Tips: Få mer ut av M600i

En mobiltelefon uten grønn eller rød knapp? Ingen joystick? Ingen navigasjonstast vi kan vippe hit og dit? Og med talltaster som kan vippes til to forskjellige sider? Jepp! Sony Ericsson har gjort det.

Du kan gjøre så mangt for at en mobiltelefon skal skille seg fra mengden. Blinkende lys, skyvedeksler, snurrekameraer, detaljer i skinn eller gull, hva som helst. Men kødder du med tastaturet er du ferdig. Spør Nokia, som satte tastene i en sirkel og gikk på en smell. Eller Siemens, som forsøkte med taster på begge sider av skjermen, og gikk på trynet med SX1.

Det er liten grunn til å tro at det går særlig mye bedre med Sony Ericsson M600i.

Mange muligheter
Sony Ericsson vil med rette kunne hevde at deres mobiltelefon har et vell av navigasjonsmuligheter, fordi navigasjonstasten og andre funksjonsknapper fortsatt er der – de ligger bare som en integrert del av den trykkfølsomme skjermen. Et rullehjul og en returknapp på den ene siden, og en snarvei til internett på den andre. Enklere kan det vel ikke bli?

Det er mulig det. Da skrivemaskintastaturet ble utviklet måtte ingeniørene ta hensyn til at armene som skulle slå bokstabproviler mot fargebåndet ikke skulle henge seg opp i verandre ved rask skriving. Resultatet ble et tastatur som er tilpasset skrivemaskinen, og ikke hva som gir raskest tasting. Siden er det laget en rekke tastaturer der qwerty er lagt på hylla til fordel for nøye utstuderte løsninger for raskere input.

Men uansett hvor smarte disse tastaturene er, så er et ingen som kjøper dem.

Sony Ericsson har droppet SMS-tastene med ”abc” på to-tasten, ”def” på 3-tasten osv. I stedet er det kommet et qwerty-tastatur med to bokstaver per tast. Og du velger ikke hvilken av disse bokstavene du vil ha ved å trykke en eller to ganger. Her må du trykke på riktig side av bokstavknappen.

For virkelig å få utbytte av M600i er du helt avhengig av å lære deg det nye grensesnittet. 

Oppdag hjulet
Noe av det første du bør venne deg til er navigasjonshjulet med tilhørende returknapp. Rull opp og ned med dette hvjulet for å bla i menyer, stille volum eller foreta andre valg. Trykk på hjulet for å bekrefte. Pass bare på at du ikke holde på internett-knappen på motsatt side når hjulet trykkes inn. Hjulet har nemlig større motstand enn internettknappen, og dermed havner du lett ut av menyen du jobbet med.

Returknappen har også flere funksjoner. Trykker du lett på knappen går du tilbake til forrige menyvisning. Holder du knappen inne kommer du tilbake til standby. Vi fikk mye bruk for denne knappen.

Er mobilen i Standby når du trykker vil et langt trykk åpne eller lukke tastlåsen. Bruk tastlås, for M600i elsker å lommeringe …

Vær klåfingret
Den store skjermen på M600i er ment for fingertuppene dine, så vel som for den medfølgende trykkpennen. Vi har alltid vært skeptiske til å ta på skjermer, enten det gjelder TV-skjerm, PC eller mobiltelefon. Men på M600i kommer vi ikke utenom. Har du slått et telefonnummer ringer du ut ved å trykke ”Anrop” på skjermen. Alternativt kan du bruke linjeskifttasten på qwerty-tastaturet.

Du vil ha mye igjen for å lære deg å bruke håndskrift på M600i. Prinsippet er her det samme som på P-modellene. Skjermen er delt i to med en pil. Skriver du over pilen får du tall og symboler, skriver du under pilen får du små bokstaver. Store bokstaver får du ved å krysse linjen mellom øvre og nedre felt når du skriver en bokstav. Æ- dra en strek opp og skriv ”ae”. Ø- Dra en strek opp og skriv ”Ø”. Å- skriv en ”a” under streken tett etterfulgt av en sirkel over streken.

Bruk snarveier
Legg også merke til det sorte V-symbolet oppe i venstre hjørne. Trykker du her åpnes en meny med flere nyttige snarveier. Også tastene skjuler flere funksjoner du kan lære å bruke.

Vi trengte noen uker på å venne oss til M600i. Men når det først var gjort fant vi mye glede i apparatet. Ikke minst når vi skulle håndtere e-post. I mappen ”dokument” på minnekortet fant vi gratisversjon av programvare som gjør telefonen kompatibel med Microsoft Active Sync. Ligger din e-post på en Exchange 2003-server kan du dermed få e-post pushet direkte til telefonen samtidig som på serveren, og du kan sende, slette og sortere meldinger som på en Windows-mobil.

Vi prøvde dette, med vekslende hell. På første forsøk gikk alt i stå, og telefonen ble ikke mulig å bruke. Så avinstallerte vi programmet og installerte det på nytt. Nå begrenset vi postlesingen til bare å omfatte post mottatt siste uke. Dermed fungerte det helt suverent.

Når du har lært deg å navigere med hjul og skjermtrykk er tiden inne for å utforske hvilke andre funksjoner M600i gir tilgan til. Det er ikke få, så kom deg i gang jo før jo heller.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen