TEST: Tilårskommen, men aktuell
Test

Tilårskommen, men aktuell

Testresultater

Nikon D80

Positive ting Mye hjelp innebygd, bra etterbehandling av bilder, lang batterilevetid.
Negative ting Ingen bildestabilisering, svak på høy dynamikk, fortsatt litt dyr.0

Testresultater

Nikon D80

Positive ting Mye hjelp innebygd, bra etterbehandling av bilder, lang batterilevetid.
Negative ting Ingen bildestabilisering, svak på høy dynamikk, fortsatt litt dyr.0
Nikon har flere forskjellige kameraer i produktlinjen sin. D80 er mellomtrinnet mellom helt nybegynner og mer profesjonelt orienterte kameraer. Da kameraet ble lansert, ble det omtalt som «semi-proff», men det er ikke lenger tilfelle. Det har likevel mange egenskaper som Nikon opprinnelig utviklet for toppmodellene sine.

Nikon D80 er slett ingen nyhet lenger, men har nå en pris som gjør at den aktuell for oss. Dette kameraet er ikke noe nybegynnerkamera, og det plasserer seg som «storebroren» til D60, som vi også har med i denne testen.

Brukervennlighet
Huset er også mer storvokst enn kameraer flest i den rimeligste prisklassen. Vekten på huset eksklusive batteri og objektiv lander på 585 gram. Så får man også et kamerahus som har et solid og godt grep å by på, selv for de største hender. Skjermen er på 2.5 tommer, som er noe beskjedent i våre dager. Dette kameraet bruker ikke fargeskjermen til å vise innstillingene på, det tar en egen liten (grå) LCD-skjerm på toppen av kamerahuset seg av. Hovedskjermen brukes kun til å vise menysystemet, i tillegg til bildene som finnes på minnekortet.

Menysystemet er ikke på norsk, det nærmeste språket er svensk. Til gjengjeld finnes det hjelpetekster for alle innstillinger innebygd, som vises ved å holde inne «?»-knappen på menyvalget som du vil vite mer om. Dette er svært lettvint å alltid ha tilgjengelig, og gjør kameraet svært brukervennlig selv om det ikke snakker norsk.

Det finnes også en rekke med knapper på kamerahuset som gir deg tilgang til hovedinnstillingene på en rask og effektiv måte. I tillegg til standardprogrammene på programvelgerknotten, finnes det også seks ferdiginnstillinger for spesielle forhold, i tillegg til «grønn auto» som gjør at kameraet jobber fullstendig helautomatisk.

Bildekvalitet
Selv om dette kameraet opprinnelig ble markedsført som semiproffutstyr, har Nikon funnet plass til flere innebygde redigeringsfunksjoner. Noen av dem er Quick retouch, D-Lighting, rødøyefjerning, beskjæring, svart/hvitt-konvertering, filtereffekter som forsterker grunnfargene i tilleggg til varmfilter. Det er også verd å få med seg at D-Lighting, som er eksponeringsjustering av bilder med høy dynamikk (dype skygger og sterke høyløys), kun er tilgjengelig som en redigeringsfunksjon på bilder som allerede er tatt. I nyere kameraer kan denne funksjonen aktiveres før bildet tas, og kompensasjonen utføres idet bildet blir tatt.

Med unntak av bilder som tas i sterkt lys med dype skygger, yter dette kameraet bra. Bildekvaliteten havner midt i feltet, med god skarphet, fargegjengivelse og fravær av bildefeil. Det er ingen tvil om at dette kameraet kan ta utmerkete bilder fremdeles, selv om det ikke lenger representerer «siste skrik» av kamerateknologi.

Konklusjon
Vi gir Nikon D80 terningkast tre i vår test, og dermed tar det sisteplassen. Dette kommer av at dette kameraet ikke har mange av funksjonene vi har vent oss til i nyere kameraer, som for eksempel bildestabilisering – ønsker du den muligheten, må du kjøpe et objektiv som drar totalprisen til langt over ti tusen kroner.

I tillegg er kameraet svakt på bilder med høy dynamikk, skjermen er liten og ikke særlig imponerende i solskinn. Er du derimot en purist som likevel tar bilder manuelt og på tradisjonelt vis, kan vi love at du får fine bilder med dette kameraet.

Les også testene av Canon 450D, Nikon D60, Pentax K20D, Pentax K200D, Sony Alpha 200, Sony Alpha 300, Sony Alpha 700 og Olympus E-420.

Oppsummering
Produkt: Nikon D80
Beste pris: 6. 800 kroner
Design: 6.3/10
Funksjoner: 4.0/10
Bildekvalitet: 6.0/10
Pris: 5.0/10

Data
Netto oppløsning: 10.2 Megapiksel
Testet objektiv: Nikkor 18-135 mm 1:3.5-5.6G
Følsomhet: ISO 100-1600
Minnekort: SD

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen