Refleksjon

TIFF dag 3: Stille etter stormen

Etter onsdagens brakåpning ble det åpnet rom for et roligere program, da både festivaldeltagere, gjester og frivillige har begynt å vise et hvilebehov. Ikke det at TIFFs program ikke var fullt nok, postene er bare blitt mindre offisielle og mer folkelige.

Filmskaperne vs. Folket

Lars Daniel K. Jacobsen forteller om plagene ved å lage langfilm.
Lars Daniel K. Jacobsen forteller om plagene ved å lage langfilm.

Et vanlig høydepunkt ved Tromsø internasjonale filmfestival er «Blått lerret». Dette er en mulighet for kinopublikumet til å møte-, og stille spørsmål til, festival-aktuelle filmskapere. Blant torsdagens gjester var blant annet Asif Kapadia, regissøren til filmen "Far North" og Lars Daniel K. Jacobsen, som i fjor var aktuell med filmen "5 løgner".

Det var også sistnevnte som stjal showet. Etter å ha vist frem klipp fra sin siste novellefilm "Polmak i Tana", kunne Jacobsen på spørsmål fra konferansier om hvorfor han hadde tatt skrittet tilbake fra langfilm til et kortere nivå slå fast følgende; «Jeg er jo som kjent homoseksuell, noe som betyr at jeg har lov til å si at uttrykket jo lengre jo bedre kun er en myte.»

Enda ledigere ble tonen når kursen ble satt til «Driv», og årets filmquiz. Vertskapet hadde vartet opp med en nøye planlagt quiz, av varierende vanskelighetsgrad-, og ikke minst; premier til alle lag. Oppmøtet var godt, uten at lokalet var fullstappet.

Filmer verdt å få med seg

Filmfestivaler er ofte preget av mye god, og en del dårlig film, og TIFF er intet unntak. Noe som dog skiller TIFF fra enkelte andre festivaler er de faktisk har valgt å vise et par dårlige filmer med overlegg.

En av disse filmene er "Rymdinvasjon i Lappland", en svensk-amerikansk samproduksjon fra 1959. Filmen fant tydeligvis sitt publikum, da både svensker med dårlig engelsk uttale og mildt sagt begredelige spesialeffekter ble applaudert av publikum. Liker du dårlig film, eller har sans for filmer som smykker seg med kulttittelen, er denne filmen absolutt for deg. Filmen er usammenhengende, dårlig strukturert og består for det meste av scener der karakterene beveger seg fra ett sted til et annet.

Det fem meter høye vesnet med ødeleggeleslyst ifra
Det fem meter høye vesnet med ødeleggeleslyst ifra "Rymdinvasjon i Lappland".

I den andre enden av skalaen finner vi en film som "Empties", som omhandler en utbrent lærer som skaffer seg jobb i tomflaskeluken på en butikk. Dette er en varm feelgoodfilm som virkelig treffer publikum. Regissør Jan Sverák har lykkes i å få frem uskyldig humor omkring det å bli gammel, uten å nødvendigvis å trenge gi opp livet.

Fredagens program

Som i går vil det også idag være «Blått lerret» i Rådstua. Blant dagens gjester er blant andre skuespillerinnen Michelle Yeoh. Ellers vil filmkritikere forsvare hva det egentlig er de står for på Rica Ishavshotell under et seminar om filmkritikk, mens nord-norsk filmindustri sammenligner eldre og nyere films bruk av symbolikk under seminaret «Under Sjarken».

Blant filmer er det mulig å få med seg en eksklusiv visning av den nye Varg Veum filmen "Tornerose", som ikke vil få øvrig kinodistribusjon, og "The Girl by the Lake", en italiensk adapsjon av ei Kari Fossum bok.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen