Tid for fotobøker
Teknofil

Tid for fotobøker

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det er selvfølgelig koselig med håndskrevne fotoalbum med scrapbook-motiver når du skal forevige minnene dine. Problemet er imidlertid at ting tar tid når man sitter på hauger av bilder, slik de fleste digitalkameraeiere gjør. Bare det å velge ut bilder til fremkalling er en diger jobb, for ikke å snakke om montering, klipp, liming og pynting.

Det hjelper jo også lite om sluttresultatet er lekkert, om det aldri blir med mer enn tanken. Derfor har fotoleverandørene funnet en enklere løsning for hva du kan gjøre med bildene dine.

Med fotobøker er det lett å sette sammen album med de digitale bildene dine, for så å bestille dem som ferdigtrykte bøker. Dette har for mange vist seg å være en både raskere og rimeligere løsning, og fotobøker er blitt det aller raskest voksende fotoproduktet i Norge.

Ettersom populariteten øker, kaster så og si alle seg på bølgen. Dermed finnes det nå et stort utvalg av fotobokleverandører der ute. De fleste som tilbyr fremkalling av bilder har nå også et fotoboktilbud.

Mens det hele begynte med en del tungvinte og lite brukervennlige redigeringsprogram, blir løsningene nå stadig bedre og enklere å bruke.

En av tingene som skiller tjenestene er om du må laste ned egen programvare for å lage fotobøkene, eller om du kan jobbe fra webbaserte programmer. En av fordelene med nettprogrammene er at de egner seg for brukere av andre operativsystemer enn Windows.

Pris, brukervennligheten, funksjonene, leveringstid og ikke minst sluttresultatet varierer mye, så her er det verdt og orientere seg litt og ikke bare gå for den første løsningen du finner.

Prisene begynner på rundt 70 kroner for de billigste små fotobøkene, og fortsetter så til mange tusen. Bøkene finnes nemlig i svært mange forskjellige størrelser, kvaliteter og varianter. Du vil kanskje legge litt mer tid og penger inn i bryllupsfotoboken enn den med hverdagsbilder fra helgens hyttetur?


En testvinner
Cewe fotobok er en av tjenestene som har fått mye positiv oppmerksomhet. De har blant annet vunnet en høythengende TIPA Award for sin fotoboktjeneste i 2008. I Norge brukes Cewe av både Japan Photo, Elkjøp og Lefdal, men den aller beste trykkekvaliteten får du imidlertid bare hos Japan Photo.


 Japan Photo har også nylig gjort det mulig å bestille fotobøker på ekte fotopapir, noe som nok vil tiltrekke seg en del skeptikere som hittil har ment bildekvaliteten ikke har vært god nok på vanlig trykket papir.

Japan Photos løsning har nylig blitt kåret til best i test både i Dinsides og PC Worlds fotoboktester.

Dette begrunnes i en brukervennlig programvare for å lage bøkene, rask leveringstid, gode priser og bra bildekvalitet.

Det finnes et bredt utvalg av størrelser og innbindinger, og selv om du må laste ned en egen programvare, finnes denne både til Linux og Mac.

Elkjøps og Lefdals tjeneste er altså nesten den samme, og selv om alle fotobøkene til Cewe sendes fra Tyskland, har de vist seg å ha rask leveringstid.

Andre leverandører
Eurofoto har også fått skryt for svært god kvalitet på sine fotobøker, og de har nå nylig lansert et nytt webbasert program skal ha være mer brukervennlig og funksjonabelt enn deres tidligere løsning. Eurofoto selv mener denne løsningen er så enkel og rask at du kan lage en fotobok på noen minutter.

Fotoknudsen får i tester skryt for fleksibel layout, men scorer ikke så bra på verken pris eller leveringstid.Elite Foto får trekk for dårlig utvalg, de har bare én fotoboktype, du kan altså ikke velge stående format, mindre bøker eller andre innbindinger.

Extrafilm skilte seg tidligere ut med å tilby fotobøker på ekte fotopapir, men nå er også Japan Photo kommet på banen her, og det med litt mer kreative løsninger.

Fotolabo bruker tjenesten ifolor.no som har et ganske variert utvalg av fotobøker i ulike prisklasser og kvaliteter. Det er verdt å merke seg at muligheten til å velge egen tekst og bilde på bokens forside og valget mellom å lage boken på nett eller laste ned en egen programvare.

Mindre kjente
Av de kanskje litt mindre kjente leverandørene kan vi nevne nfoto, fovea, postfoto og myphotobook. De to første kan sies å ha ganske enkle øsninger uten det store utvalget av forskjellige bokvarianter.

Myphotobook.no skiller seg derimot ut med et stort spenn i størrelser , prisklasser og varianter. De billigste heftene eller spiralinnbunnede bøkene får du fra 99 kroner, mens de mest eksklusive variantene med skinninnbinding og 250 A4-sider kommer på over 3000 kroner. Programvaren deres kan ellers også brukes på Mac.

Er du mest interessert i det lavere prissjiktet , har postfoto.no en del varianter med grunnpris fra 95 til 295 kroner. Deres fotoboktjeneste er levert av Fujicolor.

Hakket videre
Har du litt større ambisjoner enn bare å lage et familiealbum, finnes det også en del litt mer salgsrettede tjenester. Her kan du velge å legge en fotobok ut for salg i leverandørens nettbutikk, slik at andre selv kan gå inn og bestille boken. Du bestemmer selv utsalgsprisen og hva du får i provisjon, og slipper samtidig risikoen ved å trykke opp bøker du kanskje ikke får solgt.


 Noen eksempler på slike print-on-demand-tjenester er blurb.com og lulu.com. Disse sender fra utlandet, men i og med at bøker er fritatt fra toll og moms, bør ikke det ha så stor betydning.

Disse tjenestene lar deg også velge om du bare vil bestille bøker til deg selv, om du vil håndplukke hvem som skal få muligheten til å kjøpe bøkene, eller om du vil legge bøkene offentlig ut for salg til alle.

Rimelig fra Blurb
Blurb.com har gratis programvare for både PC og mac og gir potensielle kunder muligheten til å se de første ti sidene av boken på nett før de kjøper.

Du kan velge mellom størrelser og ulike kvaliteter du vil ha boken trykket i, og du får også kvantumsrabatt hvis du kjøper store opplag.

Prisene begynner på 12 dollar (rundt 80 kroner) pluss frakt for fargetrykk på inntil 40 sider i pocket-innbinding. Det er også mulig å velge tillegg som bedre papir og at du får din egen logo på boka.

Enkelt fra Lulu
Lulu.com har fått utmerkelser fra blant andre PC Magazine for sin tjeneste, der du kan lage egne fotobøker som du også kan legge ut for salg.

Prisene begynner på 15 dollar (100 kroner) for de minste 20-sidersbøkene med mykt cover uten frakt.Her bruker du i motsetning til på Blurb.com en webbasert programvare, og det er lagt opp til at du enkelt kan bruke bilder du allerede har på flickr, facebook eller photobucket.

Det finnes et godt utvalg av tema å velge mellom til bøkene, og du kan også få kjøpt rimelige illustrasjonsmotiv fra bildebyrå til å pynte med.

Enormt utvalg
Det finnes som du skjønner et utømmelig og variert utvalg fotobok-leverandører der ute, så det gjelder bare å finne den som passer til dine behov. En annen litt morsom variant er Flipclips.com, som lager små bevegelsesbøker av videoene dine. Med priser som begynner på fem dollar (35 kroner) kan du få videosnuttene dine ned på papir. Videoene blir gjort om til stillbilder som gir bevegelseseffekt når du blar fort igjennom.

Vi håper å ha en grundig test av fotobøker snart, i mellomtiden tar vi gjerne imot dine fotoboktips i forumet nedenfor.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen