Tidobling av batterikapasiteten?

(Bilde: iStock/stillfx)

Det har lenge vært snakk om forbedringer i batteriteknologi, men de senere årene har det vært mer snakk om brenselceller enn batterier som strømkilde for blant annet bærbare datamaskiner.

Professor Yi Cui og hans medhjelpere på Stanford University har funnet en måte som kan lagre ti ganger så mye energi sammenlignet med dagens Litium-ion-batterier.

Litium-ion-batterier har blitt den vanlige metoden for batterier til bærbare datamaskiner og mobiltelefoner de siste årene, da de kan lagre mye energi på liten plass. Det nye batteriet til Cui benytter seg av silisium istedet for karbon på anodene, men fortsatt litium-ioner for ladningen.

Normalt sett har litium-ion-batterier karbon til å binde til seg lithium-ionene. Silisium, som vi kjenner blant annet fra halvlederindustrien og solceller, har en høyere kapasitet til å ta i mot lithium-ionene som gir Cui-s batteri den ekstra kapasiteten.

Silisium har ett problem, hyppig oppladning og utladning kan føre til at silisiumtrådene rett og slett kan ryke og pulveriseres på grunn av størrelsesforandringer. Dette problemet skal ha blitt løst ved å bruke nano-teknologi. Nanotrådene i batteriene er små, nemlig en tusendedel av tykkelsen til vanlige papirark.

På grunn av den omfattende bruken av silisium mener Cui at det å sette i gang med produksjon av disse batteriene ikke skal være et problem. Cui mener også at disse batteriene kan brukes til bilbatterier og solcelleanlegg hvor man tradisjonellt bruker blybatterier.

(Kilde: Stanford News Service)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen