TIFF Dag 1: Så langt kun film, hva mer?

Det har startet like godt for TIFF i år som foråret, noe som betyr fulle kinosaler, et yrende folkeliv og at en by som vanligvis preges av den nordnorske dialekten nå mer virker som en smeltedigel for det norske folk. Hvem sa at seige kunstfilmer ikke har et marked? Om det fortsetter sånn er det liten tvil om at filmfestivalene absolutt har livets rett i her i Norge.

Se større versjon og flere bilder
Billettsalget går meget godt i år.

Limsniffing og pianospilling

Filmer som har stått på tapetet så langt er blant annet den argentinske filmen "Glue", en noe langdryg film som handler om en ung argentinsk gutt og eksperimentering med limsniffing, oppvekst og det å finne seg selv, alt sammen akkompagnert av et intenst lydspor signert Violent Femmes.

En annen film som har vist seg å være populær er den danske "Allegro", som handler om en pianist som har mistet fortiden sin. For å finne igjen seg selv må han reise inn i den mystiske sonen som dukket opp i København for ti år siden. Denne filmen er like merkelig som den høres ut, men hadde nok tjent godt på å bli beskjært litt, da den også er preget av litt vel mye dødkjøtt og stirring ut i tom luft. Så skal man heller ikke glemme at dette er filmer produsert på helt andre premisser enn de man opererer med i Hollywood, ikke minst på budsjettsiden, og at grunnen til at vi har filmfestivaler er for å skape et marked nettopp for litt smalere filmer.

Andre aktiviteter

Så langt er det kun kinofilmene som har rullet igang i Tromsø, men i løpet av onsdagskvelden står det en storslagen åpningsseremoni under åpen himmel, med gratis suppe til de fremmøtte, på menyen.

Se større versjon og flere bilder
Et vanlig syn i Tromsø for tiden.

Æren av å være åpningsfilm har gått til den tidligere norske filmskoleeleven og Amandaprisvinneren Hisham Zamans "Vinterland", en film om det å være innvandrer i det kalde nord, og det å skulle møte sin for lengst forhåndsutvalgte kone for første gang. Og selv om filmen tar opp flere politiske temaer er det liten tvil om hva Zaman selv mener er det viktigste;

- Jeg lager filmer om mennesker, ikke politikk, sier han.

Mot kveldstid er det også store muligheter for å sette seg ned å slappe av med en god kaffe på Amtmannens Døtre rett over veien ifra festivalens hjerte; Fokus kino. Og er det noe som hører hjemme på en filmfestival så er det å diskutere filmene du nettopp har sett med likesinnede, gjerne på kafé.

Det er også muligheter for å ta seg en øl eller to for de som skulle ønske det, da til festivalpriser, ut mot kvelden. Men siden filmprogrammet ofte varer ifra tidlig morgen til nesten to på natten blir jo det et prioriteringsspørsmål.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen