Tilbake til Yorkshire

Annonsør­innhold
Les hele saken »

"Tilbake til Yorkshire" (en oversettelse av den mer passende tittelen "And When Did You Last See Your Father?") er basert på den autobiografiske boken med samme navn som er skrevet av den engelske forfatteren Blake Morrison (spilt av Colin Firth). Filmens handling tar først og fremst for seg Blakes minner om sitt anstrengte forhold til sin far, Arthur (Jim Broadbent) og andre familieanliggende affærer. Arthur er en ganske så livlig fyr, med spøker og lurerier rundt hvert hjørne, til Blakes etter hvert store forargelse gjennom oppveksten. Noe av det gryende hatet til Blake spinner ut fra mistanken om at faren har forhold på si, men når det kommer til kjærligheten er det ingenting som er lett å verken snakke om eller forklare. I nåtiden får dessuten Blake beskjed om at faren er rammet av uhelbredelig kreft, og det er duket for det Blake kaller Den store samtalen. Ved hjemkomsten erindrer Blake mange av barndomsminnene som var glemt og vi får et innblikk i det kompliserte forholdet som ikke kan gi noen enkle svar.

Gjenkjennelig tematikk

Samspillet mellom Matthew Beard og Jim Broadbent er meget godt. Foto: Tour de Force
Samspillet mellom Matthew Beard og Jim Broadbent er meget godt. Foto: Tour de Force

Vi kan vel alle kjenne oss igjen i tematikken "Tilbake til Yorkshire" tar opp. Forholdet mellom foreldre/barn er slettes ikke smertefritt, men heller ikke uten sine gode sider. Filmen får fram dette poenget på en ypperlig måte. Som barn kan vi føle hat og kjærlighet om hverandre overfor våre foreldre, og denne kompliserte problematikken tas opp på en elegant og stilsikker måte i "Tilbake til Yorkshire". Identitetskrise kan også sies å være et sentralt tema, da unge Blake verken likner på sin joviale far eller er sikker på om han har en større familie enn det foreldrene har fortalt. Slike gjennomgående problemer sørger for at filmens fortelling har gode fundamenter å basere seg på.

Jim Broadbent glitrer i rollen som den glade patriark. Han fremstår som både selvsikker, men reflektert, egosentrisk, men omtenksom og ikke minst varm ned til hjerterota. Broadbent får fram berikende nyanser i en svært komplisert rollefigur som lett kunne ha fremstått som dum og egoistisk i mindre gode skuespilleres skikkelse. En annen utstående rolletolkning er den yngre utgaven av Blake, som blir spilt av den unge og lovende Matthew Beard. Han får frem den usikre ungdommen som man lett kan kjenne seg igjen i og har et godt samspill med Broadbent. Da er det ekstra fornøyelig å bli med dem på telttur.

"Når så du virkelig faren din sist?" Foto: Tour de Force

Ta med lommetørkle

Fortellingen har som nevnt gode premisser når det gjelder å få maksimalt drama og føleri ut av den. Allikevel føles deler av filmen litt mindre engasjerende enn de burde være. Alle bi-historiene er ikke like spennende, men det kan diskuteres om filmen hadde blitt bedre hvis de hadde vært utelatt. Helhetsinntrykket er tross alt godt, men denne følelsen av likegyldighet ved enkelte anledninger trekker det hele litt ned. Mer presisering av hvilke mål rollefigurene har kunne muligens ha økt engasjementet, men overflødig fortellerstil kan lett ødelegge langt mer enn en mer nøktern stil.

Trailer: Tilbake til Yorkshire

Vis større

En annen fare ved en slik melodramatisk film om anstrengte forhold innad i en familie, konfrontasjoner og forsoning er at det hele kan bli for sentimentalt. Tåreperse, om du vil. Det er ikke nødvendigvis galt, men noen filmer benytter det til enhver anledning for å dekke over eventuelle mangler på den fortellingsmessige fronten. Slik er det ikke i "Yorkshire". Filmen flommer ikke over av triste eller rørende scener, men når de først dukker opp, sitter de som et skudd. Husk å ta med lommetørkle.

Konklusjon

"Tilbake til Yorkshire" er en fin og tidvis rørende film om forholdet mellom far og sønn. Filmen preges av svært gode skuespillerprestasjoner og en fin artikulering av følelser. Den får deg til å tenke over ditt forhold til egen familie og hvor mye vi tar for gitt. Filmen har en tendens til å helle litt mot det uinteressante til tider, men i det store og hele kommer "Tilbake til Yorkshire" ut som en seierherre av asken.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen