Guide

TIPS: De beste feriemobilene

Om du skal på ferietur i Norge eller utlandet i sommer, kan det være en idé å velge rett mobil for turen.

Vi har sett på noen ferietyper, og funnet frem til mobiltelefonene som passer best.

Sony Ericsson K810i er en god følgesvenn på sykkelferien. (Foto: Marius Valle)
Sony Ericsson K810i er en god følgesvenn på sykkelferien. (Foto: Marius Valle)

Sykkelferien
Enten du skal tråkke deg igjennom Danmark eller Sør-Frankrike, er Sony Ericsson K810i et veldig godt valg.

Telefonen tar gode bilder, slik at du kan knipse øyeblikksfoto uten å dra frem kameraet. K810i har et 3,2 megapikslers kamera med blits, slik at du kan ta bilder også etter mørkets frembrudd.

Dette gjør K810i til en av markedets beste kameratelefoner.

K810i har også en durabelig mp3-spiller, og er i praksis nesten like god på dette som Walkman-mobilene.

I tillegg har Sony Ericsson veldig god batterilevetid. Dermed slipper du å bekymre deg for å gå tom for strøm hver andre mil.

Les test av Sony Ericsson K810i >

HTC P3300 er like mye bil-GPS som mobiltelefon. Og perfekt til bilferien. (Foto: Marius S. Eltervåg)
HTC P3300 er like mye bil-GPS som mobiltelefon. Og perfekt til bilferien. (Foto: Marius S. Eltervåg)

Bilferien
Når du skal ut på lang biltur i ukjente strøk, kan det være en stor fordel å ha med seg en GPS. HTC P3300 er en veldig god telefon å ha med.

P3300 har GPS innebygget, slik at du slipper å drasse på et drøss med dingser. Du slipper for eksempel å gjemme vekk GPS-en din når du parkerer bilen.

De beste GPS-mobilene er som regel basert på Windows Mobile. Grunnen er enkelt og greit at mange av telefonene har store, trykkfølsomme skjermer. Dette gjelder også P3300.

Telefonen leveres også med kart over Vest-Europa, slik at du slipper å laste ned informasjon fra internett når du skal søke i kart og lage kjøreruter.

Med i esken får du dessuten med billader og en bilholder, slik at du kan bruke telefonen som bil-GPS uten å kjøpe noe ekstra.

Ulempen er selvsagt at denne telefonen er ganske dyr. Du må ut med rundt 5000 kroner for en HTC P3300, noe som tilsvarer en dugelig GPS-mottaker og en dugelig mobiltelefon til sammen.

Uansett er det ikke så mange av de billigere GPS-telefonene som leveres like komplett som HTC P3300. Nokia N95 har også innebygget GPS, men har en mye mindre, ikke-trykkfølsom skjerm og er dyrere. Dessuten må du kjøpe billader og mobilholder i tillegg.

Les test av HTC P3300 >

Nokia 1112 er kanskje ikke så festlig. Men den koster under 400 kroner. (Foto: Einar Eriksen)
Nokia 1112 er kanskje ikke så festlig. Men den koster under 400 kroner. (Foto: Einar Eriksen)

Partyturen
Enten du skal til syden alene sammen med vennegjengen for første gang, eller du skal på Roskilde-festivalen, er det lurt å la den dyre mobiltelefonen din bli igjen i Norge. Mye folk, godt humør, sene kvelder og billige paraplydrinker er nemlig ofte synonymt med mobiltrøbbel.

Det kan derfor være lurt å angripe problemet offensivt, og gå til innkjøp av en billigmobil før du reiser.

Nokia 1112 er en slik telefon. Den koster under 400 kroner og har grei batterilevetid, og det er bedre å miste eller ødelegge denne enn en dyrt teknomonster av en telefon.

Om du savner kamera, anbefaler vi like greit at du går til innkjøp av et skikkelig digitalkamera. For en knapp tusenlapp får du nemlig kameraer som tar bedre bilder enn selv de beste kameratelefonene på markedet.

Les test av Nokia 1112 >

Nokia 5500 Sport er den mest robuste telefonen i salg. (Foto: Nokia)
Nokia 5500 Sport er den mest robuste telefonen i salg. (Foto: Nokia)

Opplevelsesturen
Skal du klatre i bratte fjell, rafte ned frådende elver eller på backpacker-tur? Da bør du ta med deg en telefon som tåler en støyt og varierende forhold.

Dessverre har utvalget telefoner som tåler en smell falt betraktelig etter at Siemens/BenQ trakk seg ut av det europeiske markedet. Dersom du klarer å oppdrive en butikk som fortsatt har Siemens ME75 på lager, er dette et billig og bra kjøp. Les test >

Det mest realistiske kjøpet er likevel Nokia 5500 Sport, som er laget for å tåle både knall og fall. Telefonen tåler definitivt mer enn de fleste andre telefonene på markedet, siden den er laget i gummi og metall.

5500 Sport koster i underkant av 2000 kroner, og har innebygget skritteller og en rekke treningsfunksjoner. Den er dessuten basert på Symbian-operativsystemet, og er dermed en fullblods smarttelefon.

Les test av Nokia 5500 Sport >

Nokia N95 er bra tidsfordriv.
Nokia N95 er bra tidsfordriv.

Hjemmeferien
Er du kanskje en av de som heller foretrekker å nyte sommerferien i parken hjemme? Tre uker fri er deilig, men det kan fort bli litt kjedelig i lengden. Derfor kan det være en idé å bruke litt av feriepengene på en mobiltelefon som kan underholde deg.

Telefonen som gir mest tidsfordriv for pengene er uten tvil Nokia N95. Denne telefonen er nesten like mye mp3-spiller, videospiller og spillmaskin som mobiltelefon. Et eget sett med avspillingstaster understreker dette.

Musikken kan du spille av ved å plugge et helt vanlig hodesett i telefonen, og videoene kan du vise på TV-en ved hjelp av en videokabel. N95 gjør også en god jobb når det kommer til nettsurfing.

At den i tillegg har markedets beste mobilkamera er også et stort pluss. Siden N95 også har innebygget GPS, kan du bruke telefonen til å oppdage nye interessante steder i byen din.

Alt i alt er det mye bra tidsfordriv i Nokias altmulig-mobil N95, og vi kan trygt anbefale den til deg som har litt for mye fritid. Bare husk på at telefonen har ganske svakt batteri, og at den koster mye.

Les test av Nokia N95 >

PS:
Om du, som de fleste av oss, ikke har økonomi til å kjøpe en mobiltelefon til hver anledning, kan du vurdere å gjøre din nåværende mobiltelefon mindre utsatt for skader.

Les mer om hvordan du tar best vare på telefonen din >

Det kan også være lurt å bestille mobilforsikring i ferien, enten via operatøren din, eller via en reiseforsikring. Bare pass på at du ikke dobbeltforsikrer deg.

Les test av mobilforsikringer >

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen