Tiårets viktigste mobiltelefoner

Da berøringsskjermen tok over verden

Her er de viktigste mobiltelefonene siden 2008.

Nettstedet du leser nå har rukket å bli ti år gammelt – eller ungt. Mobilverdenen utvikler seg i stadig større tempo, og de siste årene har vi såvidt fått en smakebit av hvor veien videre vil gå. I denne artikkelserien har vi satt fokus på noen av de ti siste årenes milepæler, og hva de har gjort for måten vi bruker mobiltelefoner på.

Nå er det duket for de siste fire årene i vår oppsummering. Berøringsskjermen tar over verden, og en ny plattform trer frem fra skyggene. Spesifikasjoner betyr stadig mer, men en uventet og gledelig nyhet for oss nordboere dukker også opp.

Sony Ericssons Cybershot-telefon C905 var en av de siste skikkelige toppmodellene med numeriske taster.
Sony Ericssons Cybershot-telefon C905 var en av de siste skikkelige toppmodellene med numeriske taster.

2008: Sony Ericsson C905

C905 endret kanskje ikke så mye, men den var en av de siste i sitt slag. En vaskeekte toppmodell med taster og faste innebygde funksjoner. Ingen App Store her, altså.

Like fullt var det en ekstremt kompetent kameramobil, og gjorde også svært god nytte som telefon. Den var designet som en skyvetelefon, hadde skyvedeksel over kameralinsen og en kraftig Xenon-blitz for å ta gode bilder i mørke rom.

Les testen av Sony Ericsson C905

Ti ganger raskere nett
Den hadde Super-3G og kunne laste ned data med nesten ti ganger så høy hastighet som de første 3G-telefonene. Nettleseren var kanskje ikke så god som på smarttelefonene, men det holdt lenge til mobiltilpassede nettsider.

En av tingene som tilsynelatende forsvant med de gammeldagse telefonene, med numerisk tastatur, var batteritiden. C905 kunne skilte med hele 9 timer taletid, og nesten 16 dager hviletid. Bare noen få av de store smarttelefonene med berøringsskjerm kan oppnå det samme. Det forutsetter imidlertid at de får ligge helt i ro i lommen. Det gjør i praksis nesten ingen av dem, så de må som regel lades hver kveld.

Dinosaurene er borte
I dag er det nesten bare Nokia og Samsung som sporadisk lager nye telefoner uten smarte operativsystemer og med numerisk tastatur. I tillegg kommer Doro og et utvalg andre mindre produsenter som lager telefoner der enkelhet står i fokus. Toppmodellene med numerisk tastatur har lidd samme skjebne som dinosaurene, men C905 var en av de siste og flotteste.

  Andre viktige telefoner fra 2008
 • Sony Ericsson laget sin første Xperia-telefon. Xperia X1 kjørte Windows Mobile med Sony Ericssons menyer over. Telefonen var godt bygget og hadde mange funksjoner, men menyene var trege.
 • Googles operativsystem Android debuterer på markedet i form av HTC Dream. Telefonen er ikke allment tilgjengelig utenfor USA.
HTC Hero var den første Android-telefonen som virkelig slo an.
HTC Hero var den første Android-telefonen som virkelig slo an.

2009: HTC Hero

Med HTC Hero får vi endelig en ny plattform på markedet. Dette er ikke den første Android-telefonen på markedet, men det er definitivt den mest helstøpte når den kommer i salg.

Forløperne til HTC Hero heter HTC Dream og HTC Magic. Dream var også kjent som Android Dev Phone 1, og telefonen var stort sett ikke å få tak i med mindre du bodde i USA eller var utvikler. HTC Magic ble aldri noen kjempehit – den kom kun fire måneder før Hero skulle i salg, og den hadde noen viktige ulemper – blant annet en 2,5mm hodetelefonutgang som du ikke kunne koble vanlige hodetelefoner i.

Les testen av HTC Hero

Den første Android-hitten
HTC Hero blir derimot en superhit for både HTC som produsent og Googles Android-plattform. Den fungerte godt som både musikktelefon og surfetelefon. Den var utstyrt med et greit kamera som knipset bilder med fem megapikslers oppløsning.

Denne telefonen hadde også en design som ble svært kjent, og kjært for noen. Den skråstilte leppen nederst og en merkbart bedre byggekvalitet enn forløperne gjorde at den skilte seg ut i butikkhyllene.

Langt forbi Symbian og Windows Mobile
Brukeropplevelsen i Android hadde ikke tatt igjen Apples iPhone, som for tiden var i sin tredje generasjon 3GS. Likevel var den god nok til å langt forbipassere Windows Mobile og Symbian på store trykkskjermer.

HTC Hero ble også en kjær modell blant de som av ymse grunner slett ikke ville ha en iPhone. Denne gruppens dragning mot Android skyldes blant annet at systemet oppfattes som åpnere og friere enn Apples univers der det meste er styrt og forhåndsgodkjent av produsenten. Denne delingen av brukere fins fortsatt.

  Andre viktige telefoner fra 2009
 • HTC HD2 blir den siste virkelige toppmodellen med Windows Mobile, og setter samtidig i gang skjermkappløpet vi fortsatt er vitne til på Android-mobilene. HD2 er en av de mobilene som har fått mest spennende programvare i etterkant, ettersom svært mange utviklere har trykket den til sitt bryst.
 • Motorola Droid, eller Milestone som den også het, blir kåret til årets dings av Time Magazine.
 • HTC starter kampen om ungdommen med en billig Android-telefon som fikk navnet Tattoo. Kampen pågår fortsatt.
 • Sony Ericsson W995 gjør det svært skarpt som musikktelefon. Endelig gikk Sony Ericsson over til vanlig minijack.
Gode smarttelefoner som er beskyttet mot fukt eller helt vanntette har blitt en trend. Den trenden var det Motorola som startet.
Gode smarttelefoner som er beskyttet mot fukt eller helt vanntette har blitt en trend. Den trenden var det Motorola som startet.

2010: Motorola Defy

Norge kan skryte av svært mye. Vi har flotte fjell, fine fjorder og bøttevis av olje. På værfronten er vi ikke alltid like priviligerte. Til alle tider har vi likevel forventet at telefonene våre skulle tåle ruskeværet, selv om vi innerst inne visste at de ikke gjorde det.

Før Motorola Defy kunne du riktignok velge å kjøpe deg en vanntett eller ekstra solid telefon, men da måtte du leve med menyer og funksjonalitet som hørte til i fortiden. En del av disse robuste telefonene kostet også uforholdsmessig mye, og var laget for langt heftigere påkjenninger enn det vi utsetter dem for med vanlig hverdagsbruk.

Les testen av Motorola Defy

Endelig en smarttelefon for norsk vær
Motorola Defy forandret alt dette. Den dukket opp i 2010 og var en forholdsvis rimelig Android-telefon som tålte det meste. For første gang kunne du for eksempel ta med deg treningsappen din ut i naturen mens det pøsregnet, uten å være redd for hva det skulle gjøre med telefonen.

En velfylt appbutikk gjør at Motorola Defy, som de andre smarttelefonene, er en kameleon og kan skifte bruksområde etter ditt behov. Den var riktignok ikke den raskeste telefonen på planeten, så fortsatt var det litt vei igjen til de skikkelige toppmodellene.

Værbestandig er den nye trenden
Den banet imidlertid veien for det som har blitt en hel produktsjanger, som nå selger stadig bedre. Motorolas egen toppserie, Razr-modellene, er ikke vanntette – men beskyttet mot fukt fra innerst til ytterst. Sony Ericsson, nå bare Sony, lager stadig flere vanntette og fuktsikre modeller. Også Samsung har sluppet en vanntett Android-telefon.

Per i dag er det Sony som har flest vanntette modeller på markedet, og Acro S er den eneste virkelige toppmodellen av de helt vanntette.

Stadig flere leverandører av fuktbeskyttelse for telefoner markedsfører produktene sine på messer rundt omkring i verden, og stadig fler forbrukere blir klare over at dette fins, og at det er spesielt nyttig i Norge. Utviklingen er i aller høyeste grad velkommen.

  Andre viktige telefoner fra 2010
 • Samsung slipper Galaxy S og begynner å hente inn HTCs toppmodeller.
 • Apple slipper iPhone 4 med ny og svært høyoppløst skjerm. Oppløsning er fortsatt et hett tema, selv om de store produsentene har stoppet opp omkring samme pikseltetthet som Apple landet på.
 • HTC Desire Z blir elsket av Android-brukerne som liker fulltastatur.
 • HTC HD7 er det første virkelige flaggskipet med Microsofts splitter nye Windows Phone 7. Systemet mangler støtte i Norge på tidspunktet, og de modellene som kommer hit slår ikke særlig godt an.
Mange vil hevde at Galaxy S II var Android-telefonen som endelig maktet å ta igjen Apples iPhone med en god miks av brukervennlighet og funksjonalitet. Det er den første enkelttelefonen som har slått en samtidig iPhone-modell på salgsstatistikken.
Mange vil hevde at Galaxy S II var Android-telefonen som endelig maktet å ta igjen Apples iPhone med en god miks av brukervennlighet og funksjonalitet. Det er den første enkelttelefonen som har slått en samtidig iPhone-modell på salgsstatistikken.

2011: Samsung Galaxy S II

Samsungs nye toppmodell slo ned som en bombe i et ellers relativt ryddig mobillandskap. Alt var ved det vante. iPhone fikk mest medieomtale og var øverst på salgsstatistikken i måned etter måned. Konkurrentene hadde riktignok fått økende innpass i markedet, men ingen hadde maktet å slå iPhone i hverken salgstall eller omtale med én enkelt modell.

Galaxy S II er fortsatt i salg, og det virker usannsynlig at den skal klare å slå det massive salget iPhone 4S har hatt siden lanseringen i fjor. Det den derimot har gjort er å yppe med Apples telefon på salgsstatistikken flere sammenhenger og til flere tider i løpet av det halvannet året den har vært i salg. Det har ikke noen telefon forut for den vært forunt.

Les testen av Samsung Galaxy S II

En varslet bombe
Galaxy S II var strengt tatt ingen stor overraskelse. Som navnet tilsier var den oppfølgeren til Galaxy S, som også var en svært god telefon. Det som overrasket var at Galaxy S II ikke bare ble unisont hyllet av pressen, men også av kjøperne. Dette er ikke en "iPhone-killer" som noen måtte bruke spalteplass til å utnevne – den er det fordi den er såpass god at kjøperne faktisk vil ha den. Og folk ville ha den i så stor grad at det tidvis gikk på bekostning av Apples forhenværende flaggskip, iPhone 4S.

Menyene er riktignok ikke helt like enkle, og PC-programvaren er strengt tatt noe herk sammenliknet med iTunes. Telefonen er likevel over en terskel der den også er enkel nok å bruke for folk flest, samtidig som den for noen gir mer morofaktor for pengene enn en iPhone.

Flyttet Android opp en divisjon
En stor og fabelaktig skjerm er et av de viktigste høydepunktene. Det samme er kameraet. Hastigheten i menyene er særdeles god, og for noen veier det tungt at menyene kan tilpasses i langt større grad enn de kan på iPhone.

Oppfølgeren, Galaxy S III ble lansert tidligere i år, og rakk å selge 20 millioner eksemplarer på 100 dager. Android skyter stadig fart på salgsstatistikken, vel og merke for telefoner. Konkurrentene i LG, HTC og Sony lager også stadig bedre produkter. iPhones markedsandel går nedover.

Nokia-topp Jo Harlow viser frem Lumia 920 med Windows Phone 8.
Nokia-topp Jo Harlow viser frem Lumia 920 med Windows Phone 8.

Veien videre

Det er ingenting som tyder på at Android er i ferd med å slakke av. En av Googles sjefsutviklere uttalte nylig at Android bare har én tredel av den finpussen og brukeropplevelsen det burde ha, og at det fortsatt er masse igjen å gjøre.

HTC Hero startet kanskje ballet, men Samsung Galaxy S II løftet det til nye høyder.

Jokeren vi står igjen med er Microsoft og Windows Phone 8 som kommer i ferdige telefoner i løpet av året. Til nå har tre produsenter vist produkter med operativsystemet. Foreløpig har ikke de eldre versjonene av Windows Phone tatt av helt, men hvis vi skal utrope én plattform som en mulig ny bombe i mobilmarkedet – så er det Windows Phone 8.

Les også:

Har vi glemt noe? Diskuter i forumtråden under.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen