Tilbehøret du bare må ha

Bluetooth håndfrisett finnes i to ulike grupper. Det er de du putter i øret, og det er de du bruker for å gjøre telefonen høyttalende i bil eller på skrivebordet. Bluetooth håndfrisett til øret har en stor fordel, og en tilsvarende stor bakdel. 

Fordelen er åpenbar – du slipper å ha en ledning mellom mobiltelefonen og øret for å snakke håndfritt. Ulempen er like åpenbar – det er plent umulig å se smart ut med en slik dings hengende på øret.   

Nå er dagens Bluetooth øreplugger slett ikke så forskrekkelige store og stygge som de første utgavene av arten. Den gang så det ut som om du gikk med et digitalt febertermometer klistret til øret. Slike sett lages riktig nok fremdeles, men samtidig er det kommet en rekke små og smarte plugger med bedre lyd, lavere vekt og god batterikapasitet.  

I høretelefoner
En av de smarteste løsningene vi har sett ser faktisk ikke ut som et håndfrisett i det hele tatt. Det består av to klokker, hvorav den ene har innbygget mikrofon. Settet kommer fra Samsung og støtter den nye bluetoothstandarden for overføring av stereolyd. Dermed kan du høre på musikk mellom samtalene dine, og ingen aner at du bærer trådløs handsfree før du begynner å prate rett ut i løse lufta.  

For bil og kontor
Bluetooth håndfritt for bil finnes også i en rekke varianter. De enkleste plugger du i sigarettenneruttaket, mens de mest avanserte er integrert i bilen og styrer så vel navigasjonsløsning som stereoanlegg under samtalen.   Vi synes løsningen fra Sony Ericsson er smart (se bildet). Den kan brukes både på kontoret og i bilen og drives på batterier. Å flytte den fra bil til bil er heller ingen sak. Liknende løsninger får du også fra andre produsenter.  

Ryggsekk
Noe av det kuleste du kan skaffe deg til mobiltelefonen din er en ryggsekk. Vi har funnet vår favoritt i form av en ryggsekk med innbygget håndfri og stereohøytalere for musikk. Sekken leveres av Skullcandy, og kommer i flere utførelser med og uten drikkebeholder. Felles for dem alle er at du kan besvare anrop til mobilen samtidig som du hører på musikk fra de innbygde høyttalerne i skulderstroppene. Musikken dempes til samtalen er over, for så å komme tilbake igjen. Vil du føre samtalen din i litt mer fortrolige former kan du bruke headsett eller øreplugger i stedet for de innbygde høyttalerne.   

Synes du en hel ryggsekk blir i drøyeste laget finnes også separate musikksett som gjør mobilen din til en større eller mindre musikkmaskin, avhengig av hvilket sett du velger.   

USB kabel og synkroniseringsprogram
 
Om det ikke fulgte med noen USB-kabel til mobilen din bør du snarest se å skaffe deg en. I alle fall om du har en mobiltelefon som støtter utveksling av musikk, spill ringetoner, bilder osv. Støtter den i tillegg synkronisering mot PC-en er USB-kabelen enda viktigere. Det er utrolig mye lettere å legge inn kontakter og avtaler i et PC-program enn det er på telefonen. Men med synkroniseringsprogram spiller det ingen rolle hvor du skriver det inn. Det havner på begge steder uansett.   

Mange mobiltelefoner har innbygget Bluetooth og skal kunne synkroniseres trådløst. Dette fungerer ikke alltid like godt i praksis. Vil du være sikker på at det skal fungere så skaff deg en USB-kabel. 

Tastatur

Mange vil også finne glede i å bruke et eksternt tastatur til mobiltelefonen. Det finnes ikke så mange alternativer å velge mellom og enda færre som er tilpasset norske tegn. Men har du en Nokia-mobil med Series 60 kan du bruke Nokias eget tastatur. Det virker med en del andre modeller også, men uten drivere vil du oppleve at du ikke får frem de norske tegnene på samme måte.   Det er også utviklet et tastatur som har norske tegn og som passer for flere typer mobiltelefoner. Forutsetningen er at det er en smartmobil der du kan laste inn den medfølgende programvaren. Det betyr at du kan bruke dette tastaturet med telefoner som har Nokia Series60, Windows Mobile, eller Sonu Ericssons UIQ-grensesnitt (eksisterende Symbian-modeller).   

GPS

Vårt favorittilbehør til mobilen er imidlertid GPS-modulen du kobler til via Bluetooth. Vi har testet en del forskjellige slike løsninger, og felles for disse er at de leveres med gode kart over Skandinavia. Du kan også bruke enkelte nettbaserte navigasjonsløsninger som Wayfinder sammen med mobiltelefonen. Med dette tilbehøret fungerer mobiltelefonen som en navigasjonsløsning med stort sett samme funksjonalitet som på rene navigasjonsenheter utviklet for bil.

Det finnes til og med egne løsninger for jegere. Disse tilbyr topografiske kart (kart som viser terreng) der du kan se hvor jakthunder og jaktkamerater befinner seg.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen