Mary Galligan, tidligere FBI-ansatt, forteller deg hvordan du kan holde privatlivet ditt skjult på nettet.
Teknofil
Mary Galligan, tidligere FBI-ansatt, forteller deg hvordan du kan holde privatlivet ditt skjult på nettet. (Bilde: Shutterstock)

Tidligere FBI-agent avslører 5 tips for å holde deg skjult

Slik holder du deg under radaren.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi bruker Internett til stadig viktigere ting i livet vårt, enten det er å logge inn for å sjekke bankkontoen vår, eller for å handle varer på nettet. Kredittkortinformasjonen er bare et par tastetrykk unna, og passordene du kanskje bruker litt for ofte på litt for mange tjenester, bare venter på å bli utnyttet. 

CNN Money tok en prat med Mary Galligan, en tidligere FBI-agent som nå jobber som sikkerhet og personverns-konsulent hos Deloitte, for å få en håndfull kjappe sikkerhetstips. De fem tipsene er såpass enkle at de fleste burde kunne følge dem: 

1. Bytt passordet ofte

Galligan sier til CNN Money at man bør bytte passord så ofte som én gang i måneden. De er selve nøkkelen inn til livet ditt, og skulle kriminelle få tak i ett av dem, kan mye stå i fare. 

2. Gi ut feil info hvis noen spør

Pleier du å fylle ut personlig informasjon hvis butikker spør etter det? Vel, da bør du i så fall slutte umiddelbart, forteller Galligan. Butikker og selskaper samler slik informasjon i store databaser, som etterhvert kan brukes til å finne ut mer om deg - lønn, adresse, betalingshistorikk og fødselsdato. Det er like greit å bare oppgi feil informasjon, så holder du deg trygg. 

3. Gi dem så lite informasjon som mulig

Hvis noen absolutt må ha noen form for identifikasjon, pass på at den sier så lite som mulig. Galligan forteller for eksempel til amerikanske CNN Money at de ikke bør vise frem førerkortet, ettersom det avslører både fødselsdag og adresse.

Her i Norge kan det nok tenkes at du heller vil vise førerkortet, som viser fødselsdatoen din, enn kredittkortet, som viser både fødselsnummer, kontonummer og kredittkortnummer.

Hvis du har muligheten bør du helst bare vise kort med navn og bilde, som for eksempel inngangskortet til kontorbygget du jobber.

4. Hold banken og shoppingen separert

For å være sikker kan det hjelpe å være litt paranoid. Galligan forteller at hun er ekstra nøye med hvor hun sjekker kontoen sin fra. Hun sier for eksempel at ettersom datamaskiner ofte kan være utsatt for ondsinnet programvare, logger hun aldri inn på bankkontoen sin på samme datamaskin hvor hun handler online. Det gjelder også telefonen hennes. 

5. Ha en e-post kun for søppel

Hvis en nettside eller en butikk krever e-post-adressen din, bør du gi dem adressen til en e-post-adresse du ikke bruker til vanlig. Galligan har en egen e-post-adresse kun for slike henvendelser, som stadig blir fullere og fullere av søppel-e-post.

Sjekk de fem tipsene hos CNN Money her »

(Kilde: Cnn Money)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen