Tjener fett på din gavmildhet

Når du støtter favoritten din i NRKs ”Kjempesjansen” med 5 kroner per SMS, er det flere som spiser av lasset. Hvor mye av 5-kronen din som til slutt havner hos artisten vil NRK ikke oppgi. Men de bekrefter at de forsyner seg for å kunne dekke utgifter. 

Kjøpt tjeneste
SMS-avstemningen er en tjeneste NRK må kjøpe av en underleverandør. Verken underleverandøren, Telenor eller Netcom er interessert i å jobbe gratis for NRK. Dermed forlanger de sin andel av inntektene som SMS-meldingene genererer. I tillegg kommer statens andel av 5-kronen i form av moms. Den utgjør 63 øre per stemme.

Hvor mye NRK aktivum tjener på SMS-avstemningen får vi ikke vite. Når Dan Børge Akerø oppfordrer deg til å stemme på din favoritt sier han ingen ting om hvor mange stemmer artisten har fått, bare hvilket beløp artistene vil få fra stemmegivningen. Etter det Mobilen.no har grunn til å tro vil mer enn halvparten av stemmebeløpet være borte før det når artisten.

Forbrukerrådet likegyldig
Som forbruker må du finne deg i å leve i uvisshet om hvem som stikker av med pengene dine. Forbrukerrådet har bestemt seg for ikke å ha noen mening om saken. – Hvor mye av inntektene som går til den som NRK kjøper tjenesten av er en deal mellom de som kjøper tjenesten, sier pressetalsmann Jo Singstad i forbrukerrådet.

– Men bør ikke NRK opplyse om at bare en mindre del av pengene går dit forbrukerne tror de går? – Vi mener ikke noe om den saken, rett og slett, sier Singsås.

Det er alltid slik ved SMS-avstemninger at en viss del av inntektene går til teleoperatøren, sier Lene Hordvik, markedssjef i NRK Aktivum.

Hvor mye av beløpet som går til operatøren vil hun imidlertid ikke opplyse om.
Det er en konfidensiell avtale mellom oss og Telenor, sier Hordvik. Heller ikke prosjektleder for Kjempesjansen, Eva Marie Granseter, ønsker å uttale seg om dette.

Hordvik bekrefter likevel at en del av SMS-summen fra Kjempesjansen går til dekning av utgifter.
Operatørene skal ha sitt og momsen må jo også trekkes fra. Dette er utgifter vi ikke kan gjøre noe med, sier Hordvik. 

Ingen kommentar
Er dette godt nok opplyst for TV-seerne? Kanskje mange tror at hvis de betaler fem kroner, så går fem kroner direkte til artisten de stemmer på?
Det har jeg ingen kommentar til, svarer markedssjefen. 

På NRKs nettsider sier Dan Børge Akerø at NRK ikke skal tjene på avstemningene.
Foruten eksponeringa i tv-ruta og pengepremier til vinnerne, kan seerne stemme fram sine favoritter. Og inntekten skal ikke tilfalle NRK, men talentene, presiserer Dan Børge.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen