Timbuktu ? Oberoendeframkallande

Timbuktu har på sitt femte album hentet inspirasjon fra mange forskjellige steder, men ett hovedtrekk er sydligere rytmer som reggae, dancehall, salsa og litt merengue. Skåne er jo sørover, så det er vel bare naturlig. Det skal ihvertfall ikke sies om "Oberoendeframkallande" at det er et standard hip hop-album, ihvertfall hvis man ser bort fra låten ”Med eller Mot”. Det er tatt i bruk mye synther, men også mange akustiske instrumenter som man ellers ikke møter så mye i hip hop-sammenheng. Trekkspill, gitar og feler er vel ikke det mest normale å høre sammen med rapping.

Timbuktu er nesten i Syden på
Timbuktu er nesten i Syden på "Oberoendeframkallande".

For mye av det gode?

Problemet er det blir kanskje litt for mye av det gode, albumet blir ikke veldig variert, det blir heller kontrastfylt. Det er enorme forskjeller mellom en lett og ledig låt med feler og gitar som ”Lasternas” og ”Kejsaren e naken”, og låter med veldig sterke synther som ”Vibb aktuelt”, som høres ut som en blanding av George Clintons syre-synther og et bergensk buekorps.

Det meste Timbuktu og Breakmecanix gjør har sine røtter i hip hop og reggae, og så bygges det på med andre impulser oppå det. Stemningen på albumet er lett og lekende, og det kan virke som om de har kost seg i studio og lekt seg frem til resultatet. Det er kanskje ikke like mye dansbart her som man er vant med fra Skåne-rapperen, og det er ingen av låtene her som vil fylle tomme dansegulv. Det eneste unntaket er sistelåten ”Känn Pepp (OBFK)” som er en dancehall-låt med veldig mye synthlyder, men den vil nok bare treffe dem som liker dancehall.

Som vanlig

Selv om det er mye eksperimentering på albumet er det egentlig ikke noe som er veldig nytt på "Oberoeroendeframkallande". Man vet nesten hva man får når det gjelder Timbuktu, lett og ledig men samtidig fengende hip hop, litt utenom det vanlige. Timbuktu og Breakmecanix har tidligere gitt oss låter som enkelt legger seg på hjernen, og som faktisk er hyggelig å ha der. Ved første gangs gjennomlytting av dette nye albumet er det mye som virker spennende, men lufta går ut av ballongen etter at man har hørt albumet et par ganger. "Oberoeroendeframkallande" når dessverre ikke de helt store høydene, verken som helhet eller enkeltlåter.

Samfunnsengasjert skåning.
Samfunnsengasjert skåning.

Timbuktus tekster er sosialrealistiske og til tider ganske politisk ladet, og han synge-rapper på en måte som bare skåninger får til, som tidligere nevnt tydelig inspirert av reggae og dancehall. Tekstene virker ofte selvopplevd og det er mye man kan kjenne seg igjen i, dersom man skjønner skånsk, da.

Konklusjon

"Oberoendeframkallande" er et helt greit album fra en av Skandinavias mest spennende hip hop-ere. Her er det mye kreativt når det kommer til produksjonen og fine tekster, men det er noe som mangler. Det er dessverre ingen låter man kommer til å bli helt oppslukt av og ikke kan få nok av, og Timbuktu har gjort bedre før.

Timbuktu Oberoendeframkallande

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen