Skjermbilde fra en eldre demonstrasjonsvideo du kan se nedenfor.
Teknofil
Skjermbilde fra en eldre demonstrasjonsvideo du kan se nedenfor. (Bilde: Berkeley Lab, YouTube)

Tidenes største 3D-kart over universet

Forskere gir ut den mest omfattende oversikten hittil.

Forskere fra prosjektet Sloan Digital Sky Survey III, også kalt SDSS-III, har lansert verdens største tredimensjonale kart over det kjente universet.

Den enorme oversikten har blitt bygget opp av informasjon som er samlet inn fra et 2,5 meter bredt vidvinkelteleskop hos Apache Point-observatoriet i New Mexico. Takket være dette optiske monsteret har forskerne klart å plassere beliggenheten til og avstanden mellom hele 1,35 millioner galakser.

En av hensiktene med det massive kartet er å forstå hvordan utvidelsen av universet akselererer, forklarer SDSS-III-direktør Daniel Eisenstein i en pressemelding.

Ingen «Street View» ... ennå

De som forventer seg en interaktiv Google Street View-aktig gjennomgang av universet må dessverre se seg skuffet. Den utgitte informasjonen blir ikke presentert i en slik form – foreløpig.

Astronomen Miguel A. Aragon-Calvo fra Johns Hopkins-universitetet hevder imidlertid at han jobber med saken. Han har tidligere lagd en demonstrasjonsvideo av tidligere utgitt data fra Sloan Digital Sky Survey, som du kan se nedenfor.

I videoen flyr du gjennom en så nøyaktig 3D-modell av universet som mulig, men Aragon-Calvo ble likevel nødt til å forstørre de 400 000 galaksene slik at det er mulig å se dem i utgangspunktet.

Astronomen forteller at det faktisk kan dukke opp en Street View-aktig versjon av universet basert på den nye informasjonen om noen måneder. Om det skjer gjenstår å se.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

(Kilde: Los Angeles Times)

Se demonstrasjonsvideoen Miguel A. Aragon-Calvo lagde av tidligere utgitt data på YouTube:


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen