner - 199 kroner
Fotovideo: 129 kroner
Elkjøp: 249 kroner
Telebutikken: 299 kroner
MobilData: 349 kroner
Telehuset: 399 kroner

Du taper altså stort på å handle tilbehør til mobilen i en forretning. Og det gjelder enten du kjøper ladere, håndfrisett, hodesett, datakabler eller batterier.

Et typisk eksempel på de grove prisforskjellene er håndfrisettet HDC-5 til Nokia-mobiler. Hos den billigste nettbutikken i prisguiden vår koster ikke håndfrisettet mer enn 52 kroner. Enkelte mobilbutikker tar derimot så mye som 399 kroner for det samme settet - en åttedobling. (Se faktaboks til høyre for oversikt)

Prisen står på ingen måte i forhold til det mobilbutikkene selv betaler for tilbehøret. En kjapp telefon til en leverandøren av HDC-5 avslører at butikkene ikke betaler mer enn 46 kroner i innkjøpspris for håndfrien. Verstingen Telehuset har altså et overskudd på 353 kroner per håndfrisett de selger.

Prisforskjellene er like store på annet utstyr. En vanlig Nokia-billader koster 43 kroner hos billigste nettbutikk, mens den koster opp til 349 kroner hos lokale forhandlere.

Tilbehøret er viktig for butikkene
Telehuset innrømmer at de tjener godt på tilbehør, og forklarer det med at mobilene til gjengjeld er billige.

- Marginene på tilbehøret ligger generelt mye høyere enn for mobiler. Marginene på mobiler er nemlig i ferd med å forsvinne. Dette marginbildet må løftes opp på en måte, og i dag gjøres dette gjennom tilbehør, sier Hans Henrik Merckoll, administrerende direktør i Telenor Telehuset AS.

Merckoll sier at de ikke tjener mer i kroner på mobiltilbehør, men i prosent. Han understreker også at du hos nettbutikk både må betale frakt i tillegg, og deretter vente flere dager før du har varen i hende.

Nettbutikkene har svært mye snillere prislapper på sitt mobiltilbehør. De nettbaserte butikkene har nemlig lavere driftskostnader, og kan ha en jevn pris på alt, skal vi tro nettbutikken Komplett.no.

- Dette er en helt typisk forretningsmodell. Det er ingen tvil om at Elkjøp og lignende butikker tjener mye penger, og det er heller ingen tvil om hva de tjener penger på, sier Eilif Kiland, produktsjef i Komplett.no.

Tilbehøret gir ikke bare salt i grøten
Håndfri til 499,- hos Telebutikken

Kiland tror ikke akkurat det er på grunn av pengemangel at butikkene har så høye priser på tilbehøret.

- Elkjøp og lignende butikker selger gjerne enkeltprodukter billige, men tjener helt klart mer penger enn nettbutikker. De tar seg godt betalt når alt kommer til alt, sier Kiland.

Kiland mener at Elkjøp og lignende butikker kan være svært billige på kampanjevarene, mens eksempelvis tilbehørsprisene hjelper til med å dra opp omsetningen.

- Det som er viktigst for oss, er å være billigere i forhold til markedet. Det er uinteressant hva varene koster å kjøpe inn, så lenge det lønner seg for kundene å handle hos oss, sier Bengt Bårdsen, administrerende direktør i Elkjøp.

Sjekk prisene før du handler
Vårt tips er å sjekke prisene i prisguiden før du kjøper tilbehør. I prisguiden finner du full oversikt over tilbehørsprisene til de fleste norske nettbutikker.

Ulempen med å handle tilbehøret på nett, er at du må beregne leveringstid på varen. Det kan nemlig fort ta tre til fire dager før du får varen. I tillegg er det ingen som kommer og spør om du trenger hjelp på nettbutikken. Husk også å regne frakt med i prisen.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen