Tid for Barcelona i sommer

AMD Opteron
AMD Opteron "Barcelona" avkledd

Som vi alle vet lanserte Intel den første firekjerneprosessoren i november i fjor - Core 2 Extreme QX6700. AMD har foreløpig ikke lansert noen firekjerneprosessor. Det skjer først til sommeren, da Opteron med fire kjerner - kodenavn "Barcelona" - kommer.

Opteron "Barcelona" er den første "ekte" firekjerneprosessoren på markedet. "Ekte" i den forstand at den er bygget opp av én brikke med fire kjerner, i mosetning til Intels firekjerneprosessorer som består av to dobbelkjernebrikker som er koplet sammen. AMD karakteriserer Intels teknikk noe humoristisk som "duct tape"-metoden.


AMDs salgssjef Henry Richard, med AMD
AMDs salgssjef Henry Richard, med AMD "Barcelona" til venstre og Intel Core 2 Extreme til høyre

"Barcelona" representerer et helt nytt design fra AMD - som selv refererer til designet som "K10". Prosessoren blir produsert med 65 nm-teknologi og får L3-cache - i første omgang 2 MB på deling mellom de fire kjernene (senere 6 MB). I tillegg har hver av kjernene sin egen 512 kB L2-cache og 64 kB L1-cache.

Opteron med firekjerne vil benytte seg av sokkel F/L1 (1207 pinner) - og vil dermed passe på f.eks. Asus L1N64-SLI WS og andre av dagens 1207-hovedkort. Dog kan en BIOS-oppdatering være nødvendig. I første omgang vil prosessorens innebygde 128-bit minnekontroller støtte DDR2-minne - AMD har foreløpig ingen konkrete planer om å støtte DDR3.

Større enn Opteron
AMD selv hevder at "Barcelona" blir en større og viktigere lansering enn det Opteron var, når den ble lansert. Prosessoren skal ha inntil fire ganger bedre flyttallsytelse per kjerne enn forgjengeren, blant annet takket være en ny 128-bit matteenhet - SSE128 - som hver av kjernene er utstyrt med.

I praksis fører den økte flyttallskapasiteten til bedre ytelse blant annet i applikasjoner som involverer kryptering, komprimering og dataanalyse. Og ikke minst vil virtualiseringsmiljøer få en kraftig ytelsesøkning med "Barcelona", takket være innføringen av "innkapslede" sidetabeller (nested page tables).


Nærbilde av en 300 mm-wafer med 65 nm -firekjerner
Nærbilde av en 300 mm-wafer med 65 nm-firekjerner

Lanseringen blir altså til sommeren - etter alt å dømme mot slutten av 2. kvartal (juni). Det er dermed ikke helt utenkelig at lanseringen vil sammenfalle med Computex Taipei.

Også for desktop
Selv om arbeidsstasjons- og servermarkedet får tilgang på AMDs firekjerneprosessor først i form av Opteron, vil også desktop-segmentet komme etter. Desktop-versjonen av "Barcelona" har kodenavn "Agena" (tidligere kjent som Altair) og lanseres trolig i 3. kvartal i år.

Se for øvrig vår lanseringsguide for en oversikt over kommende prosessorfamilier.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen