Tiltalt for WiFi-surfing

Det blir stadig mer populært for kaféer å tilby gratis trådløst internett til kundene, både her i Norge og i andre land.

Men bruker du WiFi-nettet til stamkaféen din ofte, kan det lønne seg å legge igjen litt penger i kaféen av og til.

Det gjorde ikke en amerikansk 20-åring, som tre dager på rad benyttet seg av WiFi-linjen til en kafé i Washington - uten å kjøpe noe som helst i kaféen. I stedet for å sitte inne på kaféen, satt mannen i bilen sin på utsiden med den bærbare PC-en sin i fanget.

Ringte nødnummeret
Dette likte de kaféansatte dårlig, og da den tredje dagen opprant, ringte de like så godt nødnummeret. Politiet innfant seg deretter på stedet, og ba mannen fjerne seg. Det hjalp - en liten stund. Ikke lenge etter var mannen tilbake med sin bærbare PC på fanget i bilen.

Da politiet ankom kaféen for andre gang, satt mannen og surfet gjennom erotiske annonser via kaféens WiFi-linje. Politiet valgte da å ta ut tiltale for tyveri av tjenester. I USA har tidligere saker skapt presedens for at slike handlinger kan bli ansett som å trenge inn i et annet datasystem uten eierens tillatelse, skriver Forbruker.no.

Ikke i Norge - ennå
Eirik Trønnes Hansen, politiadvokat i datakrimavdelingen hos Kripos, forteller at det ikke har forekommet noen slike saker her i Norge.

- Vi har straffebestemmelser som kan brukes, men det er ikke prøvd. En slik sak vil kreve at eieren av nettlinjen er villig til å anmelde forholdet, og at han kan føre beviser for at han har blitt påført tap eller uleilighet som følge av bruken, sier han.

Trønnes Hansen mener det er viktig å vite hva som kan kalles et datainnbrudd og ikke.

- Hvis man bare skrur på PC-en og lar den søke opp et trådløst nettverk, kan ikke det kalles et datainnbrudd. Men hvis man for eksempel gjetter eller på annen måte knekker et passord, kan det tenkes at saken stiller seg annerledes, sier han.

Med stadig flere nordmenn med tilgang til PC-er, PDA-er og mobiltelefoner med WiFi-støtte, kan ikke politiadvokaten garantere at vi ikke vil få se liknende saker i Norge i fremtiden.

- Moralsk tvilsomt er det i alle fall, mener Trønnes Hansen.

(Kilder: Forbruker.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen