Tiltale mot The Pirate Bay klar

I går la statsadvokat Håkan Roswall frem en 4000-siders tiltale mot personene bak torrent-trackeren The Pirate Bay (TPB). Fredrik Neij ("TiAMO"), Gottfrid Svartholm ("Anakata") og norske Peter Sunde ("Brokep") er alle tiltalt.

I tillegg er Carl Lundstrøm tiltalt, en forretningsmann som er løst tilknyttet TPB gjennom selskapet Rix Telecom. Selskapet leverte tidligere nettlinje til TPB for en billig penge.

Tiltalen går ut på medvirking til distribusjon av opphavsrettighetsbeskyttet materiale. Med den enorme mengden slikt materiale det finnes på TPB, skulle man tro at det ville bli en lang tiltale. Tiltalen går imidlertid kun ut på fire programmer, ni filmer og 22 musikkspor.

- Driftingen av The Pirate Bay er finansiert gjennom reklame. På den måten utnytter nettstedet kopibeskyttet materiale, sier statsadvokat Roswall i en uttalelse. Videre hevdes det at TPB genererer over 22 millioner kroner i året gjennom annonseringen.

Bakmennene som nå står tiltalt risikerer å hver måtte betale rundt 1 million kroner i bot, samt å få deres datamaskiner beslaglagt. Boten tilsvarer i følge Roswall det hver av de tiltalte har tjent på virksomheten. Bakmennene risikerer også opptil 2 års fengsel.

Gårsdagens tiltale er et resultat av politiets razzia i 2006, der TPB ble tatt ned fra nettet. Få dager senere var torrent-trackeren imidlertid oppe igjen.

De som nå står tiltalt sier at en eventuell dom mot dem ikke vil ha noen innvirkning på driften av TPB. Nettstedet har i dag servere i en rekke europeiske land, noe som gjør reaksjoner fra styresmaktene svært vanskelig å gjennomføre.

En lang rettsak venter

Spørsmålet om tjenesten er ulovlig i henhold til svensk lovgivning har blitt tatt opp flere ganger i svenske rettsaler, uten unntak med seier til The Pirate Bay. Det blir derfor spennende å følge denne rettsaken, men ikke regn med en endelig dom i nærmeste fremtid.

De tiltalte har nemlig allerede varslet at de vil anke en eventuell dom mot dem, og det er svært trolig at aktoratet vil anke en frifinnelse.

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen