Tilbakeviser sjokk-rapport

Forskningssjefen i GSMA, dr. Jack Rowley, er mildest talt lite imponert over rapporten som hevder at det er en sammenheng mellom mobilbruk og hjernekreft.

Tidligere denne uken gjorde den anerkjente nevrokirurgen dr. Vini G Khurana seg bemerket ved å hevde at han kunne påvise en sammenheng mellom visse typer kreft i hjernen og bruk av mobiltelefoni. På sin egen nettside proklamerte han at mobiltelefonen er et større helseproblem en røyk og asbest.

Ikke egen forskning
Men bransjen slår kraftig tilbake mot det de mener er ensidig og tendensiøs forskning. Rowley hevder rapporten er basert på selektive utdrag fra andres undersøkelser, og viser til at Khurana ikke selv har foretatt noen undersøkelser.

- Når Khurana først skal vise til andres arbeid er det påfallende at han ikke viser til de undersøkelsene som har forsøkt å påvise en sammenheng uten å lyktes. Khurana viser til en dyreundersøkelse fra 1999 som antyder en slik sammenheng, men glemmer å ta med at de to kontrollundersøkelsene som skulle bekrefte funnene ikke klarte dette. Han glemmer også å nevne alle langtidsforsøkene med dyr, som heller ikke har klart å påvise noen helserisiko, sier Rowley til ZDNET.

Khurana unnlater også å nevne at britiske helsemyndigheter har gjennomført en omfattende gransking uten å kunne påvise noen helserisiko ved mobilbruk, i alle fall ikke på kort sikt.

Vent og se
Khurana hevder imidlertid at kreftfaren etter ti år vil være doblet, og viser blant annet til en større internasjonal undersøkelse som gjennomføres av japanske forskere. Khurana sier det er dobbelt så mange tilfeller av hjernekreft på den siden av hodet som mobilen holdes mot. Men de japanske forskerne sier på sin side at de ikke har funnet noe som helst som indikerer kreftfare de første ti årene.

Når det gjelder langtidsvirkninger ut over ti år sier forskerne at de ikke har tallmateriale nok til å kunne konkludere med noe som helst.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen