Tilbake til fortiden

Om du tar et blikk tilbake, og sjekker ut hva som egentlig har skjedd innenfor elektronikkverdenen de siste ti årene, er det lett å se at verden har gått fremover. Vi har tatt et dykk i nettarkivet, og gravd frem både kjente og ukjente dingser og teknologier.

Mp3-opptakerkasetten
Redferret.net, 15.08.2002: Digisette tenkte at folk som ikke hadde PC også måtte få ta del i mp3-revolusjonen. Derfor laget de en mp3-opptaker du kunne sette rett i kasettspilleren på stereoanlegget ditt.

Duo-DX E-Casette kunne brukes til å ta opp musikk direkte til mp3, akkurat som med de gode gamle musikkasettene. Til å lagre musikken, hadde kasetten hele 96 MB minne innebygget. Om dette ikke var nok, kunne du utvide minnet med MMC-kort, og få opptil 160 MB lagringsplass.

Mp3-kasetten ble ingen hit, og produsentens hjemmesider har for lengst forsvunnet fra nettets overflate.

Trådløst hodesett - uten blåtann
ITavisen.no, 17.01.2001: Det norske selskapet EarPhone AS hadde stor tro på sitt trådløse hodestt som ble utviklet på tiden da mobiltelefoner med blåtann så smått begynte å dukke opp.

Tanken var at hodesettet skulle kunne brukes sammen med telefoner som ikke hadde blåtann. ITavisen skrev at løsningen, som skulle komme på markedet etter sommeren 2001, kunne bli en reell konkurrent til Ericssons blåtannhåndfri.

Høsten 2001 kom og gikk, og i dag er det ingen andre trådløse teknologier enn blåtann som brukes til trådløs håndfri.

Nokia N-Gage
Gizmodo.com, 04.02.2003: Selv om N-Gage aldri ble noen salgssuksess, hadde Nokia i alle fall et realistisk syn på verden da de lanserte spillmobilen sin. De gikk nemlig i direkte konkurranse med Nintendo.

Anssi Vanjoki, daværende nestsjef i Nokias mobildivisjon, sa i følge Reuters at Nintendo eide markedet for håndholdt spill. Grunnen til dette var at Gameboy Advance var så godt som enerådende på markedet.

Likevel hadde Vanjoki tro på at Nokia skulle klare å ta med nye elementer, som trådløse flerspilleropplevelser, med inn i spillverdenen. Nettstedet Gizmodo.com trodde på sin side at N-Gage hadde en mulighet til å slå an dersom Nokia klarte å lage spill som var enkle å spille mot andre over internett.

Men N-Gage slo som kjent aldri an, til tross for at den teknisk sett var en råtass da den kom.

Myk mobil
Smartmobs.com, 21.03.2003: Selskapet Eleksen laget en mobiltelefon som var fullstendig myk og bøyelig. I stedet for hardplast, kom telefonen i tøy og gummi.

Vi er jaggu ikke sikre på om Eleksen hadde planer om å sette telefonen ut i produksjon, eller om dette bare er en konseptmodell.

Vi kan ikke helt se for oss at noen hadde blitt imponert om du flappet opp en slik telefon. Men tøymobilen er trolig fin til å tørke opp søl med, og tar neppe stor skade av å falle i bakken.

Likevel: Over tre år etter at tøymobilen dukket opp, lages mobiltelefoner fortsatt av hardplast, og til og med metall.

Ericssons GSM-vidunder
Digi.no, 18.02.1997: Det er selvsagt urettferdig å sammenligne dagens telefoner med en mobiltelefon som etter dagens standard har spesifikasjoner selv bestemor ville ledd av.

Likevel rykket det litt i smilebåndet da vi kom over Digi.nos artikkel om Ericssons GF 788. Digi-journalisten bak artikkelen "Ericssons nye GSM-vidunder" var tydelig imponert over den nye telefonen:

"Det er en GSM-telefon for de virkelig kresne tekno-feinschmeckerne som Ericsson presenterte offentlig for første gang klokken 15:00 i dag.", skrev Digi.no.

Journalisten var også imponert over den utrolige lave vekten på 135 gram. GF 788 var rikt utstyrt når det kom til tekniske finesser:

  • Ni hurtigvalg for ofte gjentatte numre.
  • Telefonliste med plass til 99 numre.
  • "En såkalt missed called functon, som lagerer oppringninger brukeren ikke har hatt anledning til å besvare."
  • SMS (tekstmeldinger).

Vi konstaterer at mobilverdenen har beveget seg noe fremover siden slutten av 90-tallet. Hvem skulle den gang tro at vi ni år etter bruker mobiltelefonene våre til å spille av musikk og føre videosamtaler?

Internett på mobilen
ITavisen.no, 19.04.2000: Da WAP ble introdusert, hadde mobilprodusenter og operatører klokketro på at det ville bli en umiddelbar slager hos mobilbrukere.

Mange hadde sågar en illusjon om at WAP ville fungere like godt som internett på en PC.

Netcom og Telenor ventet at vi skulle hive oss over den nye teknologien og wappe av hjertets lyst på bussen, i senga, på kino og alle andre steder.

Men dengang ei. ITavisen meldte 19. april 2000 at salget av WAP-telefoner ikke svarte til operatørenes forventninger.

Etter at det gikk opp for folk at WAP slett ikke var som internett på PC-en, fikk forkortelsen, som egentlig betyr Wireless Application Protocol, i følge Wikipedia nye, sarkastiske betydninger, som Worthless Application Protocol og Wait And Pay.

WAP-leseren nektet imidlertid å dø, og i dag ville det vært utenkelig med en mobiltelefon uten en eller annen form for nettleser. Og selv om folk flest kanskje ikke akkurat er ivrige wappere, vil nok ikke WAP forsvinne med det første. Men vi kan trygt si at WAP aldri tok helt av.

Mp3-spillere
Smartcomputing.com, 10.09.1999: Da mp3-filene begynte å få utbredelse på internett på slutten av 90-tallet, var en digital musikkrevolusjon i gang.

Bærbare Mp3-spillere har nå blitt dagligdags, og sammenlignet med de første spillerne som så dagens lys, er selv de billigste spillerne du får tak i teknologiske monstre i sammenligning.

De første mp3-spillerne var det Rio som stod for. Rio PMP 300 var den første som dukket opp her i landet, og for litt over 2000-lappen, kunne denne bli din.

Den teknologiske vidundermaskinen kunne lagre inntil 32 MB musikk, noe som holder til omtrent åtte mp3-filer i god kvalitet. I tillegg kunne minnet utvides til maksimalt 64 MB om du gikk til innkjøp av svindyre minnekort.

Rios mp3-spiller hadde likevel fordeler fremfor CD-spillere. Du kunne for eksempel ta med Rio ut på joggetur uten at musikken hakket, slik det gjør på CD-spillere. Dessuten var batterilevetiden på 12 timer svært god i forhold til CD-spillere.

Likevel er det nok flere enn undertegnede som i ettertid var glad for at de etter nøye vurdering kjøpte en bærbar CD-spiller i stedet for en Rio PMP 300. Smartcomputing.com sitt råd om å vente til mp3-spillere kom med større minne og lavere pris var nok gull verdt.

Noe du savner?
Denne samlingen dingser og teknologier skraper bare såvidt overflaten når det kommer til fordums oppfinnelser. Hvilke ting humrer du over i dag? Hvilke ting har vi glemt? Diskutér i forumet!

(Kilde: web.archive.org, Wikipedia.org, Smartcomputing.com, ITavisen.no, Digi.no), Gizmodo.com, Smartmobs.com, Redferret.net)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen