Guide

Tips for kjøp av bærbar PC

Mange planlegger å investere i ny bærbar PC.

Teknofil.no gir deg her noen nyttige tips for hva du bør tenke på.

Les også:
Store forskjeller på Skole-PC
.
Oversikt over fylkenes ordninger.

Når du kjøper ny PC vil du høre mange lovord om bits og bytes. Dette er vel og bra, men her er det viktig også å vurdere utseende og komfort. Her er
noen ting du bør ha i mente når du kjøper ny bærbar.

Ergonomi

Den bærbare maskinen skal brukes mye, både til arbeid og glede. Det er derfor viktig at den har god ergonomisk form. Tastaturet på bærbare er ofte mye mindre enn på stasjonære. Det er derfor viktig å se at knappene er store og ha god avstand, og de skal være lette og myke å trykke inn, slik at fingrene ikke får altfor mye motstand.

I tillegg skal håndleddene kunne hvile godt mens du arbeider.

Få med ekstern mus
De fleste bærbare er utstyrt med en touch-pad for å styre musen. Her er det kanskje best å be om å få med ekstern mus i prisen.

Ekstern mus koster uansett ikke mye, men vil spare deg for mye irritasjon og være bedre for håndmuskulaturen.

Sjekk skjermen
Det er også viktig å ta vare på synet. Skjermen må derfor være behagelig å se på. Fargene må gjengis korrekt og det må ikke være støy i skjermbildet.

Det er også greit å sjekke at skjermen har god innsynsvinkel slik at flere kan se på den samtidig.

Pass på vekten
Selv om det både skal være god skjerm og stort tastatur, så er det viktig at maskinen ikke veier for mye. Den skal være lett å ta med seg uten at du får ryggskader. Her er det opp til hver enkelt hvor mye du liker å bære, men her er det ikke mange kilo som skal til før maskinen blir en tung bør.

Etter endt studie- eller arbeidsdag er ikke kroppen like glad som da man var frisk og opplagt om morgenen.

Sjekk ramme og harddiskbeskyttelse
Maskinens ramme er særs viktig at er god. Maskiner som brukes vedarbeid,  skole og studier får ofte gjennomgå. De må både tåle humpete bussturer og riper fra penner.

Det er også viktig å sjekke om harddisken er ordentlig beskyttet. Denne skal ved fall koble seg automatisk ut slik at innholdet holdes inntakt. Selv om maskinen blir ødelagt, så vil innholdet da kunne tas ut. Meget god funksjon når eksamensinnlevering nærmer seg.

Skal tåle en sprut
Maskinen må også være sikret mot søl. Selv om du velter et glass vann over tastaturet skal ikke maskinen bli ødelagt.

Noen bærbare leveres med dreneringshull slik at vannet renner tvers igjennom ved slike uhell.

Pass på kontaktene
Pass også på at den bærbare er godt utstyrt med kontaktmuligheter. Her må det både være tistrekkelig med USB-innganger for tilkobling av minnepinner og annet ekstern hardware og muligheter for tilkobling mot TV-apparater og eksterne skjermer om du ønsker å se bilder eller filmer i større format.

PC-produsentene har forskjellig innstilling til om de integrerer minnekort lesere i maskinen. En ekstern minnekortleser kan kjøpes for en billig penge, men om du ofte legger over bilder eller annen info via minnekort kan det være greit å ha dette integrert. Dette tar likevel noe plass og kan gå ut over andre innganger.

Du må også passe på at PC-en har både trådløst nettverkskort med støtte for normale standarder og inngang for nettkabel.

Ha nok batteri
Et av de viktigste momentene med en bærbar er at den kan brukes overalt, selv der det ikke finnes strømuttak. Lite er mer irriterende enn å jobbe med et dokument og maskinen slår seg av fordi batteriet er tomt.

Pass derfor på at maskinen du kjøper har et godt batteri. Hvor lenge batteriet holder avhenger av hva slags programmer du kjører, men du skal minst rekke å se igjennom en helaftens spillefilm. Mange maskiner kommer også med innebygde programmer for å bruke minimalt med strøm hvor du blant annet kan regulere skjermstyrken og stille inn dvalemodus.

Du kan også kjøpe med eksterne batteri, men jo mer du har å bære på jo mindre mobil blir du.

Skaff en god bæreveske
Helt til slutt bør du vurdere bæreveske eller egen ryggsekk til din bærbare.

Her må du selv vurdere hva du liker best, men husk på at du sjelden går rundt kun med maskinen.

Det skal være plass til papirer, bøker og kanskje litt niste.

Se etter noe som både tar godt vare på din nyinvestering, som er komfortabelt og gir deg romslighet.

Sjekk litt rundt
Prisen er selvfølgelig viktig for de fleste, men husk at det billigste ikke alltid er det beste. Du får som oftest det du betaler for.

Ha også i mente at det er hard konkurranse blant butikkene om salg av bærbare. Mange er derfor villige til å senke prisen om du finner maskinen billigere et annet sted. Ta deg derfor tid til å sjekke ut de forskjellige butikkene og hør hva de kan tilby deg.

Lykke til!

Denne artikkelen ble første gang publisert 5. august 2007.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen