Tilt-shift-adapter til Micro Four Thrids

Bruk adapteren sammen med eksisterende objektiver.
Bruk adapteren sammen med eksisterende objektiver.

Flere kameraprodusenter lager tilt-shift-objektiver. Dette er dyre spesialobjektiver med begrensete bruksområder.

Til en del systemer er det ikke engang tilgjengelig. Dette gjelder blant annet Micro Four Thirds, der det objektivutvalget fortsatt er litt begrenset.

For å bøte på dette har japanske Hino Manufacturing laget en tilt-shift-adapter kan benytte Four Thirds-objektiver på Micro Four Thrids-kameraer.

Adapteren beholder både autofokus og autoeksponering, så i utgangspunktet mister du ingen funksjonalitet. Den virker med alle Four Thirds-objektiver, men det er jo ikke alle objektiver som er velegnet til å bruke med tilt eller shift, så objektiver det er aktuelt å benytte er nok noe begrenset.

Tilt og shift-funksjonene forutsetter at objektivet gir større bildesirkel enn sensoren må ha, slik at man har noe å gå på. Oss bekjent, er det ikke så mye å hente på dette området, så hvor effektiv denne funksjonen vil være vet vi ikke. Det gjenstår å se når produktet blir tilgjengelig. Skal vi vurdere etter bildet nedenfor, blir det fort vignettering, noe som nok skyldes at bildesirkelen ikke er stort nok i utgangspunktet.

Eksempel på bruk av tilt-funksjonen.
Eksempel på bruk av tilt-funksjonen.

Oppdatering 12. mars: En bedre oversettelse av de japanske sidene har dukket opp, og da framgår det at tilt og shift bare kan utføres vertikalt. det er der det er mest å gå på uten at man får vignettering, så det gir mening.

Dersom løsningen fungerer dårlig fordi bildesirkelen er for liten, burde det gå an å lage en adapter som tar for eksempel Nikon- eller Canon-objektiver. Da burde man ha stor nok bildesirkel.

Informasjon om produktet er litt begrenset, da alt vi har funnet foreligger på japansk. Produktet har blitt utsatt fra lansering i disse dager til en eller annen gang i løpet av året. Prisen er ikke kjent men den forventes å ligge på ca 40 000 Yen, altså omtrent 2600 kroner (så kommer det sikkert moms og litt sånt i tillegg).

Om adapteren kommer til Norge er ikke kjent.

Kilde: DCwatch

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen