Tidenes 50 beste dataprodukter

Ahh – gode gamle dager!
Det amerikanske tidsskriftet PC World satte seg nylig fore å rangere tidenes beste digitale teknologiprodukter. 

De lette blant en rekke kvalitetsprodukter som viste seg å bli uunnværlige og ha stor innflytelse på våre liv. 

Etter å ha vurdert en rekke produkter fra tiden etter at de første datamaskiner ble født, satte de opp en liste over de 50 beste. Her er de 10 som kom  på topp:

Ti på topp 

1) Netscape Navigator (1994) som Marc Andreessen laget, var den første nettleseren med HTML og årsaken til at folk begynte å surfe på nettet, mener amerikanske PC World. Navigator måtte senere se seg forbigått av Internet Explorer, men selv i dag fins det litt av den opprinnelige koden i alle nettlesere.

2) Apple II (1977) var den første personlige datamaskinen som fungerte til kontorarbeid og ikke bare til spill som Commodore 64. En viktig årsak til suksessen var at den inneholdt regnearkprogrammet VisiCalc. Fire år senere kom IBM PC.

3) TiVo HDR110 (1999) erstattet videoopptakeren i USA og tok opp TV-programmer på harddisk. Den kunne den ta pause i direktesendte TV-programmer og spole forbi reklamepausene som det er så mange av på amerikansk TV.

4) Napster (1999) var den suksessfulle fildelings-tjenesten med gratis og illegal musikknedlasting fra 60 millioner brukere. Napster oppfant peer-to-peer teknologien og skapte store omveltninger innen platebransjen.

5) Lotus 1-2-3 for DOS (1983) var det første uunnværlige PC-programmet som sørget for at PC-er med DOS ble selve standarden for business-brukere. Lotus 1-2-3 var nesten enerådende til Microsoft Excel for Windows overtok.

6) Apple iPod (2001) ble øyeblikkelig en suksess og står nå for 73 prosent av markedet for bærbare musikkspillere, selv om den hadde mange konkurrenter da den ble lansert. 
iPod er det eneste produktet fra dette århundret som PC World har kåret blant de 10 beste.

7) Hayes Smartmodem (1981) var et stort framskritt fra modemer der brukerne måtte legge telefonrøret i en spesiell holder. Hayes Smartmodem startet datakom-revolusjonen og avfødte mange online bulletin board systems (elektroniske oppslagstavler) som var forløpere til dagens nettsider.

8) Motorola StarTAC (1996) var en revolusjon for amerikanere som på denne tiden hadde mobiltelefoner med størrelse og vekt som murstein. StarTAC veide bare 90 gram. I Norge hadde vi forlengst fått snertne mobiler fra Nokia og Ericsson.

9) WordPerfect 5.1 for DOS (1989) var tekstbehandleren som alle brukte. I Norge var markedsandelen om lag 95 prosent. Men WordPerfect maktet ikke omstillingen til Windows. På 90-tallet overtok Microsoft Office-pakken med Word for Windows.

10) Tetris (1985) som ble laget av russeren Alexey Pajitnov, var et fullstendig avhengighetsskapende spill. For å manøvrere de fallende "mursteinene" måtte alle bruke hjernen, og det gjaldt ikke så mange dataspill på den tiden, mener amerikanske PC World. 

ThinkPad, Atari og Mac
På de neste plassene har det amerikanske tidsskriftet plassert fotobehandlingsprogrammet Adobe Photoshop 3.0 (1994), den bærbare PC-en IBM ThinkPad 700C (1992), spillmaskinen Atari VCS/2600 (1977) som det ble solgt 40 millioner eksemplarer av, Apple Macintosh Plus (1986) med PC og skjerm i samme boks, og personsøkeren RIM BlackBerry 857 (2000) som både viste telefonnummer og e-post. 

I Europa brukte vi heller mobiltelefon og SMS.

Hva med Windows, da?
På plassene 16 til 19 finner vi grafikkortet 3dfx Voodoo3 (1999), Canons første Ixus-kamera (2000), lomme-PC-en Palm Pilot 1000 (1996) som ikke ble noen europeisk suksess fordi vi hadde mobiltelefon med SMS, og det enormt populære skytespillet Doom (1993). 

Så, endelig, på 20. plass har amerikanske PC World plassert Microsoft Windows 95 (1995). 

De begrunner det med at Windows for en stakket stund da så bedre ut enn Mac! 


World of Warcraft er med

På de neste plassene følger Apple iTunes 4 (2003), Nintendo Game Boy (1989), Iomega Zip Drive (1994) med sine 100 MB ”disketter”, Spybot Search & Destroy (2000) som beskytter mot spionvare, og online-spillet World of Warcraft (2004). 

Først på 45-plass kommer Linux-distribusjonen Red Hat Linux (1994). 


Hva så med Norge?

Er så amerikanske PC Worlds rangering representativ for nordmenn? 

Når det gjelder datamaskiner og -programmer, så er den nok det - selv om Apples datamaskiner har hatt mindre utbredelse her enn i USA 
.
Men innen telekommunikasjon har vi skandinaver ligget milevis foran amerikanerne. 
Vi tok tidlig i bruk mobiltelefon med SMS, hadde flere hjemme-PC-er med Internett, alle hadde ISDN, og begynte å bruke nettbank i stor skala før resten av verden. 

Vi har da litt å skryte av, vi også! 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen