Guide

Tips for kjøp av skole-PC

Når du kjøper ny bærbar maskin vil du høre mange lovord om bits og bytes. Dette er vel og bra, men her er det viktig også å vurdere utseende og komfort. Her er noen ting du bør ha i mente når du kjøper ny bærbar.

Maskin til kun studier?
For det første bør du vurdere hva du skal bruke maskinen til. Skal du bruke den kun til skolearbed, eller har du planer om å se film eller spille spill på maskinen også? Jo dyrere maskin du kjøper, jo mer muligheter får du. Men det er ikke sikkert du trenger den kraftigste maskinen på markedet. Om du for eksempel allerede har TV med Blu-ray-spiller eller en stasjonær maskin med mye kraft trenger du ikke en like kraftig bærbar. Da kan du fort spare en god slump av studielånet til annet ved heller å satse på en billig og enkel bærbar maskin.


Kanskje holder det med en billig minimaskin for studiene?

Ergonomi
Den bærbare maskinen skal brukes mye, både til arbeid og glede. Det er derfor viktig at den har god ergonomisk form. Tastaturet på bærbare er ofte mye mindre enn på stasjonære. Det er derfor viktig å se at knappene er store og ha god avstand, og de skal være lette og myke å trykke inn, slik at fingrene ikke får altfor mye motstand. I tillegg skal håndleddene kunne hvile godt mens du arbeider.  Dette er ekstremt viktig så du slipper å sykemelde deg på grunn av senebetennelse når eksamen endelig nærmer seg.


Det er viktig med godt tastatur om du skal skrive mye.

Få med ekstern mus
De fleste bærbare er utstyrt med en touch-pad for å styre musen. Her er det kanskje best å be om å få med ekstern mus i prisen. Ekstern mus koster uansett ikke mye, men vil spare deg for mye irritasjon og være bedre for håndmuskulaturen. Her kan du velge mellom flere typer, men om du planlegger å jobbe mye ved samme pult og har plass i baggen er det greit å ikke kjøpe den minste på markedet. Kjøp en som ligger godt i hånden og hvor fingrene får strekt seg godt ut. Da minsker du fort belastningen på hånden.

Sjekk skjermen
Det er også viktig å ta vare på synet. Skjermen må derfor være behagelig å se på. Fargene må gjengis korrekt og det må ikke være støy i skjermbildet. Det er også greit å sjekke at skjermen har god innsynsvinkel slik at flere kan se på den samtidig ved for eksempel prosjektarbeid. Mange er også glade i en matt skjerm som ikke reflekterer solen like lett. Dette gjør det enklere å se skjermen selv om maskinen ikke ser like skinnende ut.

Skjermen bør samtidig ha en god oppløsning. På normale studiemaskiner får du 15,4 tommer skjerm med oppløsning på 1280x800. Det er fullt mulig å få større oppløsning. Dette koster men du får kjapt en større arbeidsflate uten at vekten på maskinen øker. Eventuelt kan du kjøpe en skjerm som er større fysisk, men dette går fort utover vekten. Vekten er essensiell når du skal kjøpe studiemaskin.


Det er viktig med god skjerm når du velger maskin.

Tenk på dine medstudenter
Du er ikke alene om å begynne å studere, og lite er mer irriterende enn forstyrrelser når du leser til eksamen. Pass derfor på at tastaturet på din nye maskin lager minst mulig lyd når du skriver. Spar også bruken av høytalerne til du er alene hjemme. Ikke alle er like interesserte i å høre på feilmeldingslyden fra Windows.

Pass på vekten
Selv om det både skal være god skjerm og stort tastatur, så er det viktig at maskinen ikke veier for mye. Den skal være lett å ta med seg uten at du får ryggskader. Her er det opp til hver enkelt hvor mye du liker å bære, men her er det ikke mange kilo som skal til før maskinen blir en tung bør. Etter endt studiedag er ikke kroppen like glad som da man var frisk og opplagt om morgenen. En øvre grense bør ligge på 3 kilo, men jo lettere maskinen er jo gladere vil du bli i den.

Sjekk ramme og harddiskbeskyttelse

Maskinens ramme er særs viktig at er god. Maskiner som brukes ved skole og studier får ofte gjennomgå. De må både tåle humpete bussturer og riper fra penner.

Det er også viktig å sjekke om harddisken er ordentlig beskyttet. Denne skal ved fall koble seg automatisk ut slik at innholdet holdes inntakt. Selv om maskinen blir ødelagt, så vil innholdet da kunne tas ut. Meget god funksjon når eksamensinnlevering nærmer seg.

Skal tåle en sprut

Maskinen må også være sikret mot søl. Selv om du velter et glass vann over tastaturet skal ikke maskinen bli ødelagt. Noen bærbare leveres med dreneringshull slik at vannet renner tvers igjennom ved slike uhell. Hvis maskinen ikke tåler dette vil du fort måtte oppleve at gleden blir kortvarig og dyr. Det er nemlig få forsikringer som dekker fuktskader.


Tastaturet på maskinen skal tåle en sprut med rent vann.

Pass på kontaktene

Pass også på at den bærbare er godt utstyrt med kontaktmuligheter. Her må det både være tistrekkelig med USB-innganger for tilkobling av minnepinner og annet ekstern hardware, og muligheter for tilkobling mot TV-apparater og eksterne skjermer om du ønsker å se bilder eller filmer i større format.

PC-produsentene har forskjellig innstilling til om de integrerer minnekort lesere i maskinen. En ekstern minnekortleser kan kjøpes for en billig penge, men om du ofte legger over bilder eller annen info via minnekort kan det være greit å ha dette integrert. Dette tar likevel noe plass og kan gå ut over andre innganger.

Du må også passe på at PC-en har både trådløst nettverkskort med støtte for normale standarder og inngang for nettkabel. Det har de fleste maskiner i dag, men om du skulle bli lurt på dette så vil det være svært uheldig.


Pass på at maskinen har nok innganger til eksternt tilbehør.

Ha nok batteri
Et av de viktigste momentene med en bærbar er at den kan brukes overalt, selv der det ikke finnes strømuttak. Lite er mer irriterende enn å jobbe med et dokument og maskinen slår seg av fordi batteriet er tomt. Pass derfor på at maskinen du kjøper har et godt batteri. Hvor lenge batteriet holder avhenger av hva slags programmer du kjører, men du skal minst rekke å se igjennom en helaftens spillefilm. Mange maskiner kommer også med innebygde programmer for å bruke minimalt med strøm hvor du blant annet kan regulere skjermstyrken og stille inn dvalemodus. Du kan også kjøpe med eksterne batteri, men jo mer du har å bære på jo mindre mobil blir du.

Skaff en god bæreveske

Helt til slutt bør du vurdere bæreveske eller egen ryggsekk til din bærbare. Her må du selv vurdere hva du liker best, men husk på at du sjelden går rundt kun med maskinen. Det skal være plass til papirer, bøker og kanskje litt niste.  Se etter noe som både tar godt vare på din nyinvestering, som er komfortabelt og gir deg romslighet.


En god bæreveske kan være både effektiv, praktisk og kul.

Sjekk litt rundt
Prisen er selvfølgelig viktig for de fleste, men husk at det billigste ikke alltid er det beste. Du får som oftest det du betaler for. Ha også i mente at det er hard konkurranse blant butikkene om salg av bærbare. Mange er derfor villige til å senke prisen om du finner maskinen billigere et annet sted. Ta deg derfor tid til å sjekke ut de forskjellige butikkene og hør hva de kan tilby deg. Butikkene har også store forskjeller på kundeservice etter at maskinen er kjøpt. God kundeservice koster, men det kan fort lønne seg om du skulle få problemer med maskinen.

Lykke til!.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen