Tips
(Bilde: LG/montasje)

Slik blir Android 4.4 KitKat mye raskere

Ny Android inneholder eksperimentell «motor».

Når du starter opp en app på en Android-telefon er det en komponent i operativsystemet som kalles «Dalvik» som sørger for at de fleste av appene kjører.

Dalvik er en av de eldste delene av Android, og Google-utviklere har ifølge Android Police jobbet i mer enn to år med en helt ny motor i Android som skal kjøre appene enda raskere, gi bedre batteritid og en bedre brukeropplevelse. 

Foto: Android Police.

De som lager apper til Android skriver appene i Java og kompilerer dem til såkalt bytekode. Når appen er installert på telefonen, og startes opp, tolker Dalvik så denne bytekoden i en prosess som kalles Just-in-time-kompilering (JIT). Ved å gjøre det på denne måten, kan apper kjøres med samme programkode på mobiltelefoner og nettbrett med ulike maskinvarearkitekturer.

Nå jobber altså Google med en helt ny tilnærming til hvordan apper skal kjøres i Android. Den nye motoren har fått navnet ART – Android RunTime – og er inkludert side om side med Dalvik i Android 4.4 KitKat. Den er først og fremst lagt inn for å få tilbakemeldinger fra utviklere, men det er mulig for alle å skru den på under utviklingerinnstillinger.

Bedre batteritid

I motsetning til Dalvik bruker ikke ART just-in-time-kompilering, men i stedet det som kalles Ahead-Of-Time-kompilering (AOT). Det betyr at bytekoden kompileres over til maskinkode i det appen installeres, i stedet for først når appen kjøres. Dermed vil appene starte opp raskere, og ytelsen under kjøringen av appene skal også bli bedre. 

Android Police har testet ytelsen, og sier mye tyder på at kjøretiden til mange prosesser vil kunne halveres med den nye motoren. 

En av ulempene med ART fremfor Dalvik er at det vil ta noe lenger tid å installere appene, og appene vil også bruke noe mer lagringsplass. Du har heller ingen garanti for at alle dagens apper vil fungere med ART.

Foreløpig er Android 4.4 KitKat bare tilgjengelig på den nye Google Nexus 5-telefonen, og det er dermed de færreste som har mulighet til å prøve ART. Men skulle du ha en Android 4.4-telefon for hånden, så kan du bytte fra Dalvik til ART ved å gå inn på Settings -> Developer options -> Select runtime. Etter en omstart av telefonen må du vente rundt 10 minutter mens installerte apper klargjøres for det nye kjøremiljøet.

Les mer om nyhetene i Android 4.4 KitKat »

(Kilde: Android Police)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen