TIFF dag 4: Kort kan også være godt

Selv om TIFF nå er kommet over halvveis i festivalforløpet er det fremdeles nye filmer som må sees, regissører med premierenerver og interessante seminarer å få med seg. Festivalpublikumet begynner kanskje å se litt mer slitent ut, men for mange er en filmfestival et maraton; det er ikke over før det er over.

Se større versjon og flere bilder
Hollywoods historie er ikke bare glamour.

Hollywood i motvind

Det er viktig for festivalens deltagere å ikke glemme at de er i en by som tross alt har kallenavnet "Nordens Paris", og er det ikke gjort ennå anbefales det absolutt å ta seg en vandring gjennom byen, for filmer er det tross alt tid til hele tiden ellers under festivalen. For gjøre TIFF enda mer tilgjengelig har nå også ledelsen bestemt at alle søndagens visninger skal åpnes opp for alle, noe som betyr at du kan se film uten å måtte kjøpe festivalarmbånd eller klippekort.

Noe som allerede er åpent for alle er de mange seminarene som holdes rundt omkring i Tromsø. I går kunne blant annet Norsk Filmkritikerlag by på to timer med gjennomgang av Hollywoods historie, da med et spesielt fokus på overgangen fra 1960- til 1970-tallet.

Dette seminaret var lagt opp på en måte slik at det var lett tilgjengelig både for nykommer så vel som de som er godt kjent med filmhistorien. Det ble blant annet vist klipp fra filmer som "Bonnie & Clyde" og "M*A*S*H", og hele seansen gikk i ett uten at oppmerksomheten til publikum begynte å glippe.

Fotball, motorsager og pretensiøse titler

Den langfilmen som ble unnet mest oppmerksomhet på fredag var nok den norske spillefilmen "Andre Omgang" som sentreres om en gjeng Skeidsupportere. Regissør Hilde Heier var tilstede på visningen og kunne blant annet avsløre at filmens manus egentlig var dansk, og hadde blitt fornorsket. Heier, som blant annet også står bak "Lille frøken Norge" var tydeligvis veldig fornøyd med filmen, og kunne si seg lettet over at publikum lo på de rette stedene.

Se større versjon og flere bilder
Regissør Hilde Heier forteller om "Andre Omgang".

Selve filmen holdt en helt grei standard, og hadde flere gode scener som passer til mange forskjellige publikumsgrupper, og mye humor som satt der den skulle. Likevel er det ikke å skyve under en stol at dersom en film som er under en og en halv time virker for lang er det noe galt ute og går. Filmen gikk etterhvert tom for damp, og begynte å resirkulere, og det virket rett og slett som om det var litt for lite å fortelle.

Ellers har det vært muligheter til å få med seg mange kortfilmer under TIFF. Noen av de beste av dem har dog kommet fra våre naboer i Sverige, med filmer som "Classmates" og spesielt "Hard Joe". Det har også vært norske filmer som har fått publikum giret, deriblant "En berettelse fra en bygd", "Cake", "Tommy", "Marita – En sommerfuggel i vinterland" og "Kildesortering". Det største problemet med alt for mange kortfilmer er dog alt for pretensiøse titler. Presterer man å kalle filmen sin "Asfaltvinger" eller "Støv og skygger" kan lysten til å se filmen fort svinne hen.

Underdog med motorsag

Regissøren og manusforfatteren bak en av kortfilmene under banneret "Overdrive – Films from the north goes extreme" er Andreas Ursin Hellebust. Dette er den tredje festivalen filmen "Kildesortering" er satt opp på, og det overrasket tydeligvis den unge regissøren og mannen bak ideen, Anders Frøyland, da den først ble tatt ut. Filmen handler kort oppsummert om ei jente som blir partert med motorsag.

Se "Kildesortering" her.

Se større versjon og flere bilder
Regissør Andreas Ursin Hellebust går egne veier.

- Vi hadde sendt inn flere filmer, og da vi fikk mailene fra BIFF, som var den første festivalen som tok opp filmen, var det bare avslag etter avslag. Plutselig oppdaget vi at det stod: Deres film "Kildesortering" er tatt opp, og da ble det en ti sekunders pause før vi bare brast ut i latter, forteller Hellebust.

Han kan fortelle videre at denne filmen, som egentlig bare var en skoleøvelse de spilte inn på én dag i regi av Nordland kunst- og filmskole, langt ifra var den kandidaten de regnet med skulle bli en festivalgjenganger.

- Jeg lager stort sett bare de filmene jeg vil se selv, og har jo møtt en del motgang, så jeg blir vel derfor en slags underdog, sier Hellebust med et ironisk smil om munnen.

Andreas, som nå er på siste året på Nordland kunst- og filmskole, har fra før studert filmvitenskap i Lillehammer, og har vært med på flere kortfilminnspillinger enn han kan huske. Han driver også videoproduksjonsfirmaet Neo Media i Harstad, og lover at fremtiden vil bringe mer ifra det holdet.

- Til høsten starter jeg og noen kompiser endelig på et langfilmprosjekt som har ligget på is alt for lenge nå, avslører Hellebust.

Se "Kildesortering" her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen