Refleksjon

Tiff dag 2: Den store åpningen

Da var altså TIFF offisielt åpnet, noe som ikke akkurat gikk stille for seg. Det også noe. av det som skiller Tromsø internasjonale filmfestivaler fra andre festivaler; innpakningen. Det er nemlig på den offisielle åpningsdagen det kommer frem at en filmfestival kan handle om mye mer enn bare det å se film.

Åpningsseremoni

Klokken 17:00 var torget i Tromsø fullstappet med mennesker. Attraksjonsmomentet var en scene med sangere, musikere og talere, så vel som en enorm skjerm laget av ekte snø det hele ble projektert på. Passende til festivalens åpningsfilm, "Kautokeino-opprøret", var det snakk om lokal musikk, med innspill av joik, der Mari Boine, en av filmens komponister, var fremtredende.

Åpningsseremoni på en skjerm av ekte snø møtte et fullstappet Tromsø torg.
Åpningsseremoni på en skjerm av ekte snø møtte et fullstappet Tromsø torg.

Dette ble etterfulgt av urpremieren på Nils Gaups siste film "Kautokeino-opprøret" i så godt som alle byens kinosaler, der hvert eneste sete var forhåndsreservert i god tid. Gaup selv ble tatt i mot med enorm applaus, selv før filmen ble vist, og kunne fortelle, ironisk nok på bokmål, at å få satt opp en film han hadde arbeidet så lenge med på TIFF var som å komme hjem, da han hadde vært med på denne festivalen siden den først startet.

Etter filmen var ferdig brøt salen ut i en enorm applaus som varte omtrent like lenge som filmens rulletekst. Det var klart at Gaup hadde gjort seg fortjent til å sette kursen imot åpningsfesten for de spesielt inviterte. I år foregikk dette på utestedet Driv, der det ble vartet opp med bacalao og lettere alkoholholdig drikke for gjestene. Kjendisfaktoren var høy, og en kunne like godt dulte borti Hisham Zaman eller Trond Giske som en mer ukjent skribent fra en nettavis.

Seminarer og pressekonferanse

Det var også på onsdagen de første store seminarene var å finne på programmet. Blant annet kunne en få med seg en fire timer lang samling der norsk og internasjonal filmpolitikk var under lupen. Der ble det både drøftet hvordan en kunne få flere internasjonale storproduksjoner til å bli filmet i Norge, og hva som måtte til for å gjøre norsk film mer attraktiv for et internasjonalt publikum.

Nils Gaup, dagens mann, med sine to hovedrolleinnehavere ved sin side.
Nils Gaup, dagens mann, med sine to hovedrolleinnehavere ved sin side.

Et noe mindre seminar var i form av en noe reversert form for pitch. Vanligvis er det manusforfattere som prøver å selge sine manusideer til produsenter, men her var det produsentene som måtte frem foran folkemengden og prøve å selge seg til forfatterne. Grunnen til dette var et økt ønske om å sette fokus på spillefilmproduksjoner i Nord-Norge, der, som en av konferansedeltagerne så godt sa det; "Filmindustrien lenge har levd med kvitteringene i baklomma og en halv tank med bensin på tanken".

Det ble også holdt en pressekonferanse med "Kautokeino-opprøret" som tema. De fleste av filmens viktigste bidragsytere som regissør Nils Gaup, hovedrolleinnehaver Mikkel Gaup, komponist Mari Boine, produsenter, investorer og så videre var tilstede. Heller enn en tradisjonell pressekonferanse med spørsmål om selve filmen utviklet seansen seg raskt til å bli en slags historietime der lærer Gaup snakket i det uendelige om bakhistorie og viktigheten av hendelsene filmen baserer seg på var. Da spørsmålet om hvorvidt Nils og Mikkel fremdeles tålte trynene på hverandre etter diverse medieoppslag der det kom frem at hovedrolleinnehaveren hadde beskrevet regissøren som "hæstkuk" brøt Mikkel raskt inn og presenterte den samlede pressen for en hjemmelaget fredspipe som han overrakte Nils. Regissør Gaups svar på dette var et bredt smil, og kommentaren; "I filmverdenen er jo hæstkuk et kompliment".

Torsdagens program

Av interessante hendelser idag står Blått Lerret høyt på lista. Dette er et arrangement der filmskapere og skuespillere møter folket, og blir stil spørsmål av konferansier så vel som publikum. Dette vil i år utspille seg på rådstua, og inngang koster 50kr.

Ellers vil det på Driv være en filmquiz, der en kan teste sine kunnskaper mot både fagfolk, filmvitere og de som rett og slett bare elsker film. Ellers er det bare å tråle igjennom programmet, for det er nok av filmer å bryne seg på. Film fra nord trapper også opp sine visninger av både kortfilmer og dokumentarer, noe som absolutt kan være verdt å få med seg.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen