Ti spådommer for 2009

Ti spådommer for 2009

2009 står for tur, og tradisjonen tro skal vi forsøke oss på noen spådommer for neste år. Våre spådommer for 2008 ga forholdsvis god uttelling.

I 2009 sier vi farvel til Motorola.
I 2009 sier vi farvel til Motorola.

1. Produsenter forsvinner

2009 kommer til å bli et skjebneår for Motorolas mobildivisjon. Enten blir hele røkla lagt ned, eller så blir det kjøpt opp i BenQ-Siemens-stil. Og vi husker alle hvor dårlig det gikk.

2. Operatører forsvinner

I Norge kommer vi til å se flere konkurser a la MTU i 2009. Det er mer enn 15 mobiloperatører fordelt på 4,5 millioner nordmenn, og alle disse vil ikke klare å stå imot i finansuroen. Vi tipper små nisjeaktører som Shetalks kommer til å forsvinne.

Nordisk Mobiltelefon og deres mobile bredbåndsløsning Ice.net kommer enten til å bli kjøpt opp eller å bli lagt ned neste år.

3. Multitouch

Mye tyder på at 2009 blir året da flere enn Apple selger mobiltelefoner med såkalt multitouch, altså muligheten til å bruker flere fingre på skjermen samtidig. HTC kommer til å slippe en Windows Mobile-telefon med teknologien, mens Samsung og LG ikke kommer til å lansere én eneste trykkskjermtelefon uten multitouch etter sommeren. Nokia og Sony Ericsson kommer dessverre til å henge etter, og vil i beste fall lansere en telefon hver med slike muligheter.

128 GB på mobilen.
128 GB på mobilen.

4. Mobil med 128 GB minne

Det er kanskje en "no brainer" at minnekapasiteten øker på mobiltelefoner. Men etterhvert som SSD-disker blir vanlige i bærbare PC-er, kommer det til å dukke opp videosentriske mobiltelefoner med 128 GB minne – eller mer – innebygget. Det beste er at disse telefonene ikke vil være latterlig store heller, slik som harddisktelefonene var den korte perioden de var aktuelle.

Det beste er at mobiler med 16 GB minne, som er ganske imponerende i dag, vil bli vanlige til neste år. Mens vi klaget over manglende 3,5 mm minijack på musikktelefoner i 2008, kommer vi til å klage om en musikktelefon har mindre enn 16 GB minne i 2009.

5. Sony Ericsson kommer med skikkelig Walkman-telefon

Bare for å ha det sagt: En gang i løpet av neste år kommer Sony Ericsson til å utstyre alle sine musikktelefoner med innebygget utgang for 3,5 mm minijack.

6. Mobilkameraet blir endelig bra

Jada, vi spådde at dette skulle skje i 2008, men som de evige optimister vi er spår vi at en mobilprodusent tar til vettet og lager en mobiltelefon med skikkelig kameraoptikk, bildebrikker og annet som skal til for å konkurrere med et billig digitalkamera.

Nøyaktig hvem som kommer til å lage denne telefonen er litt uklart, men vi tipper det blir LG. Denne produsenten har vist vilje til nytenking, og vi er sikre på at det sitter en ingeniør hos LG og irriterer seg over dårlige mobilbilder og latterlige kameraoppløsninger.

Vil du egentlig gå rundt med en slik mobil i lomma?
Vil du egentlig gå rundt med en slik mobil i lomma?

7. TV i lomma flopper

Neste år starter etter planen prøvesendinger med T-DMB i Oslo. Dette gjør det mulig å se på TV rett på mobilen. Pilotperioden vil gå strålende, og brukerne vil elske muligheten til å se Hotel Cæsar på trikken.

Men når tjenesten lanseres andre steder i landet vil få se hensikten med det, og færre vil bruke det aktivt. Mye av grunnen er at vi ikke er vant til å se på TV på farten, at dekningen er dårlig og fordi de eneste telefonene med støtte for T-DMB som kommer til å tilbys er dyre, store og klumpete telefoner fra Samsung og LG.

8. 14 Mbps på mobilen

Telenor og Netcom liker å knive med hverandre om å være best. Heldigvis for oss forbrukere kommer en av operatørene n neste år til å åpne kranene fullstendig i super-3G-nettet og tilby nedlastingshastigheter på 14 Mbps enkelte steder i landet.

Det betyr at du for alvor kan vurdere å kvitte deg med ADSL-linja dersom bruken din tillater det...

9. Grense for nedlasting

... men dessverre vil operatørene legge til en øvre grense for hvor mye du får laste ned via super-3G-nettet. En operatør vil si at du må betale et visst beløp pr MB etter at du har lastet ned et sted mellom 2 og 4 GB på en måned.

10. Ny minnekortstandard

SDHC-standarden for minnekort er i ferd med å bli sprengt. Øverste grense for SDHC-minnekort er ifølge standarden 32 GB. Stadig økende minnekapasitet kommer til å føre til at det kommer en "SDHC 2.0"-standard (eller SD 3.0).

Dette betyr trolig ikke at selve utformingen av minnekortet forandres, men bare at kortene støtter større kapasitet. Var det noen som sa SD-kort på 128 GB?

Micro-SDHC-minnekortene som brukes i mobiler vil nå 32 GB neste år, og mot slutten av året kommer det Micro-SDHC 2.0-minnekort på 64 GB. Det er bare å glede seg.

Hvilke visjoner har du for 2009? Diskuter i forumet »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen